Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.
Tény, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyek igazán jót tesznek az agyunknak. Az is köztudott, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek támogatják az agyműködést. Ahogy a tevékenységeink közt, úgy a bevitt élelmiszerek közt is vannak olyanok, amelyek viszont nem tesznek jót az agynak, gátolják, hátráltatják a működését.
Azt gondolják sokan, hogy a zsírok nem egészségesek. Ez nem igaz! A lényeg az, hogy milyen típusú zsírról van szó. Az agy számára egyenesen létfontosságúak az egészséges zsírok és fehérjék. A halak például tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek sokféle betegség kialakulását képesek megelőzni, csökkentik a sztrók előfordulásának esélyét, óvják a szív- és érrendszert.
Az agyunk irányítja a testünk működését. Szerveinknek ő ad parancsot, ő irányítja az egész rendszert. Fontos tehát, hogy mindenképp odafigyeljünk arra, hogy az agyunk a lehető legegészségesebb lehessen. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek egyenesen romboló hatással vannak az agyműködésre, csökkentik a memóriát, sőt, még a demencia kialakulásának esélyét is megnövelik. Ezellen azonban lehet küzdeni, csak azokat az ételeket kell mellőzni, amelyek nem hatnak pozitívan az agyra.
Finomított szénhidrátnak számít a cukor, a fehér liszt és más feldolgozott gabonák. Ezeket a szervezet gyorsan megemészti, a vércukor szintje hirtelen megemelkedik, ami azonnali inzulinválaszt vált ki. Nemcsak a glikémiás indexük (GI) magas ezeknek a szénhidrátoknak, hanem a glikémiás terhelése is (GL: mennyivel emeli meg a vércukorszintet). A magas GI-vel és GL-lel rendelkező ételek negatívan hatnak az agy működésére. Gyerekekkel és felnőttekkel is készültek kísérletek a finomított szénhidrátok és az agyműködés tekintetében. A kutatók azt találták, hogy aki sok finomított szénhidrátot fogyaszt, rosszabb a memóriája, rosszabb az agya teljesítőképessége. Ezért érdemes egészséges szénhidrátokkal kiváltani a finomítottakat. Fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonákat.
A transzzsírok a telítetlen zsírok közül a legkárosabbak. Természetes forrásai - a húsok, a tejtermékek – nem jelentenek problémát, csak az ipari transzzsírok miatt kell igazán aggódni. Ez utóbbi csoport a hidrogénezett növényi olajok csoportja. Benne vannak a margarinokban, a különböző rágcsákban, az előre elkészített, bolti süteményekben is. Ha sokat fogyasztasz belőle, fennáll az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye. A memóriára és a kognitív képességekre is rendkívül rossz hatással vannak. Nemcsak az agyműködést befolyásolják a transzzsírok, hanem a szív- és érrendszer egészségét is negatívan befolyásolják.
A cukor túlzott bevitele nemcsak a 2-es típusú diabétesz miatt veszélyes, hanem növeli a szívbetegség előfordulásának esélyét és az agyműködésre is rossz hatással van. A cukros italokban már oldott állapotban van cukor, ami még gyorsabb felszívódást tesz lehetővé. A diabétesz növeli az Alzheimer-kór kockázatát, sőt, a cukorbevitel a demencia előfordulási esélyét is növeli. Elhízás is lehet a túlzott cukorbevitel következménye, valamint hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. Kutatások kimutatták, hogy a fruktóz túlzott bevitele rossz hatással van a memóriára, a tanulás sikerességére, növeli az agy gyulladásának esélyét.
Nemcsak a cukor, hanem egyes mesterséges édesítőszerek sem tesznek jót az egészségünknek. Az aszpartám az egyik leggyakrabban használt ilyen édesítő. Fogyókúrázók és cukorbetegek is előszeretettel alkalmazzák. Az aszpartám csökkenti a szervezet védekezőképességét az oxidatív stressz-szel szemben, közvetetten kihat a tanulásra és az érzelmekre is, természetesen negatívan.
Az előre feldolgozott élelmiszerek sok cukrot, hozzáadott zsírokat és sót tartalmaznak, rendkívül magas a kalóriatartalmuk, azonban alacsony a tápanyagtartalmuk. Elhízást okozhat a túlzott fogyasztásuk, ami a szervek elzsírosodásához vezethet, és az agy egészségére is káros. Ezek az élelmiszerek hozzájárulnak a demencia, a metabolikus szindróma, a degeneratív betegségek kialakulásához. Kutatásokat végeztek, amelyek kimutatták, hogy a tápanyagszegény étrend rossz hatással van a cukoranyagcserére az agyban, és még az agyszövetet is csökkenti. Az Alzheimer-kór kialakulásával ezen tényezőket is összefüggésbe hozták. Óvakodj tehát a különböző egészségtelen rágcsálnivalóktól, chisektől, a boltban kapható különböző szószoktól, a túlzott édességfogyasztástól. Ne fogyassz instant tésztát, előre feldolgozott húskészítményeket, mikrós pattogatott kukoricát.
Az agy egészségére rossz hatással van még az alkohol, aminek túlzott fogyasztása agytérfogat-csökkenéshez vezethet, memóriavesztést, látászavart okozhat. És ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a túlgrillezett húsok, a halakban található higany is negatív hatással van az agy egészségére. Megfontolt életmóddal azonban sokat tehetsz azért, hogy agyad egészségét sokáig megőrizd.
Komáromi Csenge
Impresszum
Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.
Portál üzemeltetője
Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44
Portál szerkesztője, karbantartója
HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Kapcsolat:
Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI
A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos
Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:
Tel: +36 1 505 7032
Vagy az alábbi felületen:
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.