intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A szexualitás mint menekülés? A tinédzserkori szexualitásról

A szexualitás mint menekülés? A tinédzserkori szexualitásról

A mai fiatalok egyre korábban találkoznak a szexualitással, nem ritka, hogy már tízes éveik elején, közepén átélik. Dr. Gyovai Gabriella, szülész-nőgyógyász szakorvossal, szexuális medicina szakemberrel arról beszélgettünk, hogy ő, aki a szexuális működést több aspektusból is vizsgálja, hogyan vélekedik a tinédzserkori szexuális életről.

A mai kor tinédzsereinek a testiséghez való viszonya nagyon színes. Vannak, akik szeretethiány miatt menekülnek a szexualitásba, mások romantikus kapcsolatra vágynak. – mondja Dr. Gyovai Gabriella. Az a baj, hogy egyre fiatalabb korban, teljesen éretlenül élik át az első szexuális élményt.

Mi számít egyre fiatalabbnak? Mi az az életkor, amikor manapság megtörténik az első szexuális élmény?

14-15 éves korban teljesen elfogadott, ha valaki már átélte, de az első behatolásos, hüvelyi aktus általában 16-17 éves korban történik meg. Vannak persze ettől eltérő esetek is. Van, aki hamarabb, van, aki később találkozik ezzel először. A fiúk például már 13-14 éves korban is átélhetik az első éjszakai magömlést, amit aztán persze előszeretettel ki is beszélnek a haverokkal.

Dr. Gyovai Gabriella
Dr. Gyovai Gabriella

Ön szerint mi a legnagyobb probléma, vagy hiányosság, amivel küzdenek a tinik? Elég tájékozottak?

Sajnos gyakori a tájékozatlanság. Vannak, akik alapvető fogalmakkal nincsenek tisztában, - de ez sajnos sok felnőttről is elmondható. Azt tapasztalom, hogy sem könyvek, sem TV műsorok nem szólnak igazán a szexről, magáról a szexualitásról. A gyerekek többnyire egymástól vagy az internetről szerzik a „tudást”. Ha nincs biztos érzelmi háttér a szülői házban, akkor csak kapaszkodnak a partnerbe, próbálnak egy biztos pontot találni. Sajnos ebből a jelenségből egyre több van. A gyerekek előtt nincsenek etalonok. A szexuális aktus mintája sokszor a pornó, ami ugye nem a valós életből táplálkozik és torz képet fest. A lány azt gondolja, hogy „elő kell adnia az aktust”, mindenféle segédeszközöket is ki kell próbálni, a fiúk a pornófilmekben látható nemiszervekhez hasonlítják a sajátjukat, ami szorongást kelthet.

Ennyire fontos a tinédzsereknek az, hogy valamilyen minta után menjenek?

Nagy probléma, hogy a tinik többsége nem ismeri önmagát, nem tudja, hogy neki mi a jó, milyen a teste. Ezért kapaszkodik valamilyen mintába, amit követhet. Sokszor megbeszélik egymás között a nagy kalandokat, és a többiek abból vesznek mintát.  A másik baj az, hogy a trendek után mennek. Amerikából begyűrűzött nem is olyan rég egy olyan trend, hogy szűzen kell férjhez menni, akkor lesz meg az ajándék autó a szülőktől. Azonban a szüzesség fogalmát sem kezelik helyesen, ugyanis számukra nem az a szűz, aki még nem esett át szexuális élményen, hanem az, aki nem esett át hüvelyi behatoláson. Azaz az anális és orális szexet nem minősítik szexnek. Úgy gondolom, hogy a szülők hozzáállásán nagyon nehéz változtatni, mert a családokban adott egy élethelyzet, amihez alkalmazkodnak, pénzt kell keresni, rohannak egész nap, egyre kevesebb idő jut a gyerekekre. Az iskolák és a média szerepe azonban igen nagy a felvilágosításban, vagy egyáltalán az edukáció területén. Sokszor a fiatalok egyáltalán nem fordulnak a szülőkhöz, mert vagy tartanak a reakcióktól, vagy egyszerűen nem tartják őket elfogadható partnernek, akivel bármit is megosszanak. Az a jobbik eset, ha hasznos információt találnak az interneten – ezért is nagy a felelőssége a weboldalaknak. Bátorítani kell őket, hogy menjenek szakemberhez, akkor is, ha még nincs baj.

