intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Hólyaghurut, felfázás – Bárhogy nevezzük, ettől minden nő retteg

Hólyaghurut, felfázás – Bárhogy nevezzük, ettől minden nő retteg

Nem véletlen, hogy ha azt mondom, felfázás, a nők többsége összerezzen, hiszen bizonyosan találkozott már ezzel a kellemetlen betegséggel eddigi élete folyamán. Sokan visszatérő problémával küzdenek, ami rányomja a bélyegét az egész életvitelükre.

A felfázás, vagyis a hólyaghurut, más néven alsó húgyúti fertőzés soha nem érkezik jókor. Kellemetlen, fájdalmas vizelési inger, nehezített vizelés, szúró érzés, rossz szagú vizelet kíséri. Általában egyik pillanatról a másikra alakul ki, ám gyorsan és könnyen gyógyítható, feltéve, ha az érintett azonnal urológus szakorvoshoz fordul.  „Az egyszerű hólyaghurut, alsó húgyúti fertőzés gyorsan és eredményesen gyógyítható antibiotikus terápiával ” – mondja szakértőnk, Dr. Csúsz Gábor urológus szakorvos. „3-5 napos kezelést követően a beteg az esetek döntő többségében panaszmentessé válik, vizeletében a gennyesedés megszűnik. Abban az esetben, ha beteg nem fordul orvoshoz, esetleg valamilyen hagyományos fitoterápiás készítménnyel próbálkozik, a gyulladás fennmaradásának, illetve továbbterjedésének lehetősége áll fenn. Igaz, hogy a panaszok az esetek felében maguktól is enyhülnek – ez a szervezet immunválaszától is függ –, de ez még nem jelenti a betegség megszűnését, a hólyaghurut gyógyulását. A nem teljes mértékben meggyógyított pácienseknél maradványtünetek maradhatnak fenn, ezek nyomán nagyobb eséllyel alakul ki később újabb cystitis, valamint hosszútávú következményei is lehetnek a nem megfelelően kezelt,  krónikussá vált gyulladásnak a hólyagműködésre nézve.”

Kiújuló probléma, ismétlődő fertőződés – lehet védekezni ellene

Az ismételten kialakuló hólyaghurut ellen vizelet-tenyésztés során hatékonynak jelzett antibiotikummal lehet védekezni, amelyet ilyenkor az orvos megfelelő dózisban ír fel páciense részére. Bizonyos esetekben természetes eredetű szerekkel is jó eredményeket lehet elérni, leginkább tőzegáfonya-tartalmúakkal. Ennek a növénynek a hatóanyagai meggátolják a baktériumok megtapadását az érintett területen.

„Fel kell hívni a nőbetegek figyelmét, hogy a vizelési panaszok hátterében leggyakrabban hólyaghurut szerepel, vegyék komolyan szervezetük jelzéseit és a további szövődmények elkerülése érdekében forduljanak urológushoz ” – véli Dr. Csúsz Gábor. „Az említett panaszok és tünetek néhány nap alatt súlyosbodhatnak, a gyulladás akár a vesékig is felterjedhet, ezért fontos, hogy rövid időn belül kérjék az orvosi segítséget. Minél előbb jut gyógyszerhez a beteg, annál gyorsabb és szövődménymentesebb a kórkép lefolyása.” 

Dr. Csúsz Gábor urológus szakorvos

20 és 40 éves kor között, illetve menopauza után a leggyakoribb

Az aktív szexuális életnek is szerepe van a „felfázás”  kialakulásában, bár a húgyúti problémák nem szexuális úton terjedő betegségek. Gyakrabban fordulnak orvoshoz azok a 20 és 40 év közötti nők, akik aktívan élnek szexuális életet. Az aktus során kórokozók juthatnak a hüvelybe, megfertőzve a húgyszerveket. Ezért nagyon fontos együttlét után elmenni vécére, mert a pisiléssel jelentősen csökkenthetjük a felszálló fertőzés kialakulását. Gyulladásra hajlamosíthatnak egyes kísérőbetegségek is, például a cukorbetegség, a húgyúti kövesség is. A katéterezés is okozhat gyulladást.

Szakértőnk elmondta, hogy „az alsó húgyúti fertőzéseket nagy arányban egy igen jól ismert baktérium, az E. coli okozza. Ez a bélrendszerben természetes körülmények között is jelenlévő kórokozó a húgyutakba jutva súlyos gyulladást okozhat. Fontos tehát, hogy betartsuk a mindennapos higiéniai követelményeket, hiszen a felszálló jellegű húgyúti gyulladások leggyakrabban a szeméremtáji-hüvelyi fertőzések nyomán alakulnak ki. Ugyanakkor  mindezt csak annyira tegyék, hogy a hüvelyi flóra egyensúlya megmaradjon. Az irrigálás például már nem tesz jót, ugyanis teljesen megváltoztatja a hüvelyflórát, így könnyebben alakulnak ki és térnek vissza a fertőzések.”

Menopauzán átesett nők esetében is gyakrabban fordulnak elő alsó húgyúti fertőzések, mivel ebben az életkorban csökken az ösztrogén szintje, ami fokozza a hüvelyszárazságot, ennek okán pedig nagyobb eséllyel alakulnak ki fertőzések.

Várandósság alatt – fontos a szűrés

Mivel terhesség alatt az antibiotikumok szedése nem javasolt, a kismamáknak rendszeres húgyúti szűréssel segítenek a fertőzés mielőbbi megállapításában. A gyulladást a terhesgondozásban végzett vizeletvizsgálatokkal ismerik fel. „Ha baktérium és gennyesedés van a vizeletben, akkor azonnal szakorvos vizsgálatát kell kérni, aki a vizeleteredmény értékelésével, részletes kórelőzmény felvételével, esetenként ultrahang vizsgálattal pontosítja a diagnózist, szükség szerint a kismamát gyógyszerrel is ellátja. Amennyiben a kismama nem kap rövid időn belül orvosi segítséget, úgy a fertőzéses állapot súlyosbodhat, a kórokozó feljuthat a felső húgyutakra. Az így kialakult kórkép már komoly veszélyt jelenthet mind a terhes nőre, mind a magzatra. Emiatt indokolt, hogy rendszeres terhesgondozás keretében vizeletvizsgálatok történjenek, szükség szerint a vesék és a húgyhólyag ultrahangos vizsgálatát is elvégezzék” - mondja Dr. Csúsz Gábor. 

Tippek a hólyaghurut megakadályozásáért

  • Sok-sok folyadék – ennek segítségével könnyebben távozhatnak a baktériumok a szervezetből.
  • Fontos a higiénia!
  • Fontos, hogy vécéhasználatkor a vécépapírt elölről hátrafelé használjuk.
  • Ne használjunk semmilyen illatosított intim dezodort, vagy intim parfümöt, mert ezek felboríthatják a hüvely érzékeny flóráját, teret adva ezzel a fertőzéseknek.
  • Viseljünk pamut fehérneműt.
  • Ne tartsuk vissza a vizeletet.
  • Ne irrigáljuk a hüvelyt.
  • Ha kellemetlen tüneteket tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Ki kezdeményezze a szexet?
Ki kezdeményezze a szexet?
Egészítsd ki a diétád és az edzésterved – szexszel!
Egészítsd ki a diétád és az edzésterved – szexszel!
Internetes szerelem
Internetes szerelem
Házasság szex nélkül? Éleszd újra a szenvedélyt!
Házasság szex nélkül? Éleszd újra a szenvedélyt!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.