intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Felíratnád az első fogamzásgátlód? – Akkor ez a cikk neked szól

Felíratnád az első fogamzásgátlód? – Akkor ez a cikk neked szól

Az első fogamzásgátló tabletta minden nő életében mérföldkő. Tudjuk, hogy a hormonális fogamzásgátló gyógyszer, ezért az alkalmazása körültekintést igényel. Tehát mielőtt felíratnád az első tablettád, konzultálj orvosoddal, milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetned.

Egy kis tablettaismeret

Oldalunkon több cikket is találsz arról, hogyan működnek a fogamzásgátló tabletták. A lényeg az, hogy hormonokat tartalmaznak, amelyek a petefészek működését befolyásolják, gátolják a peteérést. Ezen kívül a spermiumok előrejutását is megnehezítik, mivel a méhnyákot sűrűbbé teszik. Ha esetleg valahogy mégis megtermékenyülne a petesejt, a szervezetbe jutó hormonok megakadályozzák a beágyazódást azzal, hogy elsorvasztják a méhnyálkahártyát.

Az ösztrogént és progeszteront is tartalmazó fogamzásgátlókat kombinált tablettának, a csak progeszteront tartalmazókat pedig minipilleknek hívjuk. Tudnod kell, hogy ezek a tabletták már nem olyanok, mint a néhány évtizeddel ezelőtt kapható, magas hormontartalmú készítmények. Ezek a fogamzásgátlók alacsony hormontartalom mellett érik el a kívánt hatást, és védenek a nem kívánt terhesség ellen. Az alacsony hormontartalomnak más pozitív következménye is van, mégpedig az, hogy a tabletták mellékhatásai enyhébbek és ritkábban is jelentkeznek.

fogamzasgatlo-elott2

Mielőtt felíratnád az elsőt

Ahogy már említettük, a fogamzásgátló tabletta gyógyszer, így lehetnek mellékhatásai is. Fennállhatnak olyan tényezők is, amelyek akár szövődményeket is okozhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt elkezdenéd szedni a tablettát, minden kockázati tényezőre fény derülhessen – esetleges betegségekre, életmódbeli problémára. A nőgyógyász szakorvos pont emiatt kérdez ki téged az első vizsgálat alkalmával. Rákérdez a családodban esetlegesen előforduló betegségekre, embóliás vagy trombózisos, illetve nőgyógyászati daganatos megbetegedésekre.  Ezek kockázata nőhet, a fogamzásgátlók szedésével.

Fontos tehát az alapos, mindenre kiterjedő nőgyógyászati vizsgálat. Emellett szükség van egy szintén mindent lefedő laborvizsgálatra.

Lássuk, milyen laborvizsgálatokra küldhet orvosod:

·   teljes vérkép

·   májfunkció (A máj bontja le azokat az anyagokat, amelyeket a szervezetedbe juttatsz. Ha esetleg a májad nem egészséges, lehet, hogy nem is tudsz róla, mégis kockázatot jelenthet.)

·   genetikai vizsgálat – abban az esetben lehet rá szükség, ha a családodban előfordult már trombózis, esetleg embólia. Az ezekre való hajlamot ugyanis örökölheted.

A fogamzásgátló tabletták szedése többnyire teljesen kockázatmentes, mellékhatások és szövődmények csak ritkán fordulnak elő. Ennek ellenére ezeket a laborvizsgálatokat érdemes elvégeztetni, hogy megbizonyosodj arról, teljesen egészséges vagy.

 

Komáromi Csenge


Mindenki ötféle intimitásra vágyik
Mindenki ötféle intimitásra vágyik
Tények a női mellekről
Tények a női mellekről
5 ok, amiért egy férfi nemet mondhat a szexre
5 ok, amiért egy férfi nemet mondhat a szexre
Szerelem vagy szex – mindkettő lehet egy kapcsolat alapja
Szerelem vagy szex – mindkettő lehet egy kapcsolat alapja
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.