Ha tájékozatlanok, akkor valószínűleg a számukra megfelelő fogamzásgátló módszer megtalálása is problémát jelent.

Igen, sajnos legtöbbször odáig el sem jutnak, hogy ezzel foglalkozzanak. Előfordul, hogy egy bokorban esnek át az elsőn úgy, mintha csak a cigit próbálnák ki egy baráttal. Az orális szex is gyakori így, és ezt nem is feltétlenül veszik szexnek, így a fogamzásgátlás és a szexuálisan átvihető betegségek témakörével sem nagyon foglalkoznak. Természetesen idősebb életkorban már felelősebbek a fiatalok, de akkor is sokkal több tájékoztatásra lenne szükség ezzel kapcsolatban. A lányok kicsit jobb helyzetben vannak, hiszen a nőgyógyász szakorvoshoz illik évente eljárni szűrésre és ott jó esetben ellátják őket tanácsokkal. A fiúk problémái elhanyagoltak ebből a szempontból. Úgy tapasztalom, hogy sokan azt sem tudják, hogy az urológus a „férfi-gyógyász” és azt sem, hogy nem kell oda háziorvosi beutaló. Tényleg nehéz dolga van egy fiúnak, akinek egy alkalmi kaland után húgycső-folyása jelentkezik és szeretné gyógykezeltetni.

Mi lenne a feladata a médiának?

Több olyan műsor kellene, ahol nyíltan beszélhetünk. Szó szerint! Nem elég, hogy a magyar nyelv lehetőségei eléggé szegényesek a nemi szervek és működéseik kifejezésére. Azt tapasztalom, hogy a tévében és rádióban nem lehet nevén nevezni azokat a jelenségeket is, amelyre nem trágár, jól használható szó van. Így nem csodálkozhatunk, hogy nincs fejlődés, nincs egy kialakult nyelvezet a szexualitás kifejezéseire. Így viszont nem érthető a mondanivaló. De nemcsak a televízió hiányos ebben a tekintetben. Sajnos megfelelő könyvek sincsenek, az orvosképzésben is alig látunk speciális fejezeteket a tankönyvekben. Egy-egy rendelésen sorban elmondom megfelelő szóval megnevezve a normális működést, így átadok egy „szótárkészletet”, ami a páciensnek is segít leírni számomra pontosan a problémát. Többet kellene beszélni a fertőző, szexuális úton terjedő betegségekről, mert ezekkel kapcsolatban is életveszélyes lehet a tudáshiány.  A fiatalok azt gondolják, hogy csak a hüvelyi szex által kaphatnak el betegségeket, míg az orális szexről nem gondolják, hogy veszélyes lehet ilyen szempontból.  Nem tudják, hogy milyen betegségek vannak, azoknak mik a tüneteik, hogyan lehet őket kezelni.


Kovács-Hain Zsuzsa


Szexpozitív szemléletmód – a felszabadító hozzáállás
Szexpozitív szemléletmód – a felszabadító hozzáállás
Menekülj, ha ilyen nővel hoz össze a sors! – 5 tulajdonság, ami nem tesz jót egy kapcsolatnak
Menekülj, ha ilyen nővel hoz össze a sors! – 5 tulajdonság, ami nem tesz jót egy kapcsolatnak
„Még sosem voltam szerelmes”
„Még sosem voltam szerelmes”
A vibrátor az új gyógyászati segédeszköz? – Számtalan egészségügyi előnye van
A vibrátor az új gyógyászati segédeszköz? – Számtalan egészségügyi előnye van
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.