intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Érzelmileg zsarol a párod?

Érzelmileg zsarol a párod?

Sokszor nem ismerhetjük ki igazán az embert, akivel együtt vagyunk, együtt élünk. Nagyon nehéz a felszín alá látni, főleg akkor, ha a partnerünk egy passzív-agresszív személyiség.

Mit is jelent, hogy valaki passzív-agresszív személyiség?

A passzív-agresszív személy nem vállalja nyíltan az érzéseit. A kommunikációja nem tiszta és világos. Sokszor pozitívnak álcázza a negatív érzelmi kinyilatkoztatásokat is. Kerüli a nyílt konfrontációt, máshogy akarja átvenni az irányítást: érzelmi zsarolással, bűntudatkeltéssel, provokációval. Mindig ő a „szegény mártír, akinek mindent el kell viselnie”. A legdurvább eszközöktől sem riad vissza az önérvényesítés érdekében, bármilyen intrikát és trükköt képes bevetni, hogy úgy legyen, ahogy ő akarja.

Akkor viszont, amikor saját magáért kellene kiállnia, passzívvá válik, ellenállást tanúsít. Ilyenkor látszólag alárendeli magát a másik félnek, de ezzel a helyzettel – személyiségéből fakadóan – nem elégedett, szabadulni szeretne. Sajnos ezek a szituációk kihatnak a magánéletére, a munkahelyi életére is. Mindent megtesz azért, hogy a számára kellemetlen helyzetet konfliktus nélkül ússza meg. Nagyon szeret az áldozat szerepében mutatkozni, így a legkisebb erőráfordítással tud elhatalmasodni a másik fél fölött.

Hogy mitől alakul úgy, hogy valaki passzív-agresszívvé válik? Sok mindent hozunk magunkkal a családunkból, sok dolgot kapunk a neveltetésünk által. Ilyen az önérvényesítés is. Ahol az érzelmek kifejezése „nem divat”, ott nagyon nehezen sajátítja el egy gyermek a pozitív viselkedést. A negatív érzéseket valamilyen álca mögé bújtatva lesz képes kifejezni, hiszen azt tanulta meg, hogy falakba, ellenállásba, netán agresszióba, büntetésbe ütközik, ha nyíltan kifejezi önmagát.

„Én? Nem haragszom, hagyjuk!” – A passzív-agresszív ember a párkapcsolatban

Szavainak jelentése általában szöges ellentéte a hangsúlyának. Az a célja, hogy te rosszul érezd magad a bőrödben, mert nem azt teszed, ami neki jó. Ha például nélküle mennél valahova, akkor elhangzik a „Menj csak, semmi gond!” mondat, ami az ő olvasatában: „Miért mennél? Maradj velem, nem akarom, hogy mással töltsd az estét!”. Te csak érzel valamit a hangsúlyból, ami nem stimmel, de hirtelen nem is tudnád megfogalmazni. Rád telepszik a bűntudat, és már úgy érzed, te vagy a hibás, amiért ki akartál mozdulni nélküle. A szavaival elhiteti, hogy nagyon jól ellesz ő egyedül is, nem kell neki a te társaságod, te csak tedd azt, amit szeretnél. Közben belül fortyog, és legszívesebben az orrod előtt csapná be az ajtót, hogy ne menj el. Ezt persze soha nem mondaná ki, inkább érzelmi zsarolással próbálkozik, hogy te magad dönts úgy, ahogy az neki jó.

„Jól nézel ki! Fogytál?” – A kezdeményező passzív-agresszív ember

Ez főleg nőkre jellemző (persze általánosítani nem lehet). A manipulálás a cél, a hatalmi viszonyok kirajzolása. Lényeg az, hogy a kezdeményező passzív-agresszív ember célja az, hogy egyből tisztázza az erőviszonyokat. Kedveskedő hangvételű mondatokat puffogtat, közben a szemével, hangsúlyával ölni tudna. Ugye neked is ismerősek a „Hú, de csinos vagy, fogytál?” vagy a „Jaj, de szép ez a szemfesték, a titkárnőmnek is pont ugyanilyen van.” típusú mondatok? Sokszor nem tudunk mit kezdeni az ilyen provokatív mondatokkal. Vagy folytatjuk a társalgást, mintha mi sem történt volna, vagy felvesszük a kesztyűt. Az utóbbi nem biztos, hogy a jó választás, hiszen a passzív-agresszív ember csak erre vár. A harcra. Azonban, ha elmegyünk mellette, elengedjük az egész konfliktust, akkor nem győzhet, a társalgás egy idő után valószínűleg abbamarad.

Mit tehetsz a passzív-agresszív viselkedésű partnerrel?

Tudnod kell, hogy ez a viselkedésforma nem egészséges. Az ilyen ember segítségre szorul. Ezért nagyon fontos, hogy időben felismerd, ha passzív-agresszív emberrel van dolgod. Fontos, hogy ő nem vesz részt a konfliktusban, az általában benned zajlik, hiszen te érzed magad tehetetlennek, bűnösnek, netán dühösnek. Ő az érzelmi zsarolás útján halad, és minden kis együttérzés-cseppet ki akar préselni belőled. Valószínűleg ez neki sem lesz jó hosszú távon, ezért a te segítségedre szorul. Próbáld óvatosan szembesíteni az adott helyzetben a saját viselkedésével, és tudasd vele, hogy akkor tud megszabadulni ettől, ha nyíltan szembenéz a problémákkal. Attól, mert ő téged próbál bűnbakként feltüntetni, a probléma még ott lesz neki, és azt ő kell, hogy megoldja. Mondd el neki, hogy a te jelenlétedben nem kell félnie a konfliktustól, vállalja fel önmagát, fejezze ki az érzéseit. Az mindennél többet ér, ha te is kimutatod felé, hogy fontos neked, de ez nem járható út. 


Ligeti Anna

 


Megcsalt a szerelmem, én tehetek róla?
Megcsalt a szerelmem, én tehetek róla?
Segítség! A pasimnak herpesze van!
Segítség! A pasimnak herpesze van!
Az intimitástól való félelem
Az intimitástól való félelem
Amikor egy éjszaka után már nem kell a nő – 3 oka is lehet
Amikor egy éjszaka után már nem kell a nő – 3 oka is lehet
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.