intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fogamzásgátlás rád szabva

Fogamzásgátlás rád szabva

Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvos, szexuális medicina szakemberrel beszélgettem a fiatalkori fogamzásgátlás lehetőségeiről.

Fogamzásgátlás rád szabva

Meghatározható-e egy olyan életkor, ami felett már biztonsággal lehet szexuális életet élni?

Nem igazán években érdemes meghatározni, sokkal inkább a testi érettségtől és a személyiség fejlettségétől függ. Azt tapasztalom, hogy a lányok 10-15 százaléka már 13-14 évesen nemi életet él, ebben az életkorban még szinte biztos, hogy nincsenek felkészülve a szexuális aktusra. Sokszor csak a szeretethiány és a társaknak való megfelelés miatt létesítenek aktust a lányok, de sem a testük sem a lelkük nem érett még. Az ideális a 17-18 éves kor lenne, de nagyok és igen egyediek a fejlődésbeli eltérések. Szerencsére sokszor tapasztalom, hogy fiatal lányok a barátjukkal jönnek el a szakrendelésre, és érdeklődnek a fogamzásgátlás lehetőségeiről, de az sem ritka, hogy az anyuka kíséri el a lányát.

Fogamzásgátlás rád szabva

Milyen fogamzásgátló módszereket ajánl a fiataloknak?

Először szeretnék egy tévhitet eloszlatni. Sokan azt gondolják – még a huszonévesek körében is – hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletta teljes körű védelmet nyújt.  Peteéréskor ez a megoldás csak 80%-os biztonságot ad, tehát 20% az esélye a teherbeesésnek.  A sürgősségi fogamzásgátlókat, ahogy a nevük is jelzi, csak katasztrófahelyzetekre ajánljuk. Én azoknak, akik óvszert használnak, mindig adok egy receptet – mely három hónapig kiváltható – arra az esetre, ha kiszakad a kondom. Ezekre a nem várt eseményekre tökéletes az esemény utáni tabletta.

Fogamzásgátlás rád szabva

Körülbelül 20% a teherbeesési arány a hüvelybe helyezhető tabletták és habok esetében is. A 20% nagyon magas szám, én azt gondolom ez a módszer sem biztonságos.

A gumióvszer használatát azért is ajánlom a fiataloknak, mert sok szexuális úton terjedő betegség létezik, és a gyakori partnercserével a fertőződések számának esélye is egyre nő.

A fogamzásgátló tabletták ma már igen alacsony hormontartalommal rendelkeznek, és a nem kívánt teherbeesés esélye mindössze 1%. A fiatalok esetében fontos szempont kell, hogy legyen a fogamzásgátló tabletta felírásánál, hogy a testük elég fejlett-e, hogy a növekedésük befejeződött-e. Nagy mennyiségű ösztrogén ugyanis leállítja a csontfejlődést. Így egy alacsony, testileg fejletlen, még növésben lévő 14 éves lánynak nem ajánlott a hormonális fogamzásgátlás, és az igazat megvallva a nemi élet sem.

Lehetséges még méhen belüli eszközökkel is védekezni, ma már nem szült nőknek is. A hagyományos méhen belüli eszköztől azért tartunk, mert bővebb vérzést, alhasi görcsöket eredményez és a méh fertőzése is gyakoribb a hüvely felől feljutó baktériumok miatt. Én a gyógyszeres fogamzásgátlást megfelelőbbnek tartom a fiatalok nagy többségénekesetében.

Különleges esetekben használjuk, az injekciós fogamzásgátlást is, mely egy olcsó, de nem a legegészségesebb forma.

Sok mellékhatásról hírhedtek a fogamzásgátló tabletták. Hogyan érintik ezek a hatások a fiatalokat?

Ahogy már említettem, a modern fogamzásgátló tabletták nagyon alacsony hormontartalmú gyógyszerek. Amíg régen 50-100 µg ösztrogén hormont tartalmaztak, ma 20-30 µg a hatóanyagtartamuk. Viszont bizonyos nagyon fontos szabályokat be kell tartani a tablettát szedőknek. Tilos a dohányzás, fonos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása és a rendszeres mozgás, az ideális testsúly megőrzése. Ezeket a szabályokat betartva minimálisra csökkennek a mellékhatások. A fogamzásgátláson kívül több jótékony hatása is van a tablettáknak: csökkentik a menstruációs görcsöket vagy a premenstruációs szindróma tüneteit, de jó hatással vannak a pattanásos bőrre, vagy a rendkívül erős menstruációs vérzéseket is enyhítik.

Milyen vizsgálatok szükségesek egy személyre szabott hormonális fogamzásgátló felírásához?

A legfontosabb, a nőgyógyászati konzílium. Az első találkozáskor sokszor csak beszélgetek a fiatalokkal, hogy bizalommal legyenek irányomban, merjenek kérdezni és őszintén mondják el, hogy milyen rendszeresen és hány partnerrel élnek nemi kapcsolatban. A testalkatokból jól lehet következtetni a hormonális státuszra, de fontos, hogy a májfunkciókat egy laborvizsgálattal ellenőrizzük. Ha az anamnézisből kiderült, hogy a családban volt trombózisos megbetegedés, egyenesági rokonnak, akkor a labor még kiegészül véralvadási paraméterekkel is. Szükséges még ultrahangvizsgálat is, hiszen a policisztás petefészek ártalmai antiandrogén tartalmú fogamzásgátló tablettával kivédhetőek. A gyógyszer felírásnál nagy segítség még a menzesznaptár is: hány napos a ciklus? Mennyire erősek a premenstruációs szindróma tünetei? Vannak-e fájdalmak a menstruáció alatt vagy peteéréskor? A menzesznaptár vezetése a fogamzásgátlót szedő nőknek is ajánlott, mert ezzel könnyen felfedezhetők a gyógyszer okozta esetleges nem kívánt hatások és a tablettaváltásra is sor kerülhet. Ma már olyan fogamzásgátló tabletták is léteznek, melyek a természetes hormonváltozásokhoz nagyon hasonló hatásokat idéznek elő. A széles a választékból szinte mindenki számára meg lehet találni a legmegfelelőbb összetételű tablettát.

Még egy dolgot fontosnak tartok, hogy aki nemi életet él az évente el kell, hogy járjon rákszűrésre. Egy ilyen vizsgálat alkalmával nemcsak a daganatos megbetegedéseket szűrjük, hanem több olyan gyulladásos betegségre is fény derülhet, ami hosszú távon akár meddőséghez is vezethet, sőt ízületi betegségeket okozhat. Akiknek nincs szexuális életük és panaszmentesek – rendszertartó ciklusuk van, nem görcsölnek, nincsen hüvelyi váladékozásuk – azoknak is érdemes a 18. életévük betöltése után rendszeres nőgyógyászati szűrésre járni.

Haris Éva


A szex nem az első randira való! - Biztos ez?
A szex nem az első randira való! - Biztos ez?
Megcsalt a szerelmem, én tehetek róla?
Megcsalt a szerelmem, én tehetek róla?
Flörtök, kalandok: hol a határ?
Flörtök, kalandok: hol a határ?
A jó szex nem tökéletes
A jó szex nem tökéletes
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.