intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Hozd ki magadból a maximumot! – Sportolj a ciklusodnak megfelelően!

Hozd ki magadból a maximumot! – Sportolj a ciklusodnak megfelelően!

Gondoltál már arra, hogy amikor a ciklusod mennyi mindent befolyásol az életedben? A szexuális életed, a tested változásait, sőt, még a sportteljesítményedet is.

Hihetetlen belegondolni, hogy a testünk egyes funkcióit befolyásolja a ciklus. Azt bizonyára észrevetted, hogy egyszer magasabban, máskor alacsonyabban van az energiád. Ebből kiindulva tehát nem véletlen, hogy nem mindig vágysz ugyanarra a sportra, és nem is mindig tudsz ugyanúgy teljesíteni.

Használd ki hát a ciklusod, élj vele igazán együtt, és fordítsd a saját javadra az egészet. Ehhez szükséged lesz arra, hogy felírd, minden hónapban, hogy mikor jött meg a menzeszed. Néhány hónap alatt kirajzolódik, hány napos a ciklusod, és ez alapján már tudni fogod, mikor, mit érdemes mozognod, hogy a lehető legjobb legyen neked.

Amikor menstruálsz

Ez a ciklus eleje, általában 5-7 napig tart. Ilyenkor megemelkedik a nemi hormonok szintje, köztük a tesztoszteroné is. Ennek köszönhetően jó időszak ez az izomtömeg növelésére. Lehet, hogy nincs nagy kedved az ugrálós, nagyívű mozgásokhoz, ezért jók a súlyzós edzések. Ezekhez nem kellenek nagy mozgások, inkább csak az izmod épül a hatásukra.

A follikuláris fázis

Körülbelül egy hétig-10 napig tart ez az időszak. Ekkor megemelkedik az ösztrogén szintje. Az energiád is egyre több, és már jól esik az intenzív mozgás is. Jöhetnek a komolyabb edzések, súlyzós vagy kardió, mindegy!

Ovulációs szakasz

Ez a fázis 7-8 napig tart. Ekkor elkezd csökkenni az ösztrogén szintje, és a sárgatest-hormoné növekszik. Ennek köszönhetően sajnos könnyebben lebomlanak az izmok, ezért legjobb, ha az egyenletességet tartod szem előtt. Szép, lassú edzésekkel szinten tarthatod magad. Nem jó, ha megerőlteted magad. Lassú sétákkal, kis kocogással fenntarthatod az izomtömeged, és megakadályozod a zsír lerakódását.

Luteális szakasz

Nem túl hosszú fázis, mindössze 4-5 napig tart. A hormonok szintje csökken, és ha hajlamos vagy rá, ilyenkor érezheted a PMS tüneteinek kellemetlenségeit. Természetes, hogy alábbhagy a kedved a sportoláshoz. Ez az az időszak, amikor nem kell erőltetni azt, ami nem megy. Jobb, ha ebben a szakaszban, a ciklusod végén olyan sportot választasz, ami nem megerőltető. Jó tesz egy kis futás, kocogás, de az oly népszerű jóga is jó választás.

Régen – és még ma is – sok természeti népnél egyértelmű, hogy mindent alárendelnek a nép női tagjai ciklusának. Ahol erre nagyon figyelnek, előfordul, hogy a nők egyszerre menstruálnak. Ezt örömmel fogadják, sokszor elvonulnak és csak magukra figyelnek. Természetes hát, ha te is figyelsz önmagadra, a ciklusodra, és igyekszel feldolgozni a saját tested jelzéseit. Természetesen a fentiektől merőben eltérően is érezheted magad, ez egyénfüggő. Lehet, hogy épp akkor érzed magad energikusnak, amikor mások nem igazán, és fordítva. Ezért nagyon jó, ha feljegyzed a menzeszed időpontját.

 

Tarjáni Rita


Szex a szülés után
Szex a szülés után
„Így jöttünk össze” – 5 történet a megismerkedésről a férfi szemszögéből
„Így jöttünk össze” – 5 történet a megismerkedésről a férfi szemszögéből
Az én álompasim
Az én álompasim
Heti egy szex már lassíthatja az öregedést?
Heti egy szex már lassíthatja az öregedést?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.