intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Hormonok jönnek, hormonok mennek

Már nem sokat kell várni, hogy testünket és lelkünket is felmelegítse a tavasz. Nemcsak a természet borul virágba hamarosan, hanem sok szerelmes szív is. Hogyan leljük meg az IGAZIT? Hogyan tarthatjuk meg a szerelmet? A válasz a hormonokban rejlik.

De mi is ez a szerelem, és mire is jó?

Az ember társas lény. Az emberek többsége egyedül, magányosan nem érzi jól magát. A legtöbb örömöt a szeretet, a szerelem adja. A legtöbb bánatot pedig a szerelem elmúlása, és a csalódás. Én, mint az evolúciós elméletek rabja, úgy gondolom, hogy a szerelem a fajfenntartás eszköze. Fontos lehet természetesen a kötődés kialakításában is – ahogy azt az előző hónapban már olvashattátok – hiszen a monogámia egy kényszerű rossz, mely az utódnevelést, a szaporodás elé helyezte. Pszichológiai szempontból a szerelem kétségtelen, hogy egy beszűkült tudatállapot, aminek hátterében a hormonok állnak.

Hormon-háború

Ahogy megcsap bennünket a szerelem szele, máris jön az első hormon a phenil-etil-amin (PHE) ami az agy érzelmi életért és reakciókért felelős központjában megemeli a dopamin-szintet. Ez az ingerület-átvivő anyag felelős az étvágytalanságért, a nyughatatlanságért, a szapora szívverésért, a szájszárazságért és a beszűkült figyelemért is, de fontos szerepe van a megkívánásban és a kitartó udvarlásban. A meghódítás, a szerelem beteljesülése hatalmas dopamin-fröccs, mely eufórikus állapotot idéz elő, így nagy a rászokás veszélye.
A PHE felfokozott állapotban tartja a szervezetünket, és ez hosszú távon akár káros is lehetne, így kb. 18-24 hónap elteltével a szerelem-hormonok szintje csökkenni kezd, és a szerelem kémiailag indukált része szépen lassan elmúlik.
Itt van még a szerotonin is, amit nyugodtan hívhatunk a „normálisság-hormonjának”, és főleg a kényszerképzetekért, a szinte kibírhatatlan hiányérzetért felelős, ugyanis szintje a szerelem alatt – a kényszerbetegekhez hasonlóan – csökken.
Ha matematikailag összegezzük a történéseket, akkor a PHE - az ember ösztönös érzelmeinek -, és a szerotonin,- az ember értelmi-akarati, racionális döntéshozásra alkalmasságának -  összege állandó. Lefordítva: minél szerelmesebbek vagyunk, annál kevésbé hatnak ránk az érvek.
Még egy fontos hormon szerepel a buliban, ez pedig a tesztoszteron, ami ugyan férfihormon, de mindkét nemnél fontos szerepet játszik a nemi vágy kialakulásában. Aztán ahogy a kötődés kialakul, ez a hormonszint is csökken, de kötődés nélkül is elillan a tesztoszteron-többlet a vággyal együtt, kb. 2-3 év alatt.
Nem feledkezhetünk meg az oxitocinról sem, ami abban munkálkodik, hogy a szerelemből kötődés legyen. Nemi kielégülés közben önti el a szervezetünket, és akár egy életre is a kiválasztott egyedhez köthet.

Minden hormonális változásnak megvan a maga evolúciós szerepe. Kell egy önindító, ez nem más, mint a PHE, de az is szükségszerű, hogy elmúljon az őrjítő szerelem, hiszen a beszűkült és egyben felfokozott állapot kimeríti a szervezetet. A vágy, a tesztoszteronnal még fennáll akkor is, amikor a kémiai szerelem már elmúlt, de idővel ennek is tűnnie kell, hiszen az állandó egymás utáni vágyakozást fel kell, hogy váltsa az utódnevelés igénye. Marad az oxitocin, melynek segítségével kialakul az a fajta kötődés, amely nyugalmat, megbízhatóságot áraszt, és a legmegfelelőbb kémiai háttér az utódok megszületéséhez és felneveléséhez.

Haris Éva

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.