intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A hízásod oka tényleg a fogamzásgátló tablettád?

a hízás oka

Tény, hogy a legkedveltebb és egyben az egyik legbiztonságosabb módszer a nem kívánt terhesség ellen, a fogamzásgátló tabletta. Még mindig nagyon sok téves információval, tévhittel találkozhatsz, amelyek tovább táplálják az esetleges félelmeket a tablettákkal kapcsolatban. Az egyik ilyen, hogy a fogamzásgátló súlygyarapodást okoz. Vajon igaz lehet? Van összefüggés a fogamzásgátlók szedése és a hízás közt? Erről beszélgettünk Dr. Berzsenyi Tiborral, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának főorvosával.

Mi a különbség a XX. században alkalmazott fogamzásgátló tabletták és a legmodernebbek között?

Hatóanyag-összetétel szerint négy csoportba soroljuk a fogamzásgátló tablettákat:

  1. Az egyfázisú készítmények esetében a levél minden tablettájában azonos mennyiségű és arányú hormon van.
  2. A kétfázisú tabletták kétféle összetételben tartalmaznak ösztrogént és progesztagént. A csomag első felében lévő szemekben magasabb az ösztrogéntartalom, amíg a második félben lévőkben viszont magasabb a progeszteron.
  3. A háromfázisú készítmények esetében a 21 aktív tabletta, három különböző adagban tartalmaz hormonokat. Az adagok mennyisége hétnaponként változik, követve a női ciklus természetes hormoningadozásait. 
  4. A négyfázisú készítmények esetén a gyógyszert 28 napos ciklusban kell szedni. Ez 26 aktív tablettát jelent, és marad két nap, amikor a tablettában nincs hormon. A menstruáció ennek hatására jön meg. 

Jó tudni!

Az elmúlt évtizedek alatt a fejlesztéseknek, kutatásoknak köszönhetően sokat változott a fogamzásgátló tabletták hormontartalma. Ma már lényegesen kevesebb hormont használnak a gyógyszergyártók, és ezek finomabb szerkezetűek is.

a hízás oka valóban a fogamzásgátló?

A mellékhatások minimalizálódtak, a fogamzásgátló hatás pedig erősödött. A régebbi szereknél előfordult, hogy a fogamzásgátló tabletták hormontartalma 1-2 kiló súlygyarapodást okozott, mely a vízmegtartásnak volt köszönhető, de a legkorszerűbb szerekre már ez sem jellemző.

Milyen szempontokat vesz figyelembe a nőgyógyász a fogamzásgátló felírásakor?

Nagyon fontos az alkat, a hormonális státusz, a kor, a testsúly, de természetesen az életkor is. Amikor ösztrogén-dominanciával találkozunk, akkor a magasabb progeszterontartalmú gyógyszereket írjuk fel, így kompenzálva az ösztrogén-túlsúlyt. 

Fiatal hölgyeknél előnyben részesítjük az alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettákat.

Az alapbetegségek is meghatározzák, hogy melyik fogamzásgátló tabletta az ideális.

Milyen gyakran érdemes fogamzásgátló tablettát váltani?

Azt gondolom, hogy csak panasz esetén kell váltani. Ilyen panasz legtöbbször a köztivérzés, az emlőfeszülés vagy a migrén. Ezekben az esetekben érdemes egy másik gyógyszert választani

Előfordulhat az is, hogy 4-5 fajta fogamzásgátló használata után sincs meg az ideális gyógyszer, akkor egyéb fogamzásgátló módszert szoktam ajánlani, mint például a hormonális spirál.

 

Haris Éva

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.