intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

„Ilyen testtel mit keresel a képernyőn?”

Body
Shaming

„Úristen, hogy néz ez ki? Minek posztol valaki képet magáról, ha 100 kiló?” – olvastam döbbenten egy ismerősöm képe alatt, ahol mellesleg vidáman mosolyog, mert épp egy díjat vesz át. Nagyon rosszul éreztem magam a posztoló helyett is. Vajon mi zajlik ilyenkor egy emberben, aki így képes reagálni valaki fotójára? Sajnos a body shaming már évekkel ezelőtt is igen aktuális téma volt. Mára ez a jelenség egyre csak terjed, ami nagyon szomorú, mert csak kevesen tesznek ellene.

Mi az a body shaming pontosan?

A body shaming angol kifejezés, azt jelenti, hogy testszégyenítés. A kritikus megnyilvánulások bárkit érhetnek a testalkata miatt, esetleg azért, mert a testsúlya nem esik bele a mások által elfogadott keretbe, vagy van valami olyan tulajdonsága, ami másoknak nem tetszik.

Lehet, hogy így még nem hallottad ezt a kifejezést, pedig sajnos akár te is érintett lehetsz, ha egy kicsit is más a külsőd, mint az átlagos, vagy esetleg nem követsz trendeket és nem akarsz beállni a sorba. Akkor is nyilváníthatnak rólad véleményt mások, ha valamiért nem tetszel. Ez nagyon szubjektív dolog, ám rombolja az önbecsülést, tönkreteheti az önbizalmat.

Még ennél is rosszabb, hogy a body shaming célpontjai lehetnek fogyatékossággal küzdő emberek, vagy olyan betegségekkel küzdők, akiknek a tünetei látványosak, még idős emberek is áldozatul eshetnek, sőt, nők, akik nemrég szültek, és az alakjuk megváltozott. A testszégyenítés olyan erőszakos véleménynyilvánítás, ami az elkövető szerint vicces és jogos. 

A súlyfelesleg és a soványság a legnagyobb céltábla

A súlytöbblet kritizálása, a súlytöbblettel rendelkező emberek megszégyenítése nagyon gyakori jelenség. Manapság szinte zéró tolerancia van azokkal szemben, akik nem a trendek által diktált testalkattal rendelkeznek. A duciság, molettség, a súlytöbblet manapság annak a jele, hogy valaki nem mozog eleget, lusta, sőt az ápolatlanság benyomását kelti. Ma a közvélekedés az, hogy csak olyan ember hízik meg, aki nem elég igényes saját magára. Pedig tudjuk, hogy ez nem így van!

Mivel a súlyfelesleg nem igazán rejthető el, a többlettel küzdő emberek folyamatosan atrocitásoknak vannak kitéve, ami megkeseríti az életüket. 

„Kiskorom óta csúfolnak a súlyom miatt.” – meséli Liza, aki most 19 éves és 98 kiló. „Igaz, hogy tényleg kövér vagyok, de azoknak az embereknek, akik zaklatnak, fogalmuk sincs az életemről, a betegségemről. Autoimmun betegségem van, aminek egyik mellékhatása a súlytöbblet, amin egyelőre nemigen tudok változtatni. Folyamatosan kapok degradáló kommenteket, sőt volt már privát üzenet is, amely kifogásolta, hogy ilyen boldog fotókat posztolok magamról, miközben a háj elborít. Úgy döntöttem, kizárom ezeket az embereket, ezeket a kommenteket az életemből.”

Body Shaming

Ugyanígy azok az emberek is élő céltáblává válhatnak, akik soványabbak az átlagnál. A nem éppen szép szavakkal megfogalmazott kritika az ő önképüket is rombolja.

„Sajnos néhány évvel ezelőtt anorexiával küzdöttem.” – mondja Dorina, aki már fél éve teljesen egészséges. „Amikor az egyik közösségi oldalon dokumentáltam a betegségem, nagyon sok hozzászólás érkezett, ami pozitív volt, és erőt adott. Ám sajnos ott voltak a negatív hangok is, amelyek viszont iszonyatosan fájtak. Nehéz volt a felépülés, folyamatosan bámultak az emberek. Voltak, akik ujjal mutogattak rám. Sokat sírtam, de egy pszichológus segítségével felálltam a padlóról, és új életet tudtam kezdeni. Nem mondom, hogy most minden tökéletes, de jó úton haladok.”

A súlyfelesleg és a soványság a legnagyobb céltábla

A testkép gyermekkortól kezdve folyamatosan alakul. A többség megpróbál megfelelni a társadalomnak, kinézetüket az elvárások szerint akarják alakítani, a testképük pedig sokszor nem felel meg ennek a vágyott képnek, zavar alakul ki. 

Azoknál az embereknél, akiknek az önértékelése alacsony, vagy a személyiségük még formálódik, gyakori a frusztráció és a testképzavar. Sajnos a test megszégyenítése már egész kis korban jelentkezhet a gyermekeknél is. Akár óvodások is csúfolhatják egymást. Az internetes oldalak, közösségi portálok azonban melegágyai a body shamingnek. Itt bárki véleményt nyilváníthat, még fel sem kell vállalnia magát, névtelenül is megteheti, és a legtöbbször következményei sincsenek tettének.

Harcolni kell ellene minden eszközzel, mert a következményei nagyon rossz hatással vannak az önképre, az önbecsülésre és negatívan befolyásolják a testképet is. Ha body shaminget tapasztalsz, ne csukd be a szemed, lépj fel ellene a saját eszközeiddel. Ha téged ér ilyen atrocitás, akkor fordulj a szüleidhez, tanáraidhoz, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket.

Kovács-Hain Zsuzsa

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.