intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Az élet nem mindig habostorta - Hangulatingadozások a menstruáció előtt

Az élet nem mindig habostorta - Hangulatingadozások a menstruáció előtt

A menstruáció előtti néhány napban a nők igen nagy hányadából igazi házisárkány lesz. A premenstruációs szindróma tünetei ugyanis nagyban meghatározzák az általános állapotot. Főleg a hangulatváltozások és a fájdalom keserítik meg a nők életét.

Nemcsak a tünetegyüttestől szenvedő nők érzik borzalmasan magukat a menstruációt megelőző 5-10 napban, hanem a környezetük is. A nők ugyanis ilyenkor szinte elviselhetetlen társasággá válnak. Képesek ordítva sírni, belekötni még az élő fába is, agresszívvé vagy épp sebezhetővé válnak. A PMS okaira még mind a mai napig nem derült teljesen fény, de azt tudjuk, hogy a tünetek erőssége függ a hormonoktól – az ösztrogén és a progeszteron szintjétől, de az endorfin alacsony szintje is előidézheti azokat.

Hangulati változások – mélyből a magasba, és vissza

A depresszió és a PMS között már bizonyított az összefüggés. Azok a nők ugyanis, akik PMS-ben szenvednek, sokszor válnak depresszióssá, és ez fordítva is igaz. Azok a nők, akik depressziótól szenvednek, nagyobb eséllyel produkálják a PMS tüneteit is.

Nemcsak a depresszió veszélyes tüneteivel nézhet szembe az, aki PMS-sel küzd. Ilyenkor gyakori az agresszió, még olyan nők esetében is, akik amúgy egyáltalán nem mutatnak ilyen viselkedést más napokon. Sokszor a nők ebben a néhány napban minden problémát sokkalta nagyobbnak érzékelnek, mint amekkorák azok valójában, előfordul, hogy a megoldást sem látják egyáltalán.

A PMS hangulatváltozásai nemcsak a nőkre vannak negatív hatással, hanem a velük együtt élőkre is. A párkapcsolatokban ilyenkor nagy türelemre van szükség, a feszültséget sokszor vágni lehet a levegőben, a viták kiélezettek, az idegek pillanatok alatt pattannak el. A nők részéről a menstruációt megelőző néhány napban toleranciáról nemigen beszélhetünk. Saját magukkal és a párjukkal szemben is igen kritikusak, sőt, megmagyarázhatatlan féltékenységet is érezhetnek. Sokaknak az önbecsülése, a nőiségének megélése is a padlóra kerül.

A PMS-nek közel 150 tünete van, amelyek mind külön-külön is kellemetlenek, megkeserítik a mindennapokat, de együtt teljesen megváltoztathatják a szenvedő nő személyiségét is arra a néhány napra. A görcsös fájdalmon túl a szorongás, a depresszió, a düh, a folyamatos feszült idegállapot, az ingerlékenység, a kialvatlanság a legmeghatározóbb problémaforrások.

Hogyan segíts magadon?

Bizonyított, hogy a PMS tüneteinek egy része helyes, tudatos életmódváltással jól kezelhető. Mindehhez az a legfontosabb, hogy figyeld a tested, és dekódold a jelzéseit. Ha a tünetek viszonylag enyhék, akkor mozogj rendszeresen, akár napi fél óra sporttal már sikerülhet úrrá lenned a problémán.

A tünetek nagyon kellemetlenek is lehetnek, kezelésükhöz mindenképp szakorvos véleménye szükséges.

Mi a köze a fogamzásgátló tablettának a hangulatodhoz?

Mivel a hangulatingadozásokért a hormonális változások (ösztrogén és progeszteron szintjének csökkenése, alacsony endorfinszint) is okolhatók, logikus, hogy egy hormonokat tartalmazó készítmény segíthet a problémán.

A fogamzásgátló tablettát ilyenkor a nőgyógyász szakorvos úgy választja meg, hogy a lehető leginkább alkalmazkodjon a fennálló élethelyzethez. Sokszor a helyesen megválasztott fogamzásgátló tabletta megoldást jelent a PMS alatt jelentkező hangulati változásokra, a fájdalmakra, a fáradtságra is.


Kovács-Hain Zsuzsa


Szex nélkül lehet élni, csak nem érdemes
Szex nélkül lehet élni, csak nem érdemes
3 jel, amiből rájöhetsz, hogy a pasid nemrég félrelépett
3 jel, amiből rájöhetsz, hogy a pasid nemrég félrelépett
5 kiábrándító dolog az ágyból
5 kiábrándító dolog az ágyból
Így legyél szerelemmágnes
Így legyél szerelemmágnes
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.