intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Mindent a PCOS-ról – A diéta és a rendszeres testmozgás is a kezelés része

Mindent a PCOS-ról – A diéta és a rendszeres testmozgás is a kezelés része

Policisztás ovárium szindróma. Így hívják azt a betegséget, amitől nagyon sok nő szenved, tünetei igen kellemetlenek, kihatnak a mindennapokra. A PCOS negatívan befolyásol sok egészségügyi folyamatot a szervezetben. Lássuk, mit kell tudnod róla.

Mi az a PCOS?

Egyszerű mozaikszó, ami a policisztás ovárium szindrómát takarja. Az ovárium szó petefészket jelent, a policisztás pedig arra utal, hogy több ciszta található egy helyen. Valójában nemcsak a petefészket érinti ez a betegség, hanem a hormonháztartás egészére hatással van. Nagyon gyakori, rengetegen szenvednek tőle. Ez a betegség a meddőség egyik leggyakoribb oka, valamint a fogamzóképes korban lévő nők leggyakoribb endokrin betegsége.

Mik a tünetei?

A PCOS egy hormonális betegség. Jellemző lehet, hogy az amúgy is jelen lévő férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a szervezetben. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, fordulj nőgyógyászhoz, mert lehet, hogy érintett vagy:

  1. Rendszertelen a menstruációd vagy egyáltalán nem menstruálsz
  2. Pattanásos vagy aknés a bőröd
  3. Nem sikerül teherbe esned
  4. Megnövekszik a szőrzet az arcodon és a testeden
  5. Hullik a hajad
  6. Súlyproblémákkal, elhízással küzdesz

 mindent-a-pcos-rol-a-dieta-es-a-rendszeres-testmozgas-is-a-keze_p45491

A tünetek nem mindig jelentkeznek egyszerre, lehet, hogy csak egyet-kettőt tapasztalsz ezek közül.

Mit lát a nőgyógyász és az endokrinológus?

Ha a fenti tünetek kapcsán orvoshoz fordulsz, alapos vizsgálatsorozaton fogsz átesni. Az orvosod fényt deríthet arra, hogy sok ciszta van a petefészkedben, rávilágíthat, hogy rendszertelen a peteérésed, sőt, előfordulhat, hogy egyáltalán nincs is. Emelkedett lehet a véredben az inzulin szintje, inzulinrezisztens lehetsz, ez pedig könnyen 2-es típusú diabéteszhez vezethet. A laborleleteden felborult zsíranyagcsere-értékek szerepelhetnek, magasabb lehet az LDL, vagyis a „rossz” koleszterinszinted, emelkedett lehet a triglicerid szinted. Hajlamos lehetsz arra, hogy magasabb legyen a vérnyomásod, vagy más szív-érrendszeri problémáid legyenek. Mindemellett emelkedett ösztrogénszinttel is szembe kell nézned, amit az ovuláció nélküli ciklusok okoznak. Ez hosszú távon növeli a mellrák és a méhtest-rák előfordulásának kockázatát.

Kezelhető a PCOS?

Szerencsére igen, sőt, még vissza is fordítható a rossz irányba elindult folyamat. Tudnod kell azonban, hogy a kezelés sikere nagyrészt rajtad múlik. Az orvosok által felírt gyógyszerek (pl. inzulinrezisztenciát kezelő szerek, fogamzásgátló tabletta a ciklus szabályozására, illetve az androgén tünetek enyhítésére stb.) mellett, műtéttel is tudnak segíteni (petefészek-kéreg bemetszése), de komolyan kell venned az életmódváltást is. Diétára és testmozgásra lesz szükség, amit az életed, a mindennapjaid részévé kell tenned. Naponta többször, keveset kell enned, ebben kérd dietetikus vagy diabetológus segítségét. Kerüld a stresszt és próbáld a tudatodban is elengedni a betegséget. Ez sokat fog segíteni a hosszú távú megoldásban.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


10 dolog, amit imádok benned
10 dolog, amit imádok benned
Fesztiválozz – ésszel!
Fesztiválozz – ésszel!
Szerinted kell az intimitás egy kapcsolatban? – 6 fiatal válaszolt
Szerinted kell az intimitás egy kapcsolatban? – 6 fiatal válaszolt
Menstruáció és szex – íme, a tudnivalók
Menstruáció és szex – íme, a tudnivalók
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.