intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Apró ellenség – a lapostetű

Apró ellenség – a lapostetű

Kínzó viszketés a nemi szervek környékén, vérfoltok a fehérneműn – akár egy horrorfilmben. A fenti két tünet csak a jéghegy csúcsa, ha szembe kell nézned a lapostetű-fertőzéssel. Sajnos még mindig igen kevés a tudásanyag, amely ezekkel az apró rovarokkal kapcsolatban összeszedhető. Amit tudunk, azt sokszor csak az előítéletek és a tévhitek alapján tudjuk. Íme, ezt érdemes feltétlenül tudnod róluk.

Apró ellenség – a lapostetű

Mi ez, és hogy néz ki?

A lapostetű – a fejtetvekhez hasonlóan – szárny nélküli, apró, parazita rovar, amely vérrel táplálkozik. Nem azonos a bolhával, ugyanis a lapostetű nem ugrik. Elsősorban a nemi szőrzetben tanyázik, de előfordulhat más, olyan területeken is, ahol durvább a szőrzet; a bajuszban, szakállban, a hónaljszőrzetben vagy a szemöldökben is.

A petéje ovális alakú, sárgás színű, és nagyon nehezen lehet észrevenni, mert szorosan csatlakozik a szőrszálhoz. Az ún. nimfa, azaz a még nem kifejlett tetű majdnem úgy néz ki, mint a felnőtt rovar, de a még 2-3 hét, mire teljesen kifejlődik. A kifejlett lapostetű barnás, vagy fekete színű, esetleg szürkés. Kinézetre olyan, mint egy pici rák, ugyanis van két első lába, amelyeken kis csípő karmok vannak, amelyek olyanok, mint a rák ollói.

Milyen jelei és tünetei vannak annak, hogy megfertőződtél?

Lehetséges, hogy a fertőzés kezdeti szakaszában nem látsz, és nem tapasztalsz semmit, mert csak néhány egyed van a területen, ami nem feltűnő. Akár négy hétig is eltarthat, amíg a lapostetvek annyira kifejlődnek, hogy kellemetlen tüneteket okoznak.

Néhány intő jel:

 • Kicsi fehér pöttyöket látsz a nemi szőrzetedben, amelyeket nagyon nehezen tudsz eltávolítani.
 • Erős viszketést tapasztalsz, ami rosszabodhat éjszaka, amikor a lapostetvek aktívabbá válnak, és a fejüket a szőrszálak gyökeréhez fúrják, hogy hozzáférjenek a vérhez.
 • Apró vérfoltokat fedezel fel a fehérneműdben.
 • Gyulladást, néha allergiás reakciót tapasztalsz, amit a tetvek nyálában lévő fehérje okozhat. Ez még intenzívebb viszketést eredményezhet, ami másodlagos bakteriális fertőzéssé válhat.
 • Elszíneződést veszel észre a combokon, a fenekeden vagy a hasad legalsó részén. Ezek halvány, kékes foltok.
 • Szemöldök-irritáció főleg kisgyermekeknél jellemző. Ezt blefaritisznek hívjuk.

Hogyan diagnosztizálják a fertőzést?

Ha a fenti tüneteket tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz, mert a fertőzést sajnos másoknak is átadhatod, ezért azonnal ellátásra szorul a helyzet.

Az orvos fizikai vizsgálatot végez, ami hozzásegíti a diagnózishoz. Vannak, akik ultraibolya fényt vagy mikroszkópot is használhatnak a pontos diagnózis felállításához.

Hogyan terjed és kik veszélyeztetettek?

A legnagyobb tévhit a lapostetvekkel kapcsolatban, hogy azért fertőznek meg valakit, mert az nem mosakszik, nem megfelelő a személyes higiéniája. A fertőzésnek azonban semmi köze a tisztasághoz vagy a higiéniához. Bárkinél előfordulhat, a lapostetvek a világon mindenhol jól érzik magukat, korra, nemre, nemzetiségre vagy rasszra való tekintet nélkül, bárki vérére szomjaznak. Becslések szerint az Egyesült Államokban évente 3 millió(!) embernél diagnosztizálnak lapostetű-fertőzést. Ezeknek az eseteknek túlnyomó része szexuális érintkezés útján jön létre. A tetvek ilyenkor a fertőzött ember szőrzetéből a másik ember szőrzetébe vándorolnak.

Fontos tudnod azonban, hogy a nemi érintkezés nem az egyetlen módja a lehetséges fertőződésnek. Fertőzött ember ruházatáról, törölközőjéről, ágyneműjéről is átkerülhetnek a másik emberre.

Tévhit azonban, hogy a WC-ülőkéről is elkaphatod. A tetveknek ugyanis meleg, emberi testre van szükségük a túléléshez, a WC-re még a lábukat sem tennék.

Hogyan lehet kezelni a fertőzést?

Lényeges, hogy megbizonyosodj arról, valóban lapostetű-fertőzés áll a háttérben. Ha már sajnos igaz, akkor a patikákban recept nélkül is kapható néhány szer, ami hatásos lehet, de ha biztosra akarsz menni, és nem szeretnél kísérletezgetni, akkor jobb, ha az orvosoddal találsz megoldást a problémára.

A kezelést a partnerednek is célszerű elvégezni, ráadásul minden olyan testtájon, ami érintett lehet. Rossz hír, de jó tudni, hogy a borotválkozás nem szabadít meg a kis élősködőktől, drasztikusabb kezelésre van szükség.

Ezt kell tenned:

 • Moss ki minden ruhát, ágyneműt, törölközőt a lehető legmagasabb hőfokon, amit a fertőzött személy két-három napig vagy tovább használt.
 • Azokat a textileket, amelyek nem moshatók gépben, vagy a tisztítóba kell vinni, vagy lezárt műanyag zsákban kell tartani legalább két hétig.
 • Értesíts minden olyan lehetséges partnert, akivel szexuális kapcsolatban voltál a közelmúltban, és veszélyeztetettek lehetnek.
 • Kerüld a szexuális érintkezést, még az orális, anális szexet is addig, amíg teljesen ki nem kezeled a fertőzést.
 • Ha 9-10 nap múlva a panaszok még fennállnak, ismételd meg a kezelést.

Kovács-Hain Zsuzsa


Szextippek nőknek férfiaktól!
Szextippek nőknek férfiaktól!
Amikor a nő az idősebb
Amikor a nő az idősebb
Nappal tilos a szex, tiltott a csók… - Ilyen helyek is vannak a világban
Nappal tilos a szex, tiltott a csók… - Ilyen helyek is vannak a világban
Ki akarom próbálni a mellékutcát
Ki akarom próbálni a mellékutcát
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.