intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Az első szexuális együttlét fontos lépés

Az első szexuális együttlét fontos lépés

Sokan tudni szeretnék, mikor jön el a megfelelő idő a szüzesség elvesztésére: amikor egyetemre kerülünk, amikor megházasodunk? Erre a kérdésre a válasz sok mindentől függ. Vannak bizonyos személyes, vallási, kulturális elvárások, amelyeknek esetleg meg kell felelnünk. Az az egy dolog biztos, hogy ezt a döntést csak és kizárólag te hozhatod meg, a saját felelősségedre.

Nagy jelentősége van a szülőkkel folytatott nyílt párbeszédnek, így nem fognak gyermekként kezelni. A döntést neked kell meghozni, nincs olyan, hogy megfelelő idő. Várhatsz egészen addig, amíg megházasodsz, de dönthetsz úgy is, hogy az első szerelmeddel essen meg a dolog. A lényeg az, hogy partnereddel mindketten igazán akarjátok, és tiszta elmével, felelősen döntsetek.

Sok fiatal érzelmileg nincs felkészülve. A média árasztja magából a sok szexuális tartalmú üzenetet, amelyek azt sugallják, hogy a szex nem is olyan nagy dolog, és mindenki csinálja, csak épp ő nem. Ha úgy érzed, ennek meg kell felelned, akkor biztosan nem állsz még készen arra, hogy szexuális életed legyen. Sajnos egy tizenévesnek ezzel minden nap szembe kell néznie.

Szóval honnan tudod, ha készen állsz a szexre?

Először is, fontos, hogy előre tervezz. A szexuális együttlétnek ugyanis lehetnek következményei: például a nemi úton terjedő betegségek, a nem kívánt terhesség. Ezen kívül vannak kevésbé ismert aggályok is. Tudtad például tudtad, hogy azok a fiatal lányok, akik az első együttléten úgy esnek át, hogy még nem állnak rá készen, később nagyobb valószínűséggel küzdenek szexuális problémákkal? Ha a szexszel kapcsolatos első emlékek kellemetlenek, ez negatív színben tünteti fel a többi, későbbi szexuális élményt is. Egy ideális világban, minden nő első szexuális emlékeit a szeretet, a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös öröm ölelné körül. Ha vársz a szexszel addig, amíg egy elkötelezett, monogám kapcsolatba kerülsz valakivel, aki szeret téged, akkor növeled az esélyét annak, hogy ilyen pozitív tapasztalataid lehessenek a szüzesség elvesztéséről.

Másodszor, fontos felismerni, hogy nincs semmi baj azzal, hogy szexuális vágyaid és fantáziáid vannak. Azaz amikor a tested és a hormonjaid ingadoznak, akkor nem kétséges, hogy szexuális töltetű gondolataid, érzéseid támadnak, amelyek sürgetik a fizikai megvalósulást. Azonban közösülés csak az egyik módja, hogy kiadd ezeket az érzéseket. A maszturbáció segíthet csökkenteni a szexuális feszültséget, és segít megismerni a tested kérdéseit és a szexuális válaszait (ezek nagyon hasznosak lesznek, ha úgy döntesz, hogy élesben is itt az ideje a szexnek). Megnyugodhatsz, az önkielégítés teljesen normális tevékenység, és nem olyan valami, ami miatt zavarban kell lenned, vagy szégyellned kell.

Harmadszor, ha készen is állsz az intim együttlétre, nem biztos, hogy azonnal fejest kell ugrani a szexbe. Sok más módon is lehetsz együtt a szerelmeddel. Ilyen például a nagyon erotikus, nem behatolásos szex. Tipp: fürödjetek együtt, masszírozzátok egymást, a közös maszturbáció is lehet nagyon szenvedélyes és személyes, szexeljetek csak kézzel. Ezek mind-mind nagyon erotikus módjai az együttlétnek a nélkül, hogy nem kívánt terhesség vagy valamilyen szexuális úton terjedő betegség jöhetne a képbe.

Negyedszer, ne feledd, hogy neked és a partnerednek lehetnek nagyon különböző elképzeléseitek és elvárásaitok a szexualitást tekintve. Fontos tudnod az első együttlét előtt, hogy a kapcsolatotok mennyire komoly: egy flört csak, egy nyári kaland, vagy egy hosszabb kapcsolatnak indul? Az is nagyon fontos, hogy tudjatok beszélni mindenről, ami a szexszel kapcsolatos. Ha ezek a beszélgetések kellemetlenek, akkor még nem álltok készen.

Ötödször, ne feledd, hogy sok történet, amit hallasz a barátoktól, barátnőktől, gyakran nem igaz. Barátaid túlozhatnak a szexuális élményeikről annak érdekében, hogy felnőttebbnek látsszanak (bár ettől épp az ellenkezőjét gondolják róluk). Hatodszor, ha megtörténik, védekezz! Ebben segítségedre lesz a nőgyógyászod, akivel mindent megbeszélhetsz, és megkeresi számodra a testre szabott fogamzásgátló tablettát, módszert. Ne félj kérdezni!

A lényeg mindig az, hogy élvezd az életet, és ne akarj mindenáron átesni az elsőn. Nem az a lényeg, hogy elmondhasd magadról, hogy te már túl vagy rajta, hanem az, hogy mindig jó emlékként éljen benned az együttlét, amit egy olyan partnerrel éltél át, akit valóban szerettél (vagy még most is szeretsz, évek múlva).

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel anonim módon nőgyógyász szakorvosainknak, akik online rendelnek. Kattints ide!

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Hepatitisz B, a rettegett
Hepatitisz B, a rettegett
Fájdalom szex közben – Amikor nem csak a tested okozza
Fájdalom szex közben – Amikor nem csak a tested okozza
Kalandra fel?
Kalandra fel?
Így növeld a szexuális vonzerőd
Így növeld a szexuális vonzerőd
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.