intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A fogamzásgátlók szedésének is vannak szabályai – Íme, a 7 legfontosabb

A fogamzásgátlók szedésének is vannak szabályai – Íme, a 7 legfontosabb

Ha fontos számodra a fogamzásgátlás, és már eldöntötted, hogy a hormonális fogamzásgátló tabletta mellett szeretnéd letenni a voksod, fontos néhány szempontot figyelembe venned. Az első, és legfontosabb az, hogy mindenképp konzultálj a nőgyógyászoddal, mielőtt választanál. Ő az, aki segít majd, ajánl számodra testreszabott tablettát. Emellett persze sok mást is tudnod kell a fogamzásgátlókról. Íme, 7 nagyon fontos alapszabály.

1.  A döntésben és a választásban segít a nőgyógyászod

Sokszor írtunk már arról, milyen veszélyes az interneten tájékozódni különböző gyógyszerekről. Sok olyan hiteltelen információval találkozhatsz, ami tévútra vihet a helyes döntés helyett. Ezt azonban elkerülheted akkor, ha a fogamzásgátló tablettákról nem a barátnődet vagy az internetes fórumokat kérdezgeted, hanem szakemberhez, jelesül nőgyógyász szakorvoshoz fordulsz. Ő minden kérdésedre készséggel válaszol, segít kiválasztani a neked leginkább megfelelő, hormonális fogamzásgátló készítményt. Sok tényező dönt ugyanis abban, hogy számodra melyik a legalkalmasabb: az egészségi állapotod, az életkorod, a menstruációs ciklusod, és még sok más szempont. Az orvos ezeket mérlegeli, majd felírja neked a legmegfelelőbb tablettát.

2. A betegtájékoztató nem csak egy papír a dobozban! Olvasd el!

A fogamzásgátló tabletta gyógyszer, és emiatt lehetnek mellékhatásai, egyéni problémák a szedés során. A betegtájékoztató fontos információkat tartalmaz, amelyek részletesen tartalmazzák, mi a teendő, ha kimaradt egy szem a szedésből, esetleg valamilyen mellékhatás lépett fel nálad. Ha problémád van, a betegtájékoztató informál, de érdemes az orvosoddal is konzultálni.

3. Állíts be emlékeztetőt a tablettád szedéséről

A fogamzásgátlódat érdemes mindig ugyanabban az időben bevenni, vagy legalábbis majdnem ugyanakkor. Legjobb, ha emlékeztetőt állítasz be megadnak a szedésről. Ez biztosítja egyrészt, hogy ne felejtsd el bevenni a tablettát, másrészt a fogamzásgátló hatás is biztosabb, mint akkor, ha nagy időkülönbséggel veszed be a tablettákat.

4. Ha még nem állt át a szervezeted a tablettára, pecsételő vérzésed lehet. Nem kell abbahagyni a szedését.

A szervezeted nem egy robot, amit beprogramozol, és kész is. Át kell állnia egy másik rendszerre akkor, ha hormonális fogamzásgátlót kezdesz szedni. Ennek az átállásnak lehetnek tünetei. Ilyen a pecsételő vérzés, amitől sokan megijednek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a védelem nem biztosított, a tabletta ugyanúgy teszi a dolgát. Folytasd nyugodtan a szedését. Ha aggódsz, kérdezz a nőgyógyászodtól.

a-fogamzasgatlok-szedesenek-is-vannak-szabalyai-ime-a-7-legfont_p82025

5. A fogamzásgátló szedését nem kell szüneteltetni

A fogamzásgátló tabletta a nem kívánt terhességtől véd. Ha azonban „tisztulási” szünetet tartasz a szedés közben, vagyis felfüggeszted a tablettaszedést azért, mert azt gondolod, a testednek szüksége van erre, az esély a teherbeesésre jelentősen megnő. A tabletta csak azalatt az idő alatt hat, amíg szeded, vagyis a fogamzóképesség visszaáll, ha nem szeded.

6. Szükség lehet kiegészítő védekezésre

A szexuális úton terjedő betegségektől a tabletta nem tud megvédeni. Ha fennáll a veszélye annak, hogy elkaphatsz ilyesmit, célszerű többször is átgondolni a dolgot, de mindenképp használj kiegészítő védekezésként gumi óvszert.

7. A sürgősségi fogamzásgátló tabletta nem normál fogamzásgátló!

Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy nem védekeztél az együttlétkor, megoldást jelenthet a sürgősségi fogamzásgátlás. A tablettát azonban nem tudod csak úgy megvenni a patikában, receptköteles készítmény, így csak orvos írhatja fel. A sürgősségi fogamzásgátló tabletta egy megoldás erre az esetre, de nem használható a normál fogamzásgátló tabletta helyett.

Ha szeretnél többet tudni a témáról, böngészd weboldalunkat: http://intimzona.hu/index.php/fogamzasgatlas

 

Komáromi Csenge

 

Felhasznált irodalom:

Maguire K.: The state of hormonal contraception today: established and emerging noncontraceptive health benefits; AJOG 2011

 Collaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer: Endometrial cancer and oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women with endometrial cancer from 36 epidemiological studies; The Lancet Oncology, August 5 2015

S. Rafique: Medical Management of Endometriosis; Clinical Obstetrics and Gynecology, 2017

 A.   E. Schindler: Non-Contraceptive Benefits of Oral Hormonal Contraceptives; Int J Endocrinol Metab. 2013

 

 

 


Az élet túl rövid, ahhoz hogy megadd magad a "majdnemnek"
Az élet túl rövid, ahhoz hogy megadd magad a "majdnemnek"
Így csavard az ujjad köré a pasidat
Így csavard az ujjad köré a pasidat
Idegesítő tulajdonságok az ágyban – Neked is van?
Idegesítő tulajdonságok az ágyban – Neked is van?
Így növeld kapcsolatodban a bizsergést – 5 tipp
Így növeld kapcsolatodban a bizsergést – 5 tipp
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.