intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fogamzásgátlás rád szabva

Fogamzásgátlás rád szabva

Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvos, szexuális medicina szakemberrel beszélgettem a fiatalkori fogamzásgátlás lehetőségeiről.

Fogamzásgátlás rád szabva

Meghatározható-e egy olyan életkor, ami felett már biztonsággal lehet szexuális életet élni?

Nem igazán években érdemes meghatározni, sokkal inkább a testi érettségtől és a személyiség fejlettségétől függ. Azt tapasztalom, hogy a lányok 10-15 százaléka már 13-14 évesen nemi életet él, ebben az életkorban még szinte biztos, hogy nincsenek felkészülve a szexuális aktusra. Sokszor csak a szeretethiány és a társaknak való megfelelés miatt létesítenek aktust a lányok, de sem a testük sem a lelkük nem érett még. Az ideális a 17-18 éves kor lenne, de nagyok és igen egyediek a fejlődésbeli eltérések. Szerencsére sokszor tapasztalom, hogy fiatal lányok a barátjukkal jönnek el a szakrendelésre, és érdeklődnek a fogamzásgátlás lehetőségeiről, de az sem ritka, hogy az anyuka kíséri el a lányát.

Fogamzásgátlás rád szabva

Milyen fogamzásgátló módszereket ajánl a fiataloknak?

Először szeretnék egy tévhitet eloszlatni. Sokan azt gondolják – még a huszonévesek körében is – hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletta teljes körű védelmet nyújt.  Peteéréskor ez a megoldás csak 80%-os biztonságot ad, tehát 20% az esélye a teherbeesésnek.  A sürgősségi fogamzásgátlókat, ahogy a nevük is jelzi, csak katasztrófahelyzetekre ajánljuk. Én azoknak, akik óvszert használnak, mindig adok egy receptet – mely három hónapig kiváltható – arra az esetre, ha kiszakad a kondom. Ezekre a nem várt eseményekre tökéletes az esemény utáni tabletta.

Fogamzásgátlás rád szabva

Körülbelül 20% a teherbeesési arány a hüvelybe helyezhető tabletták és habok esetében is. A 20% nagyon magas szám, én azt gondolom ez a módszer sem biztonságos.

A gumióvszer használatát azért is ajánlom a fiataloknak, mert sok szexuális úton terjedő betegség létezik, és a gyakori partnercserével a fertőződések számának esélye is egyre nő.

A fogamzásgátló tabletták ma már igen alacsony hormontartalommal rendelkeznek, és a nem kívánt teherbeesés esélye mindössze 1%. A fiatalok esetében fontos szempont kell, hogy legyen a fogamzásgátló tabletta felírásánál, hogy a testük elég fejlett-e, hogy a növekedésük befejeződött-e. Nagy mennyiségű ösztrogén ugyanis leállítja a csontfejlődést. Így egy alacsony, testileg fejletlen, még növésben lévő 14 éves lánynak nem ajánlott a hormonális fogamzásgátlás, és az igazat megvallva a nemi élet sem.

Lehetséges még méhen belüli eszközökkel is védekezni, ma már nem szült nőknek is. A hagyományos méhen belüli eszköztől azért tartunk, mert bővebb vérzést, alhasi görcsöket eredményez és a méh fertőzése is gyakoribb a hüvely felől feljutó baktériumok miatt. Én a gyógyszeres fogamzásgátlást megfelelőbbnek tartom a fiatalok nagy többségénekesetében.

Különleges esetekben használjuk, az injekciós fogamzásgátlást is, mely egy olcsó, de nem a legegészségesebb forma.

Sok mellékhatásról hírhedtek a fogamzásgátló tabletták. Hogyan érintik ezek a hatások a fiatalokat?

Ahogy már említettem, a modern fogamzásgátló tabletták nagyon alacsony hormontartalmú gyógyszerek. Amíg régen 50-100 µg ösztrogén hormont tartalmaztak, ma 20-30 µg a hatóanyagtartamuk. Viszont bizonyos nagyon fontos szabályokat be kell tartani a tablettát szedőknek. Tilos a dohányzás, fonos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása és a rendszeres mozgás, az ideális testsúly megőrzése. Ezeket a szabályokat betartva minimálisra csökkennek a mellékhatások. A fogamzásgátláson kívül több jótékony hatása is van a tablettáknak: csökkentik a menstruációs görcsöket vagy a premenstruációs szindróma tüneteit, de jó hatással vannak a pattanásos bőrre, vagy a rendkívül erős menstruációs vérzéseket is enyhítik.

Milyen vizsgálatok szükségesek egy személyre szabott hormonális fogamzásgátló felírásához?

A legfontosabb, a nőgyógyászati konzílium. Az első találkozáskor sokszor csak beszélgetek a fiatalokkal, hogy bizalommal legyenek irányomban, merjenek kérdezni és őszintén mondják el, hogy milyen rendszeresen és hány partnerrel élnek nemi kapcsolatban. A testalkatokból jól lehet következtetni a hormonális státuszra, de fontos, hogy a májfunkciókat egy laborvizsgálattal ellenőrizzük. Ha az anamnézisből kiderült, hogy a családban volt trombózisos megbetegedés, egyenesági rokonnak, akkor a labor még kiegészül véralvadási paraméterekkel is. Szükséges még ultrahangvizsgálat is, hiszen a policisztás petefészek ártalmai antiandrogén tartalmú fogamzásgátló tablettával kivédhetőek. A gyógyszer felírásnál nagy segítség még a menzesznaptár is: hány napos a ciklus? Mennyire erősek a premenstruációs szindróma tünetei? Vannak-e fájdalmak a menstruáció alatt vagy peteéréskor? A menzesznaptár vezetése a fogamzásgátlót szedő nőknek is ajánlott, mert ezzel könnyen felfedezhetők a gyógyszer okozta esetleges nem kívánt hatások és a tablettaváltásra is sor kerülhet. Ma már olyan fogamzásgátló tabletták is léteznek, melyek a természetes hormonváltozásokhoz nagyon hasonló hatásokat idéznek elő. A széles a választékból szinte mindenki számára meg lehet találni a legmegfelelőbb összetételű tablettát.

Még egy dolgot fontosnak tartok, hogy aki nemi életet él az évente el kell, hogy járjon rákszűrésre. Egy ilyen vizsgálat alkalmával nemcsak a daganatos megbetegedéseket szűrjük, hanem több olyan gyulladásos betegségre is fény derülhet, ami hosszú távon akár meddőséghez is vezethet, sőt ízületi betegségeket okozhat. Akiknek nincs szexuális életük és panaszmentesek – rendszertartó ciklusuk van, nem görcsölnek, nincsen hüvelyi váladékozásuk – azoknak is érdemes a 18. életévük betöltése után rendszeres nőgyógyászati szűrésre járni.

Haris Éva


Szeretkezés az új partnerrel – 3 dolog, amire érdemes figyelned
Szeretkezés az új partnerrel – 3 dolog, amire érdemes figyelned
Lehet felemelő, vagy épp lehangoló – Az első szexuális élmény
Lehet felemelő, vagy épp lehangoló – Az első szexuális élmény
A szerelem tudománya
A szerelem tudománya
3 nyári szexveszély - Összegyűjtöttük, hogy milyen veszélyekre érdemes odafigyelni a forró nyárban
3 nyári szexveszély - Összegyűjtöttük, hogy milyen veszélyekre érdemes odafigyelni a forró nyárban
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.