intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

9 dolog, amit lehet, hogy rosszul gondolsz a mellrákról

9 dolog, amit lehet, hogy rosszul gondolsz a mellrákról

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ekkor egy kicsit mindig jobban figyelünk a körülöttünk élő nőkre. Nagyobb fókusz kerül a szűrővizsgálatok fontosságára. Mégis sok tévhit kering még mindig az emlőrákkal kapcsolatban. Íme, a 9 legnépszerűbb mítosz.

1. A rosszul megválasztott melltartó is okozhatja

Kutatások eredményei szerint semmi sem támasztja alá azt az elgondolást, hogy egy rosszul megválasztott melltartó – legyen az merevítős, vagy bármilyen más kiképzésű – hozzájárulna a mellrákhoz. Fontos azonban, hogy mindig jó méretet válassz. Egyrészt azért, mert sokkal kényelmesebb, másrészt a mell és a hát egészségét is megóvhatod ezzel.

2. A csomók a mellben mind rákos eredetűek

A mellben lévő csomók tényleg utalhatnak daganat jelenlétére, ám kb. 80%-uk jóindulatú ciszta. Az emlőrákra sok más dolog utalhat, ilyen például a bőr színének megváltozása, a bimbó beesése, a mell bőrfelületén megjelenő kiütések, fájdalom, váladék, ami ürül a mellből. Ha csomót találsz a melledben, mindenképp mutasd meg a nőgyógyászodnak, mert csak akkor lehet kezelni, ha időben felfedezik.

3. Megnyugodhatsz, ha a családodban nem volt még mellrák, mert akkor nem vagy veszélyeztetett

Sajnos ez sem igaz, akkor is lehet emlőrákod, ha a családodban senkinek sem volt. Tény, hogy magasabb a kockázat, ha előfordult már a rokonaid körében, de az esetek nagy részében ez nem jellemző, nem azonosítható be kockázati tényezőként.

4. Az emlőimplantátumok növelik a kockázatot

Mivel az implantátumok rontják a mammográfiás készülék hatékonyságát, fontos, hogy más szűrést is elvégezzenek, ha a melledben van implantátum. Ilyenkor általában röntgenvizsgálatot is végeznek, hogy megbizonyosodjanak arról, minden rendben van-e.

5. A nagymellű nőknél gyakrabban fordulhat elő

Eddig nem mutattak ki semmilyen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a mellméret és az emlőrák kialakulása között összefüggés lenne. Ha valakinek nagyon nagy mellei vannak, akkor nagyobb odafigyeléssel kell elvégezni a mammográfiás szűrést. Ettől függetlenül 40 éves kor fölött mindenkinek el kellene mennie.

6. A dezodor használata kockázatos

Tény, hogy az alumíniumsókat tartalmazó dezodorok használata nem egészséges, de arra nincs bizonyíték, hogy közvetlenül rákot okoznának. Az izzadásgátló deókban lévő parabének károsak lehetnek, és találtak is emlődaganatban ilyen anyagot. Ennek ellenére további kutatásokra van szükség, hogy bizonyítást nyerjen a fenti állítás.

7. Nem kell aggódnod, ha a mammográfia nem mutatott elváltozást

Sokan gondolják azt, hogy ha a mammográfia nem mutat semmit, akkor bizonyos, hogy nincs is ott semmi. Ez sajnos nem igaz. Az esetek közel 20%-át ugyanis nem deríti fel a gép. Ezért olyan nagyon fontos a mell önvizsgálata és a nőgyógyászati szűrés.

8. A mammográfia fokozza a kockázatot

A mammográfiás szűrés elhanyagolható mennyiségű sugárzással jár együtt. Azért nagyon fontos ez a vizsgálat, mert segítségével olyan elváltozások is napvilágra kerülnek, amelyeket sem önvizsgálattal nem tudsz felfedezni, sem a nőgyógyász szakorvos nem tud még kitapintani.

9. Az abortusz fokozza az emlőrák kockázatát

A terhességmegszakítás hatással van a hormonális ciklusra, ami pedig összefüggésben van a mellrákkal, de a konkrét ok-okozatiösszefüggésre ezidáig nem találtak semmilyen tudományos bizonyítékot.

Az emlőrák nagyon gyakori betegség, holott egy kis odafigyeléssel sokkal ritkább is lehetne. Időben felismerve ugyanis jó eséllyel gyógyítható, kezelhető, és az életben maradás esélye igen magas. Az éves szűrővizsgálatok tehát nagyon fontosak, nem érdemes elbagatellizálni ezeket. Keresd fel a nőgyógyászod, ha ebben az évben nem voltál még szűrésen!

 

Ligeti Anna

 


Édes karantén – Zsófi és Zétény
Édes karantén – Zsófi és Zétény
„Mert nem tudok élni nélküled…” – A férj válasza feleségének
„Mert nem tudok élni nélküled…” – A férj válasza feleségének
Neked melyik a legérzékenyebb pontod?
Neked melyik a legérzékenyebb pontod?
Mágikus erő a hálószobában - 6 tipp, amivel „rendbe teheted” a libidód
Mágikus erő a hálószobában - 6 tipp, amivel „rendbe teheted” a libidód
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.