intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A fogamzásgátlók szedésének is vannak szabályai – Íme, a 7 legfontosabb

A fogamzásgátlók szedésének is vannak szabályai – Íme, a 7 legfontosabb

Ha fontos számodra a fogamzásgátlás, és már eldöntötted, hogy a hormonális fogamzásgátló tabletta mellett szeretnéd letenni a voksod, fontos néhány szempontot figyelembe venned. Az első, és legfontosabb az, hogy mindenképp konzultálj a nőgyógyászoddal, mielőtt választanál. Ő az, aki segít majd, ajánl számodra testreszabott tablettát. Emellett persze sok mást is tudnod kell a fogamzásgátlókról. Íme, 7 nagyon fontos alapszabály.

1.  A döntésben és a választásban segít a nőgyógyászod

Sokszor írtunk már arról, milyen veszélyes az interneten tájékozódni különböző gyógyszerekről. Sok olyan hiteltelen információval találkozhatsz, ami tévútra vihet a helyes döntés helyett. Ezt azonban elkerülheted akkor, ha a fogamzásgátló tablettákról nem a barátnődet vagy az internetes fórumokat kérdezgeted, hanem szakemberhez, jelesül nőgyógyász szakorvoshoz fordulsz. Ő minden kérdésedre készséggel válaszol, segít kiválasztani a neked leginkább megfelelő, hormonális fogamzásgátló készítményt. Sok tényező dönt ugyanis abban, hogy számodra melyik a legalkalmasabb: az egészségi állapotod, az életkorod, a menstruációs ciklusod, és még sok más szempont. Az orvos ezeket mérlegeli, majd felírja neked a legmegfelelőbb tablettát.

2. A betegtájékoztató nem csak egy papír a dobozban! Olvasd el!

A fogamzásgátló tabletta gyógyszer, és emiatt lehetnek mellékhatásai, egyéni problémák a szedés során. A betegtájékoztató fontos információkat tartalmaz, amelyek részletesen tartalmazzák, mi a teendő, ha kimaradt egy szem a szedésből, esetleg valamilyen mellékhatás lépett fel nálad. Ha problémád van, a betegtájékoztató informál, de érdemes az orvosoddal is konzultálni.

3. Állíts be emlékeztetőt a tablettád szedéséről

A fogamzásgátlódat érdemes mindig ugyanabban az időben bevenni, vagy legalábbis majdnem ugyanakkor. Legjobb, ha emlékeztetőt állítasz be megadnak a szedésről. Ez biztosítja egyrészt, hogy ne felejtsd el bevenni a tablettát, másrészt a fogamzásgátló hatás is biztosabb, mint akkor, ha nagy időkülönbséggel veszed be a tablettákat.

4. Ha még nem állt át a szervezeted a tablettára, pecsételő vérzésed lehet. Nem kell abbahagyni a szedését.

A szervezeted nem egy robot, amit beprogramozol, és kész is. Át kell állnia egy másik rendszerre akkor, ha hormonális fogamzásgátlót kezdesz szedni. Ennek az átállásnak lehetnek tünetei. Ilyen a pecsételő vérzés, amitől sokan megijednek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a védelem nem biztosított, a tabletta ugyanúgy teszi a dolgát. Folytasd nyugodtan a szedését. Ha aggódsz, kérdezz a nőgyógyászodtól.

a-fogamzasgatlok-szedesenek-is-vannak-szabalyai-ime-a-7-legfont_p82025

5. A fogamzásgátló szedését nem kell szüneteltetni

A fogamzásgátló tabletta a nem kívánt terhességtől véd. Ha azonban „tisztulási” szünetet tartasz a szedés közben, vagyis felfüggeszted a tablettaszedést azért, mert azt gondolod, a testednek szüksége van erre, az esély a teherbeesésre jelentősen megnő. A tabletta csak azalatt az idő alatt hat, amíg szeded, vagyis a fogamzóképesség visszaáll, ha nem szeded.

6. Szükség lehet kiegészítő védekezésre

A szexuális úton terjedő betegségektől a tabletta nem tud megvédeni. Ha fennáll a veszélye annak, hogy elkaphatsz ilyesmit, célszerű többször is átgondolni a dolgot, de mindenképp használj kiegészítő védekezésként gumi óvszert.

7. A sürgősségi fogamzásgátló tabletta nem normál fogamzásgátló!

Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy nem védekeztél az együttlétkor, megoldást jelenthet a sürgősségi fogamzásgátlás. A tablettát azonban nem tudod csak úgy megvenni a patikában, receptköteles készítmény, így csak orvos írhatja fel. A sürgősségi fogamzásgátló tabletta egy megoldás erre az esetre, de nem használható a normál fogamzásgátló tabletta helyett.

Ha szeretnél többet tudni a témáról, böngészd weboldalunkat: http://intimzona.hu/index.php/fogamzasgatlas

 

Komáromi Csenge

 

Felhasznált irodalom:

Maguire K.: The state of hormonal contraception today: established and emerging noncontraceptive health benefits; AJOG 2011

 Collaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer: Endometrial cancer and oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women with endometrial cancer from 36 epidemiological studies; The Lancet Oncology, August 5 2015

S. Rafique: Medical Management of Endometriosis; Clinical Obstetrics and Gynecology, 2017

 A.   E. Schindler: Non-Contraceptive Benefits of Oral Hormonal Contraceptives; Int J Endocrinol Metab. 2013

 

 

 


Az első közös nyaralás a szerelmeddel
Az első közös nyaralás a szerelmeddel
3+1 dolog, amit a hosszú távú kapcsolatokról tudnod kell
3+1 dolog, amit a hosszú távú kapcsolatokról tudnod kell
7 pontban a nagy Ő-ről
7 pontban a nagy Ő-ről
Mitől érzünk valaki iránt szerelmet?
Mitől érzünk valaki iránt szerelmet?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.