intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fedőneve: havibaj – Még mindig tabu a menstruáció

Fedőneve: havibaj – Még mindig tabu a menstruáció

Még mindig szégyenkezünk, amikor betétet vagy tampont vásárolunk. Még a fiatalok számára is sokszor tabutéma a menstruáció, ami az elfogadás korában valóban nagyon érdekes.

Amikor gimnazista voltam, senkinek sem beszéltünk a menstruációról. Úgy kezeltük, mint valami betegséget. Amikor épp „megvolt”, lopva mentünk a mosdóba, zsebünkben a tamponnal vagy a betéttel. Az, ha esetleg meglátszott a nadrágunkon egy kis folt, elsüllyedtünk szégyenünkben. Ez mostanra semmit sem változott, hiába kezeljük kicsit nyíltabban a menstruáció témakörét. A női test működését mai napig valami furcsa szégyenérzet övezi. Úgy tekintünk rá, mint valami olyasmire, ami akadályoz bennünket a mindennapi tevékenységeink közben. Talán ez a felfogás az oka annak, hogy a menstruációt igyekszünk rejtegetni, csak túl akarunk lenni rajta ahelyett, hogy megismernénk, megtanulnánk a működését.

A menstruáció nem lehet tabu!

Te tudod, melyek azok a fájdalmak a menzesz alatt, amelyek normálisnak mondhatók, és melyek azok, amelyek esetleg aggodalomra adnak okot? Fontos, hogy tudd, hogyan működik a tested, melyek azok a jelek, amelyek valamilyen, a háttérben meghúzódó problémára utalhatnak. Az endometriózis egyik csalhatatlan tünete például a görcsös fájdalom, amely nagyon emlékeztet a menstruáció alatt jelentkező fájdalmakra. Ennek köszönhető, hogy az endometriózist sokszor nem diagnosztizálják a betegség jelentkezésekor, csak hosszú évek múlásával.

A kisebbik gyermekemtől megdöbbentő volt hallani, amikor azzal jött haza, hogy az iskolában azt mondták, nem lehet felmentést kérni a testnevelésóra alól a menstruáció miatt, sőt, nem is lehet hiányozni miatta, ilyen hiányzás nem igazolható. A döbbenet kiült az arcomra, mert még az én időmben is engedékenyebben kezelték ezt az iskolában.

A tudás hatalom

Az, hogy tudod, mi történik a saját testeddel, felszabadító érzés, ugyanakkor ez a tudás valódi hatalom. Ha tisztában vagy a benned zajló folyamatokkal, sokkal nyíltabban tudod kezelni az ezekkel kapcsolatos témákat.

Ez a tudás az, ami segít abban, hogy ne rossz dologként kezeld a menzeszed, hanem elfogadd és tudatosítsd magadban, hogy a menstruáció az életed velejárója, természetes folyamat.

Tampon és betét helyett – Az új alternatívák

A fent már említett tampon és betét volt egykor az a két eszköz, amit a menstruáció néhány napja alatt használhattunk. Mára azonban már több alternatíva közül lehet választani. Az én személyes kedvencem az intim kehely, aminek a használatától először ódzkodtam, de kellemesen csalódtam, és nem használnék most már semmi mást.

fedoneve-havibaj-meg-mindig-tabu-a-menstruacio2

1. Intim kehely

Miből készül? Általában latexből, orvosi szilikonból vagy műanyagból készítik.

Hogy működik? Ügyesen össze kell hajtani, majd így felhelyezni a hüvelybe. Amikor fent van, lágyan el kell fordítani, így a kehely kinyílik, felveszi a hüvely falának vonalait, és így a menstruációs vért fölfogja. Ha megtelik, csak ki kell üríteni, langyos vízzel megtisztítani, és vissza is lehet helyezni. Érdemes sterilizálni is a menzesz végeztével. Ez minden kehelynél máshogy zajlik, el kell olvasni az erre vonatkozó utasítást.

Mik az előnyei? Olcsó megoldás, hiszen egyetlen kelyhet nagyon sokáig lehet használni. Pont ebből kifolyólag környezetbarát eszköz. Kényelmes, használat közben nem zavaró, nem dörzsöli ki a hüvelyt.

Mik a hátrányai? A használata igényel egy kis gyakorlatot, illetve nem minden élethelyzetben a legpraktikusabb. Ki kell tapasztalni a használatát például egy hosszabb utazás alkalmával. Kicsit nehézkes az alkalmazása akkor, ha a vécével egy térben nincs mosdó.

2. Mosható menstruációs betét

Miből készül? Bőrbarát, lélegző textilből, amelyet több rétegben varrnak meg, hogy biztonságos legyen.

Hogy működik? A betét olyan, mint a bolti szárnyas betétek, csak ezek egy kis patent segítségével rögzíthetők a fehérneműhöz.

Mik az előnyei? Igazi környezetbarát megoldás, hiszen a betét mosható, sokszor újra használható.

Mik a hátrányai? Erősebb menstruáció esetén nem biztos, hogy megbízható védelmet nyújt. Ilyenkor szükség lehet egy tamponra vagy intim kehelyre. Előfordulhat, hogy a betét csúszkál a fehérneműben, így kényelmetlen lehet.

3. Puha tampon, vagyis soft tampon

Miből készül? Puha, szivacsos, hipoallergén anyagból.

Hogy működik? Könnyen felhelyezhető, kényelmes és puha, így bármilyen alkalommal viselhető, szabadságot ad. Igen diszkrét megoldás akkor, ha szaunázni támad kedved, vagy úsznál egyet. Szexuális együttlétnél is nagyon jó szolgálatot tesz.

Mik az előnyei? Puha, pontosan illeszkedik a női testhez, észrevétlen, kényelmes és diszkrét.

Mik a hátrányai? Nincs húzószála, mint a normál tamponnak, ezért az eltávolítása kissé nehézkesebb.

4. Menstruációs bugyi

Miből készül? Többrétegű, funkcionális, antiallergén anyagból, amely lélegzik is.

Hogy működik? Felszívja és magába zárja a menstruációs vért, így teljes szárazságot nyújt.

Mik az előnyei? Az anyaga antibakteriális és meggátolja a kellemetlen szagok képződését. Erősebb menstruáció esetén is megállja a helyét, bár ebben az esetben többször kell cserélni.

Mik a hátrányai? Ha erős a vérzés, többszöri cserére lehet szükség. Ez viszont nem minden helyzetben oldható meg könnyedén.

 

Tarjáni Rita


A túl sok szex és a hólyaghurut
A túl sok szex és a hólyaghurut
Izgalmasabb szexre vágyunk, de mégis rutint követünk
Izgalmasabb szexre vágyunk, de mégis rutint követünk
6 gyakori szexhiba, amit lehet, hogy te is elkövetsz
6 gyakori szexhiba, amit lehet, hogy te is elkövetsz
Milyen az orgazmus?
Milyen az orgazmus?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.