intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Mióma orvosi szemmel

Mióma orvosi szemmel

Mióma orvosi szemmel

A méh miómás elváltozása a női szervezet leggyakrabban előforduló jóindulatú daganata. A termékeny éveiben levő nők közel egyharmada él miómával, de szerencsére többségük tünetmentes. A kezelés lehetőségeiről Dr. Belics Zorán szülész-nőgyógyász, osztályvezető főorvossal beszélgettem.

Milyen életkorban a legjellemzőbb a mióma kialakulása?

Minden életkorban előfordul, de legjellemzőbb a 35-40 év feletti nőknél. Kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert. Ösztrogén-hormonhatást feltételezünk a jóindulatú izomdaganat hátterében, de genetikai okok sem kizártak.  Méretük és számuk is igen változó, a kor előrehaladtával mindkettő növekedhet. Bárhol elhelyezkedhet mióma a méhben, kezelésre akkor szorul, ha tüneteket okoz.  Vezethet terméketlenséghez is. Befolyásolhatja a méh működését, ezzel fájdalmas vérzést vagy vérzési rendellenességet okozva. Nyomhatja a környező szerveket, vizelési, székelési panaszokat okozva, de idegeket, ereket is összenyomhat így alsóvégtagi tüneteket is okozhat.

Mi a teendő?

Gyógyszeres kezeléssel a miómák okozta vérzési rendellenességek orvosolhatóak. Ma már van olyan gyógyszer, ami a vérzés rendezésén túl, akár méreteiben is csökkentheti a miómát. Műtéti előkezelésként használva, így a megfelelőre zsugorított daganatot akár minimal invazív eljárással – mint a méhtükrözés – akár hüvelyi úton is eltávolíthatjuk. De ha hasi műtétre is szükség van, az történhet endoszkóposan vagy apró  „bikini- metszéssel”. Így sokkal gyorsabb a gyógyulás, lényegesen kisebb a műtéti kockázat.

Mióma orvosi szemmel

Ezekben az esetekben csak a miómát távolítják el?

Igen, ezek úgynevezett méhmegtartó műtétek. A méhnek a magzat kihordásában van élettani szerepe, de a nőiség egyik fontos jelképe is. Gyakran a méheltávolítás után a pszichés tünetek évekig fennállnak, mint általában a csonkoló műtéteknél. Ezért szerintem rendkívül fontos a beteg kérését is figyelembe venni, és a lehető legkíméletesebb technikákkal végezni a beavatkozást. A mióma-eltávolítások után még sikeresen vállalhatnak a nők gyermeket, akár többet is.

Rosszindulatú elfajulásra hajlamosak a miómák?

Rettentő kis százalékban fordul elő malignitás (rosszindulatúvá válás; a szerk.). A szakkönyvek szerint a nők 20-25%-a él miómával, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy ennél lényegesen több, és a számuk évről-évre nő, de a daganatok rosszindulatú elfajulása igen csekély mértékű.

Haris Éva


Ismét itt a kedvenc napunk, a szerelmesek napja!
Ismét itt a kedvenc napunk, a szerelmesek napja!
A férfiak hűtlenségének okai
A férfiak hűtlenségének okai
G-pont, a férfiak örömforrása
G-pont, a férfiak örömforrása
Útmutató férfiaknak: az első szexuális élmény
Útmutató férfiaknak: az első szexuális élmény
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.