intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Időskori szexuális élet – még mindig tabutéma

Sajnos még mindig igencsak tabutémának számít az időskori szexuális élet, pedig jóval 50 felett is igénylik az emberek a gyengédséget. Társadalmunkban azonban az öregség, az időskor szavakhoz többnyire a leépülés, a demencia, a depresszió szavakat társítják.

Ugyanúgy, ahogy a fiataloknál is mindenki igénye különböző, az idős emberek is máshogy élik meg a testi vágyakat. Mivel azonban társadalmilag „nem elfogadott”, hogy egy előrehaladott korú ember kiegyensúlyozott szexuális életet éljen, sokszor egy bizonyos kort meghaladva maguk az érintettek mondogatják: Öreg vagyok én már ehhez!

Pedig vágyaink kiéléséhez soha nincs késő, a szexhez soha nem lehetünk öregek. Az emberi élet is természetesen változik, nem vagyunk ugyanolyanok 60 évesen, mint 20 évesen. Ennek megfelelően a szexualitásunk sem ugyanolyan, ám ettől függetlenül létezik.

Mi akadályozhatja meg az időskori szexuális élet valódi megélését?

1. Társadalmi elvárásoknak való megfelelés kényszere

A fent említett probléma, azaz a szex tabuként kezelése, komoly gátat szabhat a szexnek idősebb korban. Az „ugyan már, ilyen korban ez nem szokás” jellegű gondolatok nagyon visszavethetik a még igencsak jelen lévő szexuális vágyat.

2. Egészségügyi problémák

Előfordulhat, hogy valamilyen betegség, egészségügyi probléma, esetleg merevedési zavarok vagy a menopauza kellemetlenségei állják útját a felhőtlen szexualitásnak. Ám általában a megoldás meglelhető, a betegségeket lehet kezelni, és visszatérhet az intimitás a mindennapokba.

3. Megfelelési kényszer a partner felé

Akárcsak a fiatalok esetében, idős korban is ugyanazok a problémák okoznak szorongást bennünk. A két fél nem mindig tart ugyanott a szexualitás megélésében, és ez jelenthet visszatartó erőt.

4. Frusztráció a testi változások miatt

Természetes, hogy az ember nem ugyanúgy néz ki, mint fiatal korában. Vannak azonban, akik ezt nagyon nehezen tudják elfogadni, ezért szenvednek az ágyban – halálra ítélve ezzel a szexualitásukat.

Mit tehetünk azért, hogy előrehaladottabb életkorban is felhőtlen lehessen a szexuális életünk?

·         Fontos, hogy legalább mi, saját magunk ne kezeljük a témát tabuként. Ezzel máris nagyon sokat teszünk azért, hogy kellemesen élhessünk. Lerázzuk magunkról azt a terhet, amit mások róttak ránk.

·         Vegyük tudomásul, hogy a szex egy szuper játék, ami nem kötelező. Csak akkor kell játszani, ha kedvünk van hozzá.

·         Tegyünk rendet a lelkünkben, hogy el tudjuk fogadni saját testünk változásait. Ha ez sikerül, akkor már nem kell azon aggódnunk, hogy partnerünk elfogad-e bennünket. A kisugárzás ugyanis nem csak 25 évesen tesz hozzá az összképhez.

·         Merjünk nyíltan kommunikálni a partnerünkkel. Fogalmazzuk meg félelmeinket, örömünket és a vágyainkat. Sosem késő új dolgokat kipróbálni.

·         Feledkezzünk meg a sémákról! Nincs két egyforma ember, nem lehet magunkat egy kalap alá venni a szomszéddal, vagy akármelyik ismerőssel. Nem kell senkihez sem hasonlítani magunkat, mert az irreális elvárásokat támaszthat, amelyek újabb sémákba és frusztrációba taszít.

·         Legyünk mindig pozitívak, még akkor is, ha esetleg egy-egy együttlét meghiúsul. Ez a fiataloknál is előfordulhat, nem az életkor határozza meg. Mindenre van megoldás, csak pozitívan kell hozzáállni.

További érdekességek

Nincs fájóbb, mint az első szakítás

Dr. Süli Ágota Nincs fájóbb, mint az első szakítás Dr. Süli Ágota I. Valóban az első szakítás a legfájóbb? Hadd kezdjem azzal, hogy mennyire aktuális most az én...

Tinikorban minden sokkal nehezebb – az önelfogadás buktatói

Tinikorban minden sokkal nehezebb!– az önelfogadás buktatói – Frank Róbert | pszichológus, táncterapeuta Tinikorban minden olyan bonyolult. Meg kell felelni a barátoknak, a...

Csak pozitívan! – A strandon is

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.