intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Hagyd hálószobán kívül a félelmed!

Hagyd hálószobán kívül a félelmed!

A választás a tiéd – fogamzásgátlás a 21. században

Úgy érzed, nincs elég információd arról, milyen fogamzásgátlás a neked való? Mindig félelem van benned együttlétek előtt, hogy vajon most mi lesz? Manapság a fogamzásgátlás már személyre szabott, mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő módszert. Ahhoz, hogy elkerüld a szerelmes együttlét nem kívánt következményeit, olvass tovább, és tudj meg mindent a fogamzásgátló tablettákról.

Egy csodás éjszakát is tönkretehet az állandó stressz, a félelem attól, hogy mi lesz, ha pont most nem vagytok elég óvatosak, és teherbe esel. Az óvszer kényelmetlen, a „vigyázás” pedig nem mindig úgy alakul, ahogy terveztétek, egyáltalán nem biztonságos. A kombinált fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás ma ismert leghatékonyabb eszközei. Leghatékonyabbak, legkényelmesebbek és – a megfelelő szabályok betartása mellett – a legbiztonságosabbak is. Ha úgy érzed, számodra is eljött a pillanat, hogy a hálószobán kívül hagyd a félelmed, nincs más teendőd, csak keresd fel a nőgyógyászodat, aki a rutinvizsgálatok után felírja neked a számodra leginkább megfelelő fogamzásgátló tablettát.

Nem véletlen, hogy napjaink legelterjedtebb fogamzásgátló módszere a tabletta. Amikor 1960-ban, az Egyesült Államokban piacra dobták, az maga volt a forradalom. A WHO a hormonális fogamzásgátlást a történelem legfontosabb orvostudományi áttörésének minősítette.

Hogyan fejti ki a hatását a tabletta?

A hormonális fogamzásgátlás során a szervezet saját hormonjaihoz hasonló hatóanyagokatjuttatsz a szervezetedbe, amelyek megakadályozzák a tüszőérést, és a tüszőrepedést. Megtermékenyíthető petesejt hiányában nem következik be a megtermékenyülés, a teherbe esés meghiúsul. A gyógyszerek a méhnyakban lévő nyákban és a méhen belül is kifejtenek olyan hatást, mely a terhesség megelőzésére szolgál.

Jó, ha tudod

Nem véletlen, hogy a fogamzásgátló tabletták a legelterjedtebb hormonális születésszabályozó módszerek közé tartoznak. Legtöbbjük tüsző- és sárgatesthormont egyaránt tartalmaz, míg néhányuk csak sárgatesthormont. Biztonságosak és nagyon hatékonyak.

A legtöbb nő számára a komolyabb szövődmények kockázata jóval kisebb, mint amelyekkel terhesség alatt vagy szülés kapcsán szembe kell nézni

A terhességet az alábbi módokon képesek megakadályozni:

  • Gátolják a peteérést és a tüszőrepedést.
  • Megfékezik a beágyazódásért felelős sárgatest működését.
  • Megakadályozzák a megtermékenyített pete beágyazódását.
  • A spermiumok számára átjárhatatlanná teszik a nyakcsatornát.

A sokféle fogamzásgátló tablettát három nagy csoportba sorolhatjuk.

1.) A kombinált fogamzásgátló tabletták, melyek tüszőhormon és sárgatesthormon kombinációját tartalmazzák.

Lehetnek:

  • Egyfázisúak: egy menstruációs ciklus alatt szedendő minden tabletta egyforma mennyiségű tüszőhormont és sárgatesthormont tartalmaz.
  • Többfázisúak: egy menstruációs ciklus alatt két- vagy háromféle színű tabletta szedendő, mert ezek a tabletták két- vagy háromféle mennyiségi összetételben tartalmaznak tüsző- és sárgatesthormont, ezzel jobban utánozva a női ciklusos hormonváltozást. 

2.) Egykomponensű, csak sárgatesthormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták.

Minden tabletta azonos mennyiségben csak sárgatesthormont tartalmaz, ezért minipill-nek is szokás nevezni, vagy az angol elnevezés – progesteron only pill – rövidítésként POP tablettának. 

3.) Sürgősségi tabletta

Ezen készítmény csak sárgatesthormont tartalmaz, azonban csak „vészhelyzetben”, nem megfelelően védett szexuális aktus esetén használandó. Rendszeres fogamzásgátlásra nem alkalmas.

A „legjobb” tabletta

Az, hogy kinek, melyik a legjobb, az egyén családi és egyéni kórelőzményének, aktuális egészségi állapotának, élettani sajátosságainak a függvénye. A Magyarországon elérhető fogamzásgátló tabletták összetevői minőségét és mennyiségét tekintve sokfélék, éppen azért, hogy a különböző alkati és egyéb sajátosságoknak megfelelően lehessen kiválasztani a személyre szabott megoldást.

Mindegyik fogamzásgátló tabletta messzemenően kielégíti a biztonságos fogamzásgátlás követelményét, de egyedül ezzel a hatással már nem elégedhetünk meg. A fogamzásgátló tablettáknak számos előnyös tulajdonságuk is van, de ez csak akkor érvényesülhet igazán, ha valóban az alkati sajátosságok, a női nemi ciklus jellemzői alapján választja ki a nőgyógyász a testreszabott, legmegfelelőbb fogamzásgátló tablettát.

Mire figyelj!

A fogamzásgátló tabletta gyógyszer. Az első tabletta kiválasztása, felírása, valamint más tablettára történő átállás szakorvos feladata. Hormonális fogamzásgátlók használata során legalább évente nőgyógyászati ellenőrző vizsgálat javasolt. A rendszeres orvosi ellenőrzés révén az esetleges kockázati tényezők időben és nagy biztonságban felismerhetők.

 

Kovács-Hain Zsuzsi 

 

 

FELHASZNÁLT IRODALOM:
MAGUIRE K.: THE STATE OF HORMONAL CONTRACEPTION TODAY: ESTABLISHED AND EMERGING NONCONTRACEPTIVE HEALTH BENEFITS; AJOG 2011
COLLABORATIVE GROUP ON EPIDEMIOLOGICAL STUDIES ON ENDOMETRIAL CANCER: ENDOMETRIAL CANCER AND ORAL CONTRACEPTIVES: AN INDIVIDUAL PARTICIPANT META-ANALYSIS OF 27 276 WOMEN WITH ENDOMETRIAL CANCER FROM 36 EPIDEMIOLOGICAL STUDIES; THE LANCET ONCOLOGY, AUGUST 5 2015
S. RAFIQUE: MEDICAL MANAGEMENT OF ENDOMETRIOSIS; CLINICAL OBSTETRICS AND GYNECOLOGY, 2017
A. E. SCHINDLER: NON-CONTRACEPTIVE BENEFITS OF ORAL HORMONAL CONTRACEPTIVES; INT J ENDOCRINOL METAB. 2013

 


Nőtt vagy csökkent a libidód a karanténban?
Nőtt vagy csökkent a libidód a karanténban?
Ki kezdeményezze a szexet?
Ki kezdeményezze a szexet?
Az első szerelem egy életre szóló emlék
Az első szerelem egy életre szóló emlék
Izmos pasi kontra pocakos mackó – Te kit választanál?
Izmos pasi kontra pocakos mackó – Te kit választanál?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.