intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A női test rejtelmei – 1. rész

A női test rejtelmei – 1. rész

Ahhoz, hogy a szex valódi élmény lehessen számodra, a saját testedet kell mindennél jobban ismerned. Cikkünkben most eléd tárjuk a női test rejtelmeit. Olvass csak tovább…

Miért jó, ha ismered a tested?

A szex is csak akkor jó, ha nem a sötétben tapogatózol. Tudnod kell, hogy mi hoz lázba, mi az, ami nem. A szexen kívül természetesen millió dolog van, amiért jó, ha a tested minden négyzetcentiméterét ismered… 

  • Nem ér váratlanul a kérdés, ha a nemi betegségekről van szó.
  • Tudni fogod, hogy miért fontos egy nő számára, hogy sokat foglalkozzon a testével, eljárjon szűrővizsgálatokra.
  • Azt is tudni fogod, hogy mi történik veled, amikor várandós leszel.
  • Tudod majd, hogy miért fontos, hogy fogalmad legyen a fogamzásgátlásról.

Nemi jellegek

Az ember az élőlények magasabb rendű csoportjába tartozik, köztük hím- és nőnemű egyedeket találunk, az ember esetében férfiakat és nőket, akiket a nemi szerveik különböztetnek meg egymástól, azaz az elsődleges nemi jellegük. A másodlagos nemi jelleg szemmel jól látható különbségeket rejt. Ilyen a csont- és izomrendszer, amely a nőknél finomabb vonalú, a csípő kissé szélesebb, a váll nem olyan hangsúlyos. A nők bőre alatt vastagabb zsírpárnák vannak, ezek miatt a formák kerekebbek, a mellek is nagyobbak. Másodlagos nemi jellegnek számít a hangunk különbözősége is: a nőknek magasabb a hangjuk. Ugyanígy a szőrzetünk is különbözik, míg a férfiak egész testén nőhet, a nőknél inkább a hónalj és a szeméremdomb területén jellemző. 

A női test az élet forrása

Őrületes dolog belegondolni, hogy a tested alkalmas arra, hogy benne kifejlődjön egy teljes kis emberke és megszülessen. 

A női nemi szerveket két csoportra oszthatjuk. Megkülönböztetünk belső és külső nemi szerveket.

  • A külső nemi szervek: nagyajkak, kisajkak és csikló (azaz klitorisz).
  • A belső nemi szervek: ezek a hüvely, a méh, a petefészkek és a petevezetékek.

1. A hüvely, azaz a vagina

A hüvelynyílás folytatása, azaz ez a legalsó szakasz a nemi szervek térképén. Izmos, rugalmas csatorna, amely változó hosszúságú, de nagyjából 7-9 cm. Nemi izgalom hatására kitágul. Kötőszövet és simaizmok alkotják, belső falát nyálkahártya fedi. A hüvely felső része a méhnyakhoz kapcsolódik, alsó része nyitott. Az a feladata, hogy a minden hónapban jelentkező menstruációkor a méhből elvezesse a vért, illetve közösüléskor is nagy a szerepe, hiszen a hüvely fogadja be a hímvesszőt, így történhet meg a fogantatás. A hüvelybemenetet egy rugalmas nyálkahártya védi, ez a szűzhártya, ami az első közösülés alkalmával átszakad. A hüvely annyira rugalmas, hogy a születendő baba is átfér rajta, szülés után pedig visszaáll eredeti állapotára. 

2. A méh

Az egyik legfontosabb szervünk. Itt növekszik a kisbaba, hogy a világra jöhessen. Leginkább egy körtéhez hasonlít, a kismedencében helyezkedik el és csak egy van belőle. Több részből áll: méhtestből, méhnyakból és méhszájból. A méhet méhszalagok és a medencefenék izmai tartják, támasztják. 

A méhtest falát simaizmok építik fel, amelyek körkörösen és hosszanti irányban is elhelyezkednek. Nyálkahártya borítja, amely ciklikus változásokon megy keresztül. Egy ciklus általában 28 napig tart, ez alatt készül fel a méh az újabb petesejt befogadására. A méh feladata nagyon összetett: a petesejt otthonra lel benne, hiszen védi, óvja azt a méh. A méhfalba ágyazódva tud elindulni a petesejt a fejlődés útján, míg magzat lesz belőle, akit a méh falához tapadó méhlepény táplál. A várandósság végén a méh izomzatának összehúzódásai segítik világra a magzatot.

  • A méhszáj a méh “bejárata“. Nagyon fontos a szerepe van, mert egy nyákcsap zárja le, ez biztosítja, hogy ne jussanak a méhbe kórokozók.
  • A méhnyak egy elkeskenyedő rész, amely a méhszájon át a hüvelybe nyílik.

3. A petefészkek

Hormontermelő szervek. Bennük raktározódnak a petesejtek, s a petefészkek termelik a női nemi hormonokat is. A kismedencében helyezkedik el a két petefészek, mégpedig a méh jobb és bal oldalán, a petevezetékek alatt. A még éretlen petesejtek, azaz a tüszők különböző érettségi fokban vannak a petefészkekben. Általában 28 naponként érik meg egy, de akár több tüsző. Amikor egy tüszőből érett petesejt válik, kilökődik, azaz létrejön az ovuláció. A petesejt ezután elindul a petevezetéken a méh felé.

4. A petevezetékek

Majdnem teljesen zárt utat biztosítanak az érett petesejteknek a petefészkek és a méh ürege között. Azért csak majdnem, mert a petefészkek felőli végük részben a szabadon a hasüregbe nyílik. A belső falukat csillószőrös hengerhám borítja, ennek segítségével tud haladni a petesejt.


Kovács-Hain Zsuzsa


Szex egy hosszú  kapcsolatban
Szex egy hosszú kapcsolatban
Házasság szex nélkül? Éleszd újra a szenvedélyt!
Házasság szex nélkül? Éleszd újra a szenvedélyt!
A női szexualitás múltja és jelene – 2. rész
A női szexualitás múltja és jelene – 2. rész
Ilyen lenne az én álompasim
Ilyen lenne az én álompasim
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.