intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Az első szakítás

Az első szakítás

A szakítás minden életkorban nagyon nehéz, de talán az első a legfájóbb, hiszen ekkor találkozunk az érzéssel először. Dr. Süli Ágota  pszichiáter szakorvossal és pszichoterapeutával arról beszélgettünk, hogyan segíthet egy barát a nehéz időszakban.

Az első szakítás

Valóban az első szakítás a legfájóbb?

Hadd kezdjem azzal, hogy mennyire aktuális most az én életemben is ez a téma, hiszen a lányom barátnője, nemrég szakított élete első szerelmével, és testközelből tapasztalom, mennyire szerteágazó a probléma. A szakítás egy kudarcélmény, amit egy gyászfolyamaton keresztül élünk meg. Minden életkorban rettentően nehéz, de minden korban másért az.

Az első szakítás

Az első szerelem elmúlásakor szinte összeomlik a világ az elhagyott számára. A fiatalokra amúgy is jellemző az önbizalomhiány, és ez a szakítás után még hatványozottabban jelenik meg. A nagybetűs életnek nekiindulva annyi bizonytalanság van a fiatalokban, hogy egy ilyen csapás megkérdőjelezi az élet minden területét a számukra. A nagylányom barátnője még azon is elgondolkodott, hogy az orvosi hivatás vajon jó választás-e a számára. Hirtelen az élet minden területe olyan ijesztő és bizonytalan lesz, talajvesztetté válik a fiatal. Ezer kérdés jön elő a fájdalomban: Mennyit érek mint nő? Mennyit érek mint ember? Mit rontottam el? Hogyan tovább? Széthullik az addig értékesnek vélt külső és belső énkép is. A kérdésekre rengeteg válasz is van az elszenvedő fejében, de az szinte mind, kivétel nélkül negatív az önértékelésére nézve. A szakításban a fájdalom és a harag keveredik az önváddal és a vádaskodással. Rettentően fontos, hogy legyen a fájdalomban egy barát, aki megért, aki empátiával fordul felém, akinek ki merek tárulkozni.

Az első szakítás

A fiatalok az életük jelentős részét egy virtuális térben élik, virtuális ismerősökkel körbevéve. Hogyan hat a fájdalomra a virtuális segítség?

Segíthet, ha kiírja magából, és ezt akár meg is osztja különböző fórumokon. A képzőművészet több ágában is kifejezheti a fájdalmát: van, aki fest vagy rajzol, vagy zenél, verset ír – ez mind-mind segíthet, de a magányt nem oldja. Ilyenkor barátok kellenek, intimitás kell. Egy barátnő, akinek a vállán még sírni is lehet, aki nem kritizál, aki nem él vissza a bizalommal, aki végigkíséri a folyamatban. Ilyenkor beszűkül az én-állapot, szinte semmi más nem létezik az elhagyott számára, csak a harag, az önsajnálat, ez sokszor egy kevésbé jó barátnak terhes lehet, és a türelmetlenség csak ártani tud.

Fontos még a támogató közeg a fiatalkorban azért is, mert ez megerősíti a szenvedőt abban, hogy szerethető, hogy elfogadható, hogy értékes.

Mit tehet a barát?

Hallgat, figyel, empatikus. Megnyugtató támogató oszlopként áll mellette. Itt nincs helye a kritikának. A krízisben lévő ember helyzetét a kritika tovább rontja. Amint már említettem, türelem kell, és sok-sok együtt töltött idő.

Jól jöhet egy ellenkező nemű barát is, a lányok esetében egy fiú, aki a nőiességében megerősíti a gyászolót, minden jó szó segíthet ebben az állapotban. Egy igaz barát tudni fogja, hogy mire van szükség ilyenkor. Lehet a folyamat olyan súlyos, hogy szaksegítségre van szükség, ezt is észre kell venni a baráti társaságnak. Amikor súlyos alvászavarok lépnek fel, gyors és tartós fogyás, vagy több hónapig elhúzódó mély gyász jelenik meg, akkor sokat segíthet a terápia. Ahogy az elején említettem, minden életkorban más miatt nehéz a szakítás. A kamasz- és fiatalkorra általában jellemző, hogy a hatalmas kiüresedést, egy új szerelem gyorsan elmulaszthatja és a fiatalos lendület újra feltölti az életet energiával, reménnyel és bizalommal.

Haris Éva


5 tipp a hosszantartó gyönyörért
5 tipp a hosszantartó gyönyörért
Szex és húgyúti fertőzés – Bizony van összefüggés
Szex és húgyúti fertőzés – Bizony van összefüggés
Így szerezd vissza a pasid teljes figyelmét
Így szerezd vissza a pasid teljes figyelmét
Az első közös nyaralás a szerelmeddel
Az első közös nyaralás a szerelmeddel
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.