intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Hólyaghurut, felfázás – Bárhogy nevezzük, ettől minden nő retteg

Hólyaghurut, felfázás – Bárhogy nevezzük, ettől minden nő retteg

Nem véletlen, hogy ha azt mondom, felfázás, a nők többsége összerezzen, hiszen bizonyosan találkozott már ezzel a kellemetlen betegséggel eddigi élete folyamán. Sokan visszatérő problémával küzdenek, ami rányomja a bélyegét az egész életvitelükre.

A felfázás, vagyis a hólyaghurut, más néven alsó húgyúti fertőzés soha nem érkezik jókor. Kellemetlen, fájdalmas vizelési inger, nehezített vizelés, szúró érzés, rossz szagú vizelet kíséri. Általában egyik pillanatról a másikra alakul ki, ám gyorsan és könnyen gyógyítható, feltéve, ha az érintett azonnal urológus szakorvoshoz fordul.  „Az egyszerű hólyaghurut, alsó húgyúti fertőzés gyorsan és eredményesen gyógyítható antibiotikus terápiával ” – mondja szakértőnk, Dr. Csúsz Gábor urológus szakorvos. „3-5 napos kezelést követően a beteg az esetek döntő többségében panaszmentessé válik, vizeletében a gennyesedés megszűnik. Abban az esetben, ha beteg nem fordul orvoshoz, esetleg valamilyen hagyományos fitoterápiás készítménnyel próbálkozik, a gyulladás fennmaradásának, illetve továbbterjedésének lehetősége áll fenn. Igaz, hogy a panaszok az esetek felében maguktól is enyhülnek – ez a szervezet immunválaszától is függ –, de ez még nem jelenti a betegség megszűnését, a hólyaghurut gyógyulását. A nem teljes mértékben meggyógyított pácienseknél maradványtünetek maradhatnak fenn, ezek nyomán nagyobb eséllyel alakul ki később újabb cystitis, valamint hosszútávú következményei is lehetnek a nem megfelelően kezelt,  krónikussá vált gyulladásnak a hólyagműködésre nézve.”

Kiújuló probléma, ismétlődő fertőződés – lehet védekezni ellene

Az ismételten kialakuló hólyaghurut ellen vizelet-tenyésztés során hatékonynak jelzett antibiotikummal lehet védekezni, amelyet ilyenkor az orvos megfelelő dózisban ír fel páciense részére. Bizonyos esetekben természetes eredetű szerekkel is jó eredményeket lehet elérni, leginkább tőzegáfonya-tartalmúakkal. Ennek a növénynek a hatóanyagai meggátolják a baktériumok megtapadását az érintett területen.

„Fel kell hívni a nőbetegek figyelmét, hogy a vizelési panaszok hátterében leggyakrabban hólyaghurut szerepel, vegyék komolyan szervezetük jelzéseit és a további szövődmények elkerülése érdekében forduljanak urológushoz ” – véli Dr. Csúsz Gábor. „Az említett panaszok és tünetek néhány nap alatt súlyosbodhatnak, a gyulladás akár a vesékig is felterjedhet, ezért fontos, hogy rövid időn belül kérjék az orvosi segítséget. Minél előbb jut gyógyszerhez a beteg, annál gyorsabb és szövődménymentesebb a kórkép lefolyása.” 

Dr. Csúsz Gábor urológus szakorvos

20 és 40 éves kor között, illetve menopauza után a leggyakoribb

Az aktív szexuális életnek is szerepe van a „felfázás”  kialakulásában, bár a húgyúti problémák nem szexuális úton terjedő betegségek. Gyakrabban fordulnak orvoshoz azok a 20 és 40 év közötti nők, akik aktívan élnek szexuális életet. Az aktus során kórokozók juthatnak a hüvelybe, megfertőzve a húgyszerveket. Ezért nagyon fontos együttlét után elmenni vécére, mert a pisiléssel jelentősen csökkenthetjük a felszálló fertőzés kialakulását. Gyulladásra hajlamosíthatnak egyes kísérőbetegségek is, például a cukorbetegség, a húgyúti kövesség is. A katéterezés is okozhat gyulladást.

Szakértőnk elmondta, hogy „az alsó húgyúti fertőzéseket nagy arányban egy igen jól ismert baktérium, az E. coli okozza. Ez a bélrendszerben természetes körülmények között is jelenlévő kórokozó a húgyutakba jutva súlyos gyulladást okozhat. Fontos tehát, hogy betartsuk a mindennapos higiéniai követelményeket, hiszen a felszálló jellegű húgyúti gyulladások leggyakrabban a szeméremtáji-hüvelyi fertőzések nyomán alakulnak ki. Ugyanakkor  mindezt csak annyira tegyék, hogy a hüvelyi flóra egyensúlya megmaradjon. Az irrigálás például már nem tesz jót, ugyanis teljesen megváltoztatja a hüvelyflórát, így könnyebben alakulnak ki és térnek vissza a fertőzések.”

Menopauzán átesett nők esetében is gyakrabban fordulnak elő alsó húgyúti fertőzések, mivel ebben az életkorban csökken az ösztrogén szintje, ami fokozza a hüvelyszárazságot, ennek okán pedig nagyobb eséllyel alakulnak ki fertőzések.

Várandósság alatt – fontos a szűrés

Mivel terhesség alatt az antibiotikumok szedése nem javasolt, a kismamáknak rendszeres húgyúti szűréssel segítenek a fertőzés mielőbbi megállapításában. A gyulladást a terhesgondozásban végzett vizeletvizsgálatokkal ismerik fel. „Ha baktérium és gennyesedés van a vizeletben, akkor azonnal szakorvos vizsgálatát kell kérni, aki a vizeleteredmény értékelésével, részletes kórelőzmény felvételével, esetenként ultrahang vizsgálattal pontosítja a diagnózist, szükség szerint a kismamát gyógyszerrel is ellátja. Amennyiben a kismama nem kap rövid időn belül orvosi segítséget, úgy a fertőzéses állapot súlyosbodhat, a kórokozó feljuthat a felső húgyutakra. Az így kialakult kórkép már komoly veszélyt jelenthet mind a terhes nőre, mind a magzatra. Emiatt indokolt, hogy rendszeres terhesgondozás keretében vizeletvizsgálatok történjenek, szükség szerint a vesék és a húgyhólyag ultrahangos vizsgálatát is elvégezzék” - mondja Dr. Csúsz Gábor. 

Tippek a hólyaghurut megakadályozásáért

  • Sok-sok folyadék – ennek segítségével könnyebben távozhatnak a baktériumok a szervezetből.
  • Fontos a higiénia!
  • Fontos, hogy vécéhasználatkor a vécépapírt elölről hátrafelé használjuk.
  • Ne használjunk semmilyen illatosított intim dezodort, vagy intim parfümöt, mert ezek felboríthatják a hüvely érzékeny flóráját, teret adva ezzel a fertőzéseknek.
  • Viseljünk pamut fehérneműt.
  • Ne tartsuk vissza a vizeletet.
  • Ne irrigáljuk a hüvelyt.
  • Ha kellemetlen tüneteket tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Töltsd meg fantáziával a szexuális életed!
Töltsd meg fantáziával a szexuális életed!
Szexuális önmegtartóztatás? De miért?
Szexuális önmegtartóztatás? De miért?
Ez izgatja fel a férfit
Ez izgatja fel a férfit
Szexualitás – A szex jó időtöltés, vagy valódi elköteleződés?
Szexualitás – A szex jó időtöltés, vagy valódi elköteleződés?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.