intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Hagyd hálószobán kívül a félelmed!

Hagyd hálószobán kívül a félelmed!

A választás a tiéd – fogamzásgátlás a 21. században

Úgy érzed, nincs elég információd arról, milyen fogamzásgátlás a neked való? Mindig félelem van benned együttlétek előtt, hogy vajon most mi lesz? Manapság a fogamzásgátlás már személyre szabott, mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő módszert. Ahhoz, hogy elkerüld a szerelmes együttlét nem kívánt következményeit, olvass tovább, és tudj meg mindent a fogamzásgátló tablettákról.

Egy csodás éjszakát is tönkretehet az állandó stressz, a félelem attól, hogy mi lesz, ha pont most nem vagytok elég óvatosak, és teherbe esel. Az óvszer kényelmetlen, a „vigyázás” pedig nem mindig úgy alakul, ahogy terveztétek, egyáltalán nem biztonságos. A kombinált fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás ma ismert leghatékonyabb eszközei. Leghatékonyabbak, legkényelmesebbek és – a megfelelő szabályok betartása mellett – a legbiztonságosabbak is. Ha úgy érzed, számodra is eljött a pillanat, hogy a hálószobán kívül hagyd a félelmed, nincs más teendőd, csak keresd fel a nőgyógyászodat, aki a rutinvizsgálatok után felírja neked a számodra leginkább megfelelő fogamzásgátló tablettát.

Nem véletlen, hogy napjaink legelterjedtebb fogamzásgátló módszere a tabletta. Amikor 1960-ban, az Egyesült Államokban piacra dobták, az maga volt a forradalom. A WHO a hormonális fogamzásgátlást a történelem legfontosabb orvostudományi áttörésének minősítette.

Hogyan fejti ki a hatását a tabletta?

A hormonális fogamzásgátlás során a szervezet saját hormonjaihoz hasonló hatóanyagokatjuttatsz a szervezetedbe, amelyek megakadályozzák a tüszőérést, és a tüszőrepedést. Megtermékenyíthető petesejt hiányában nem következik be a megtermékenyülés, a teherbe esés meghiúsul. A gyógyszerek a méhnyakban lévő nyákban és a méhen belül is kifejtenek olyan hatást, mely a terhesség megelőzésére szolgál.

Jó, ha tudod

Nem véletlen, hogy a fogamzásgátló tabletták a legelterjedtebb hormonális születésszabályozó módszerek közé tartoznak. Legtöbbjük tüsző- és sárgatesthormont egyaránt tartalmaz, míg néhányuk csak sárgatesthormont. Biztonságosak és nagyon hatékonyak.

A legtöbb nő számára a komolyabb szövődmények kockázata jóval kisebb, mint amelyekkel terhesség alatt vagy szülés kapcsán szembe kell nézni

A terhességet az alábbi módokon képesek megakadályozni:

  • Gátolják a peteérést és a tüszőrepedést.
  • Megfékezik a beágyazódásért felelős sárgatest működését.
  • Megakadályozzák a megtermékenyített pete beágyazódását.
  • A spermiumok számára átjárhatatlanná teszik a nyakcsatornát.

A sokféle fogamzásgátló tablettát három nagy csoportba sorolhatjuk.

1.) A kombinált fogamzásgátló tabletták, melyek tüszőhormon és sárgatesthormon kombinációját tartalmazzák.

Lehetnek:

  • Egyfázisúak: egy menstruációs ciklus alatt szedendő minden tabletta egyforma mennyiségű tüszőhormont és sárgatesthormont tartalmaz.
  • Többfázisúak: egy menstruációs ciklus alatt két- vagy háromféle színű tabletta szedendő, mert ezek a tabletták két- vagy háromféle mennyiségi összetételben tartalmaznak tüsző- és sárgatesthormont, ezzel jobban utánozva a női ciklusos hormonváltozást. 

2.) Egykomponensű, csak sárgatesthormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták.

Minden tabletta azonos mennyiségben csak sárgatesthormont tartalmaz, ezért minipill-nek is szokás nevezni, vagy az angol elnevezés – progesteron only pill – rövidítésként POP tablettának. 

3.) Sürgősségi tabletta

Ezen készítmény csak sárgatesthormont tartalmaz, azonban csak „vészhelyzetben”, nem megfelelően védett szexuális aktus esetén használandó. Rendszeres fogamzásgátlásra nem alkalmas.

A „legjobb” tabletta

Az, hogy kinek, melyik a legjobb, az egyén családi és egyéni kórelőzményének, aktuális egészségi állapotának, élettani sajátosságainak a függvénye. A Magyarországon elérhető fogamzásgátló tabletták összetevői minőségét és mennyiségét tekintve sokfélék, éppen azért, hogy a különböző alkati és egyéb sajátosságoknak megfelelően lehessen kiválasztani a személyre szabott megoldást.

Mindegyik fogamzásgátló tabletta messzemenően kielégíti a biztonságos fogamzásgátlás követelményét, de egyedül ezzel a hatással már nem elégedhetünk meg. A fogamzásgátló tablettáknak számos előnyös tulajdonságuk is van, de ez csak akkor érvényesülhet igazán, ha valóban az alkati sajátosságok, a női nemi ciklus jellemzői alapján választja ki a nőgyógyász a testreszabott, legmegfelelőbb fogamzásgátló tablettát.

Mire figyelj!

A fogamzásgátló tabletta gyógyszer. Az első tabletta kiválasztása, felírása, valamint más tablettára történő átállás szakorvos feladata. Hormonális fogamzásgátlók használata során legalább évente nőgyógyászati ellenőrző vizsgálat javasolt. A rendszeres orvosi ellenőrzés révén az esetleges kockázati tényezők időben és nagy biztonságban felismerhetők.

 

Kovács-Hain Zsuzsi 

 

 

FELHASZNÁLT IRODALOM:
MAGUIRE K.: THE STATE OF HORMONAL CONTRACEPTION TODAY: ESTABLISHED AND EMERGING NONCONTRACEPTIVE HEALTH BENEFITS; AJOG 2011
COLLABORATIVE GROUP ON EPIDEMIOLOGICAL STUDIES ON ENDOMETRIAL CANCER: ENDOMETRIAL CANCER AND ORAL CONTRACEPTIVES: AN INDIVIDUAL PARTICIPANT META-ANALYSIS OF 27 276 WOMEN WITH ENDOMETRIAL CANCER FROM 36 EPIDEMIOLOGICAL STUDIES; THE LANCET ONCOLOGY, AUGUST 5 2015
S. RAFIQUE: MEDICAL MANAGEMENT OF ENDOMETRIOSIS; CLINICAL OBSTETRICS AND GYNECOLOGY, 2017
A. E. SCHINDLER: NON-CONTRACEPTIVE BENEFITS OF ORAL HORMONAL CONTRACEPTIVES; INT J ENDOCRINOL METAB. 2013

 


A top 7 tévhit az orgazmusról, amit a férfiak még mindig elhisznek
A top 7 tévhit az orgazmusról, amit a férfiak még mindig elhisznek
Csókolózni jó!
Csókolózni jó!
Miért működik a kémia?
Miért működik a kémia?
A szex nem csak orgazmus! – A nőknek sokkal többről szól
A szex nem csak orgazmus! – A nőknek sokkal többről szól
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.