intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Jobb félni, mint megijedni! Védekezz!

Jobb félni, mint megijedni! Védekezz!

Sajnos – annak ellenére, hogy az internet és a gyors információáramlás korát éljük – a szexuális úton terjedő betegségekről még mindig nagyon keveset tudnak a fiatalok. Az információik tévesek, hiányosak. Dr. Sipos Attilával, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház (Kistarcsa) osztályvezető főorvosával arról beszélgettünk, hogy miért olyan fontos a nemi érintkezés útján terjedő betegségek megelőzésében a fogamzásgátló tabletták mellett az óvszer használata is.

Jobb félni, mint megijedni! Védekezz!
Dr. Sipos Attila (Fotó forrása: Videoklinika)

 

A szexuális betegségeket két nagy csoportra oszthatjuk – mondta Dr. Sipos Attila –. Az egyik csoport a nemi betegségek csoportja, ide tartozik többek között a szifilisz, a gonorrhoea vagy kankó, ismertebb nevén tripper. A másik csoportba tartoznak a nemi érintkezés útján terjedő betegségek, ilyen többek között a clamydia, a humán papilloma, a nemi szemölcs, a nemi herpesz, a gombás-, bakteriális fertőzések, a hepatatitisz, és a HIV is. Nagyon sokféle szexuális betegséggel találkozunk a rendeléseink alkalmával, de a leggyakoribb a tripper.

Mit érdemes tenni a szexuális betegségek megelőzése érdekében?

A tinédzser lányoknál például a mai kampányoltások is azt célozzák meg, hogy megelőzzék a humán papilloma vírus okozta betegségek, későbbi méhnyakrák kialakulását. A nemi élet elkezdése előtt, az immunizáló oltások hatásának kifejtődésének szempontjából optimális időszakban kell megkapni az oltást, akkor még a nemi szemölcsök kialakulását is meg lehet vele előzni. A szexuális életben nagyon fontos a tudatos védekezés. Addig, amíg nem biztonságos, nem monogám, nem stabil a kapcsolat a fogamzásgátló tabletták szedése mellett mindenképpen ajánlott az óvszer használata is. De arra is figyelni kellene, hogy nem elegendő az utolsó pillanatban használni az óvszert, hanem az már a nemi érintkezés első pillanatától elengedhetetlen. Ez a tudatosság sok problémától megóvhatja az embert. Főleg, mert a legtöbb esetben, legalábbis a betegség elején, tünet- és panaszmentes a páciens és úgy fertőzi meg a partnereit, hogy nem is tud róla.

Vannak-e olyan betegségek, illetve olyan szokások, amelyek hajlamosíthatnak a szexuális betegségekre?

Természetesen vannak hajlamosító betegségek. Ilyenek például a cukorbetegség vagy a különböző immunbetegségek. A hölgyeknek pedig mindenképpen körültekintőnek kell lenniük az intim terület szőrtelesítésekor. Ha az intim területet szőrtelenítik, akkor az egyik védelmet nyújtó faktor eltűnik onnan, és olykor szőrtelenítéskor a hámfelszín is megsérül, ilyenkor gyulladás alakulhat ki. A kontaktus során a kórokozók átkerülhetnek és könnyebb az útjuk akár a véráramba. A férfiaknak is oda kell figyelni a tisztálkodásra, hiszen mosakodáskor nem tudják maradéktalanul eltávolítani az esetleges fertőzéseket, amelyeket az aktus során átadhatnak. Továbbá, oda kellene még figyelni a fürdők, a WC-k, közös helyiségek tisztán tartására, hiszen kisebb bakteriális fertőzések ott is összeszedhetők.

_vez0118-masolat

Milyen tünetei vannak a szexuális betegségeknek? És mit kell tenniük azoknak, akik ezeket tapasztalják?

Hüvelyi égő, viszkető érzés, fájdalom. Hüvelyi folyások, melyek lehetnek túrós állagúak, sárgás, zöldes színűek, édeskés szagúak. Több esetben a húgycső váladékozása hívja fel a figyelmet arra, hogy valami nincs rendjén. Súlyosabb esetben, a fertőzés előrehaladottabb állapotában kifejezett hasi fájdalom, láz is lehet tünet. Ha aktus után pár nappal észlelt folyás, vagy más tünet esetén, az érintett felkeresi a nőgyógyászt, akkor az orvos vizsgálattal megállapítja, hogy mi a gond. Az egyszerűbb, banális bakteriális fertőzéseket a nőgyógyász is ki tudja kezelni. Ha nemi betegség gyanúja áll fent, akkor elküldi az érintetteket vérvételre. Ma már immunológiai tesztekkel kimutatható, hogy ténylegesen van-e nemi betegség, avagy nincs. Ha igen, akkor bőr- és nemibeteg-gondozóhoz kerül a páciens, és ott folytatódik a kezelése.

 

Dr. Jármi Hilda


Szerelmes vagy a szerelembe?
Szerelmes vagy a szerelembe?
Ne szexszel akarj békülni!
Ne szexszel akarj békülni!
Flörtök, kalandok: hol a határ?
Flörtök, kalandok: hol a határ?
Gyengédség és érintés – fontos az előjáték
Gyengédség és érintés – fontos az előjáték
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.