intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Az önkielégítés hatásai az agyadra

Az önkielégítés hatásai az agyadra

A maszturbációról sok, egymásnak ellentmondó információ van – köztük sok tévhit. Azt tudnod kell, hogy az önkielégítés nem kötelező, csak rajtad múlik, hogy csinálod-e. Abban biztos lehetsz, hogy semmilyen hátrányod nem származik belőle sem fizikailag, sem lelkileg. Van azonban néhány dolog, amit érdemes róla tudnod.

1.   A maszturbáció hormonokat szabadít fel

A maszturbáció hatására a szervezet számos hormont szabadít fel. Ezek a hormonok a következők:

•   Dopamin: ez az egyik „boldogsághormon”, amely az agy jutalmazási rendszeréhez kapcsolódik.

•   Endorfinok: a test természetes fájdalomcsillapítója, az endorfinok stresszoldó és hangulatjavító hatásúak is.

•   Oxitocin: ezt a hormont gyakran szerelmi hormonnak nevezik, a társas kötődést segíti elő.

•   Tesztoszteron: ez a hormon szex közben szabadul fel, hogy javítsa az állóképességet és az izgalmat. Ez akkor is megjelenik, ha szexuális fantáziáid vannak.

•   Prolaktin: fontos szerepet játszik a laktációban, befolyásolja a hangulatot és az immunrendszer működését.

A maszturbáció a fenti hormonok egészséges mennyiségű felszabadulását okozhatja, ezért pozitívan befolyásolhatja a hangulatod és a fizikai egészséged.

2.   A maszturbáció befolyásolja a hangulatod

A dopamint, az endorfint és az oxitocint „boldogsághormonoknak” nevezik, amelyek a stressz csökkentéséhez, a kötődéshez és a relaxációhoz kapcsolódnak. Néha a maszturbáció segíthet abban, hogy kicsit jobban érezd magad, ha rossz a hangulatod.

3.   Segítheti a fókuszálást és a koncentrációt

Talán észrevetted már, hogy az agyad jobban összpontosít orgazmust követően. Sokan úgy gondolják, hogy a maszturbálás segít jobban koncentrálni, ezért önkielégítést végeznek munka, vizsga vagy valamilyen megmérettetés előtt. Erre nincs tudományos magyarázat egyelőre, az viszont biztos, hogy az orgazmus után egy ellazult, fókuszáltabb állapotba kerülsz.

4.   Segíthet a stressz és a szorongás enyhítésében

Az oxitocint „szerelmi hormon” -ként is emlegetik. Ám ezen kívül összefügg a társadalmi kötődés kialakulásával, a stresszoldással és a relaxációval is. Fontos szerepet játszik a stressz szabályozásában és a szorongás csökkentésében, ezt a vérnyomás csökkentésével és a kortizolszint csökkentésével teszi. A kortizol a stresszhez kapcsolódó hormon. Tehát, ha úgy érzed, hogy egy nehéz nap után enyhítened kell a feszültséget, a maszturbáció jó relaxációs technika.

5.   Segíthet elaludni

Sok ember használja a maszturbációt arra, hogy könnyebben elaludjon - és ez nem is csoda. Az oxitocin és az endorfinok befolyásolják a relaxációt, ezért logikus, hogy a maszturbáció segíthet az alvásban, különösen akkor, ha a stressz és a szorongás megakadályozza, hogy álomba merülj.

6.   Az önbecsülésedre is hatással lehet

Egyesek számára a maszturbáció az önszeretet gyakorlásának, a test megismerésének és a minőségi idő önálló eltöltésének módja lehet. Mivel megtanulod élvezni saját tested, és rátalálsz arra, hogy mi jó neked, a maszturbáció növelheti önbecsülésed.

7.   Javíthatja a szexuális életed

Sok szexuálterapeuta javasolja a rendszeres maszturbálást - akár egyedülállóknak, akár párkapcsolatban élőknek. A maszturbációból származó fizikai előnyök mellett az önbecsülés fellendítése és a pihenés is nagyban támogatja az egészséges szexuális életet. Ami a libidódat illeti, a maszturbáció segíthet fenntartani az egészséges szexuális vágyat.

Bár bizonyított előnyökkel bír, vannak, akiknek negatív tapasztalatai vannak a maszturbációval kapcsolatban. Fontos megjegyezni, hogy teljesen rendben van, ha nem maszturbálsz. Lehet, hogy nem jön be az érzés, vagy ellentétes a hitrendszereddel, esetleg egyszerűen érdektelen számodra. Ez mind teljesen rendben van! Rajtad áll, hogy maszturbálsz -e vagy sem.

Természetes, ha a személyes meggyőződéseid miatt tartózkodsz a önkielégítéstől, de ha szorongás nélkül szeretnél maszturbálni, akkor segíthet egy terapeuta.

 

Ligeti Anna


Érett vagy egy valódi kapcsolatra?
Érett vagy egy valódi kapcsolatra?
Szeresd a  menstruációt!
Szeresd a menstruációt!
Vigyázz! A cukor csökkenti a nemi vágyat
Vigyázz! A cukor csökkenti a nemi vágyat
Ünnepélyesen fogadom, hogy nem leszek többé szerelmes!
Ünnepélyesen fogadom, hogy nem leszek többé szerelmes!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.