intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fájdalom szex közben – Amikor nem csak a tested okozza

Fájdalom szex közben – Amikor nem csak a tested okozza

Rengeteg olyan esetről olvashattál már, hallhattál, amikor testi problémák, például hüvelyszárazság vagy vaginizmus miatt fájdalmas a nő számára a szexuális együttlét. De mi van akkor, amikor nem áll fenn semmilyen testi gond, mégis fájdalmakkal kell szembenézni szex közben?

A szex olyan tevékenység, amely szorosan összefügg a lélekkel, a mentális állapottal. Szerepet játszanak benne kapcsolati problémák, régi, magunkkal hordozott traumák, lelki sebek, amelyek csak nagyon lassan, vagy egyáltalán nem gyógyulnak be. A stressz, a depresszió, a bűntudat és a szorongás komoly gátakat képezhet a szexuális együttlétkor, olyannyira akár, hogy meg is hiúsíthatják azt.

Az, hogy félünk attól, hogy intim kapcsolatba kerüljünk a párunkkal, mélyen gyökerező probléma is lehet, ami a szexuális vágyat csökkentheti, akár le is nullázhatja. Ezeket a problémákat csak közösen vagy egy terapeuta segítségével lehet feloldani, kezelni, és így visszatérni egy kiegyensúlyozott szexuális kapcsolathoz.

Dalma – „Folyamatosan stresszeltem…”

„Munka, gyerekek, tanulás. Ezek határozták meg az elmúlt két évemet. A Covid nemhogy lassított volna az életemen, inkább turbó fokozatra kapcsolta. Ez viszont azt jelentette, hogy egyre kevesebb időm maradt minden másra, vagyis a férjemre és magamra. Folyton a munka-gyerekek-tanulás hármasa járt a fejemben, és a stressz folyamatossá vált amiatt, hogy máshol is teljesítenem kellene. Pedig a férjem sosem követelőzött szex terén, akkor csináltuk, amikor nekem kedvem volt. Ez egyre ritkábban következett be, és már a ritka alkalmakkor is fizikai fájdalmat éreztem közben. Már olyan súlyossá vált ez, hogy nőgyógyászhoz fordultam. Azt hittem, valami nem stimmel belül. Semmi kóros elváltozást nem talált, ami egyrészről jó hír volt, másrészről viszont kezdhettem felkutatni a probléma okát. A férjem mindenben türelmesen a segítségemre volt. Rövid idő alatt rájöttem, hogy minden baj abból fakad, hogy teljesítménykényszernek élem meg a szexet. Ezt kellett elengednem, és visszaengednem a két évvel ezelőtti énemet az ágyba. Jó úton haladok…”

Rozi – „Mindig bűntudatom volt…”

„A szüleim úgy neveltek, hogy házasság előtt nincs szex. Ezzel persze én nem értettem egyet, és már a kollégiumi éveim alatt elvesztettem a szüzességem. Ahogy azonban ez megtörtént, bűntudatot kezdtem érezni, akármikor csak szexre került a sor. Megkeserítette az életem, és nem csak azért, mert mentálisan és lelkileg a padlóra küldött, hanem azért is, mert a szex kellemetlen élménnyé vált. Mindig az lebegett előttem, hogy nem cselekszem helyesen, nem tudtam élvezni az együttlétet, és fájdalmat is éreztem. A baj az, hogy ezen nem segített az sem, hogy férjhez mentem, és ez a bűntudat-féle elmúlt. A fájdalom és a hüvelyszárazság megmaradt. Ezen viszont a nőgyógyászom tud segíteni.”

Flóra – „Szorongtam, végül depressziós lettem…”

„Az életem gyermekkorom óta egy merő szorongás volt. Mindennel kapcsolatban ezt éreztem. Tanulás miatt, a barátokkal kapcsolatban, később pedig a párkapcsolataimban is. Ezt egyre nehezebb volt kezelni már, és egyre súlyosabb depresszió kezdett kialakulni nálam, amit én nem vettem észre. A párom folyton mellettem volt, próbált kirángatni ebből az állapotból. Alig volt köztünk már testi kapcsolat, mert fájdalmas volt számomra. Mindenem fájt már akkor, ha egyáltalán erre került volna a sor. A végső megoldást egy pszichológus jelentette, akivel most már nagyon jó úton járunk.”

Mivel a női szexualitást igen erősen uralják az érzelmek, nem szabad elmenni mellettük. A negatív érzelmek ugyanis könnyedén testesülnek meg fizikai fájdalom formájában. A segítség azonban csak a közös cél lehet, illetve az, ha időben felismerjük a problémát.

 

Tarjáni Rita


Nyáron is gondolkodj hideg fejjel!
Nyáron is gondolkodj hideg fejjel!
Szeretnéd feldobni a szexuális életed?
Szeretnéd feldobni a szexuális életed?
„A szex miatt váltunk el” – Tina és Krisztián története
„A szex miatt váltunk el” – Tina és Krisztián története
A nők szexuális kora
A nők szexuális kora
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.