intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fogamzásgátlás a 21. században

Fogamzásgátlás a 21. században

Mióta ember él, mindig is fontos volt a születésszabályozás. A 20. század hozott hatalmas fejlődést a fogamzásgátlásban, hiszen új fejezet kezdődött a hormonális fogamzásgátlás megjelenésével. Annak ellenére, hogy mára a hormonális fogamzásgátlók a legnépszerűbbek a nem kívánt terhesség megelőzésére, még mindig sok tévhit tartja magát a köztudatban. Vajon mi lehet ennek az oka, és hogyan lehetne változtatni azon, hogy még mindig félelem övezi a hormonális fogamzásgátlást? A kérdésre Dr. Telek Tamással, a Szent Margit Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosával kerestük a választ.

Fogamzásgátlás a 21. században

A múlt században nagyanyáink kezdték használni az első hormonális készítményeket, amelyek még jelentősen magasabb hormontartalommal rendelkeztek. – mondja Dr. Telek Tamás. Ahogy telt az idő, a gyógyszeripar újabb és újabb kutatásokat végzett, és kiderült, hogy ugyanazt a hatást (vagy talán még jobbat) el lehet érni alacsonyabb hormontartalom mellett is. A jelenleg forgalomban lévő tabletták már mind igen alacsony mennyiségben tartalmaznak hormonokat, így csak minimálisan befolyásolják a hormonháztartást.

Mégis nagy félelem övezi a fogamzásgátló tablettákat a hormontartalmuk miatt. Összefügghet ez az abortuszok magas számával?

Fogamzásgátlás a 21. században

Nagy probléma, hogy annak ellenére, hogy már nem a múlt században élünk, és a fogamzásgátlás nagyon modern, mindenki számára elérhető, személyre szabható lehetőség, számtalan féle fogamzásgátló tabletta kapható, a terhesség-megszakítások száma még mindig nagyon magas: évente 30 ezer körüli.

Amellett, hogy az abortusz rendkívül nagy lelki és pszichés trauma, komoly egészségügyi következményekkel is járhat. Azok a szövődmények pedig, amelyek kialakulhatnak, a későbbiekben nyomják rá a bélyegüket az abortuszon átesett nő életére.

A szexuális élet megkezdése már egyre előrébb tolódik, a lányok már korai tinédzserkorban átesnek az első alkalmon. A megfelelő felvilágosítás azonban többnyire hiányzik, a lányoknak sokszor fogalmuk sincs, mivel állnak szemben. Az iskolai programok nem elég kiterjedtek, a szülők pedig – vagy idő, vagy figyelem hiányában – nem foglalkoznak kellőképpen gyermekük felvilágosításával.

Talán erre vezethető vissza az is, hogy a hormonális fogamzásgátlással kapcsolatban rengeteg a tévhit, amely makacsul tartja magát, a fiatal nők félnek a hormonoktól. Pedig nem egy olyan tanulmány jelent már meg, amely egymás után cáfolja a hormonokkal kapcsolatos mítoszokat. Például az egyik legnagyobbat, azt, hogy a menstruációs ciklust a tablettaszedés összezavarja, így ha valaki gyermeket akar, akkor a babavállalás előtt már hónapokkal abba kell hagyni a hormonális fogamzásgátló szedését. A ma kapható tablettákban lévő hormonmennyiség 2-3 nap alatt kiürül a szervezetből, így erre nincs szükség. Vagy a másik nagyon makacs tévhitet, hogy a tablettától el lehet hízni. Az igaz, hogy kissé befolyásolja a szénhidrát-anyagcserét, de kis odafigyeléssel ez korrigálható.

Fogamzásgátlás a 21. században

Hogyan lehetne közelebb hozni az emberekhez a hormonális fogamzásgátlást?

Öt évtizede alkalmazunk már hormonális fogamzásgátlókat, rengeteg tapasztalat gyűlt össze ennyi idő alatt. Olyan adatok birtokába jutottunk, melyeknek köszönhetően világos, hogy a hormonális fogamzásgátlóknak nagyon sok pozitív hatásuk van a szervezetre. Fontos, hogy elmondjuk, mindig hangsúlyozzuk, hogy

·         hosszú távú használatuk csökkenti a petefészekrák kockázatát

o   a fogamzásgátló tabletta gátolja a peteérést, ez pedig meggátolja, hogy a petefészek belsejét fedő laphám sérüljön. Ez pedig azt vonja maga után, hogy kisebb az esély a petefészek-ciszta kialakulására

·         csökkenti a méhtestrák kialakulásának esélyét

·         csökkenti az emlőrák előfordulásának valószínűségét

·         növeli a méhnyakban lévő nyákdugó sűrűségét

o   ezáltal meggátolja a felszálló fertőzések, gyulladások kialakulását

·         a tablettában lévő ösztrogén jótékony hatással van az érfalak rugalmasságára

Fontos tudni azonban, hogy mint minden gyógyszernek, a fogamzásgátló tablettának is lehetnek mellékhatásai. Fokozza például a trombózishajlamot, így ha fogamzásgátlót szeretnél szedni, nagyon fontos, hogy átess a megfelelő megelőző vizsgálatokon. A nőgyógyász szakorvos pontosan tudni fogja, milyen vizsgálatokon kell részt venned, hogy megtalálhassátok a számodra legmegfelelőbb készítményt.

Ha kérdésed van a témáról, fordulj bátran online rendelésünkön szakértőinkhez, akik minden nap 16-23 óra között várnak virtuális rendelőnkben.


Mi a szerelem?
Mi a szerelem?
Ezt szeretik a nők a szexben 18+
Ezt szeretik a nők a szexben 18+
Az én álompasim
Az én álompasim
Így tartsd meg a szerelmed!
Így tartsd meg a szerelmed!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.