intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Így védekezz 35 év felett

Így védekezz 35 év felett

Egy nő élete 35 éves kora felett kezd igazán kinyílni. Azonban ebben az életkorban is fokozottan figyelned kell a fogamzásgátlásra. Lássuk, mik a lehetőségeid.

A fogamzásgátlók típusairól már találsz cikket oldalunkon, érdemes elolvasnod. Egy rövid összefoglaló:

A hormonális fogamzásgátlóknak több típusa van.

Fogamzásgátló tabletták

  • Egyfázisúak – minden tabletta egyforma mennyiségű tüszőhormont és sárgatesthormont tartalmaz egy menstruációs ciklus alatt (egyszínű tabletták)
  • Többfázisúak – egy menstruációs ciklus alatt két-vagy háromféle szín jelzi a tablettában jelenlévő eltérő mennyiségű tüsző- és sárgatesthormont
  • Csak sárgatesthormont tartalmazó tabletták (folyamatosan kell szedni ezeket, nincs szünet)

Hüvelygyűrű

Kombinált fogamzásgátló, folyamatosan szívódik fel a benne lévő hormontartalom.

Injekció

Három hónap védelemre elegendő sárgatest hormont tartalmaz.

Méhen belüli eszköz, vagyis spirál

Öt évig nyújt védelmet a nem kívánt terhesség ellen.

Ha 35-40 év közötti vagy

Jó hír, hogy a mai korszerű és alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók 35 év felett is alkalmazhatók, amennyiben nem dohányzol. A dohányzás sajnos növeli a trombózishajlamot, mivel következményeként az érfalakon plakk képződik, ami vérrögképződéshez, érszűkület kialakulásához vezethet. A kombinált fogamzásgátlókban van ösztrogén, ami növelheti a trombózis veszélyét (főleg, ha dohányzol, egészségtelenül élsz). Az orvosod emiatt javasolhatja csak sárgatest hormont tartalmazó fogamzásgátló készítmény alkalmazását. Ha nem dohányzol, egészségesen élsz, és az általános egészségi állapotod is megfelelő, akkor nincs akadálya a kombinált készítmények szedésének sem.

Jó választás lehet még a hüvelygyűrű, a méhen belüli gyógyszerleadó eszköz, azaz a spirál, és a gumi óvszer is természetesen.

Ebben az életkorban már előfordulhat kisebb-nagyobb mértékű hajhullás. A hormonális fogamzásgátlók közül az antiandrogén (férfihormon ellenes hatású) tabletták alkalmazásával nagy mértékben csökkenhet a hajhullás.

Előfordulhat ebben a korosztályban az is, hogy a menstruációs ciklus felborul, pecsételő, rendszertelen vérzés jelentkezhet, kimaradhat vagy késhet is a menstruáció. Ebben az esetben az orvosod magasabb ösztrogéntartalmú készítményt írhat fel, természetesen teljes körű vizsgálat után.

Ha 40 év feletti vagy

Egy nő életébe a változókor közeledtével nagyon sok újdonság érkezik. Vannak, akik ezt lesújtva veszik tudomásul, mások inkább új lehetőségeket látnak. Tény, hogy a szervezet hormonháztartása, a hormonok működése megváltozik, ezért a hormonális fogamzásgátlód alkalmazását újra át kell beszélned a nőgyógyászoddal, hogy a lehető legjobb hatásfokkal működő készítményt segítsen kiválasztani. Előfordulhat ugyanis, hogy a benned zajló változások hatására a megszokott tablettád esetleg nem lesz olyan hatékony. Szükség lehet más hatóanyag-összetételre.

Az orvosod figyelme ebben az életkorban kiterjed az esetlegesen meglévő betegségekre, magas vérnyomásra, migrénre, vagy cukorbetegségre is. Ezek figyelembe vételével ajánl számodra megbízható fogamzásgátló módszert.

A rendszertelenné váló menstruáció miatt jó választás lehet a méhen belüli eszköz választása is.  Alkalmazását 50-55 éves korig szokták javasolni. Azért is javasolhatja a nőgyógyászod, mert egyes jóindulatú nőgyógyászati betegségek kialakulásának esélyét csökkentheti.

Bármilyen életkorban jársz is éppen, a fogamzásgátlód kiválasztásánál minden olyan körülményt figyelembe vesz orvosod, amelyek befolyásolhatják a hatékonyságot. Számít, hogy milyen életmódot élsz, van-e valamilyen betegséged, dohányzol-e, és milyen az általános egészségi állapotod. Az orvos minden eshetőséget megvizsgálva a számodra leginkább megfelelő módszert, készítményt fogja javasolni.

 

Komáromi Csenge

 

Felhasznált irodalom:

Maguire K.: The state of hormonal contraception today: established and emerging noncontraceptive health benefits; AJOG 2011

 Collaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer: Endometrial cancer and oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women with endometrial cancer from 36 epidemiological studies; The Lancet Oncology, August 5 2015

S. Rafique: Medical Management of Endometriosis; Clinical Obstetrics and Gynecology, 2017

 A.   E. Schindler: Non-Contraceptive Benefits of Oral Hormonal Contraceptives; Int J Endocrinol Metab. 2013


Érett férfit vagy kisfiút szeretnél magad mellé? – A döntés nem nehéz
Érett férfit vagy kisfiút szeretnél magad mellé? – A döntés nem nehéz
Így különböztesd meg a férfit a kisfiútól
Így különböztesd meg a férfit a kisfiútól
A srác komolyan gondolja?
A srác komolyan gondolja?
Te vajon jó szerető vagy? Ha ez az 5 dolog igaz rád, akkor igen!
Te vajon jó szerető vagy? Ha ez az 5 dolog igaz rád, akkor igen!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.