intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Mióma orvosi szemmel

Mióma orvosi szemmel

Mióma orvosi szemmel

A méh miómás elváltozása a női szervezet leggyakrabban előforduló jóindulatú daganata. A termékeny éveiben levő nők közel egyharmada él miómával, de szerencsére többségük tünetmentes. A kezelés lehetőségeiről Dr. Belics Zorán szülész-nőgyógyász, osztályvezető főorvossal beszélgettem.

Milyen életkorban a legjellemzőbb a mióma kialakulása?

Minden életkorban előfordul, de legjellemzőbb a 35-40 év feletti nőknél. Kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert. Ösztrogén-hormonhatást feltételezünk a jóindulatú izomdaganat hátterében, de genetikai okok sem kizártak.  Méretük és számuk is igen változó, a kor előrehaladtával mindkettő növekedhet. Bárhol elhelyezkedhet mióma a méhben, kezelésre akkor szorul, ha tüneteket okoz.  Vezethet terméketlenséghez is. Befolyásolhatja a méh működését, ezzel fájdalmas vérzést vagy vérzési rendellenességet okozva. Nyomhatja a környező szerveket, vizelési, székelési panaszokat okozva, de idegeket, ereket is összenyomhat így alsóvégtagi tüneteket is okozhat.

Mi a teendő?

Gyógyszeres kezeléssel a miómák okozta vérzési rendellenességek orvosolhatóak. Ma már van olyan gyógyszer, ami a vérzés rendezésén túl, akár méreteiben is csökkentheti a miómát. Műtéti előkezelésként használva, így a megfelelőre zsugorított daganatot akár minimal invazív eljárással – mint a méhtükrözés – akár hüvelyi úton is eltávolíthatjuk. De ha hasi műtétre is szükség van, az történhet endoszkóposan vagy apró  „bikini- metszéssel”. Így sokkal gyorsabb a gyógyulás, lényegesen kisebb a műtéti kockázat.

Mióma orvosi szemmel

Ezekben az esetekben csak a miómát távolítják el?

Igen, ezek úgynevezett méhmegtartó műtétek. A méhnek a magzat kihordásában van élettani szerepe, de a nőiség egyik fontos jelképe is. Gyakran a méheltávolítás után a pszichés tünetek évekig fennállnak, mint általában a csonkoló műtéteknél. Ezért szerintem rendkívül fontos a beteg kérését is figyelembe venni, és a lehető legkíméletesebb technikákkal végezni a beavatkozást. A mióma-eltávolítások után még sikeresen vállalhatnak a nők gyermeket, akár többet is.

Rosszindulatú elfajulásra hajlamosak a miómák?

Rettentő kis százalékban fordul elő malignitás (rosszindulatúvá válás; a szerk.). A szakkönyvek szerint a nők 20-25%-a él miómával, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy ennél lényegesen több, és a számuk évről-évre nő, de a daganatok rosszindulatú elfajulása igen csekély mértékű.

Haris Éva


Szexuális étvágy
Szexuális étvágy
Összeköltözés, a kritikus pont
Összeköltözés, a kritikus pont
A szex valóságos csoda – Párok meséltek róla, ők hogyan szeretik
A szex valóságos csoda – Párok meséltek róla, ők hogyan szeretik
Szex a szülés után
Szex a szülés után
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.