intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Ha minden kötél szakad..

Ha minden kötél szakad..

Bizonyára te egy felelősségteljes, előrelátó ember vagy, aki tudja, milyen fontos a megfelelő fogamzásgátlás. Ennek ellenére előfordulhatnak olyan esetek, amikor a védekezés nem megfelelő, esetleg elmarad. Ilyenkor szóba jöhet a sürgősségi fogamzásgátlás.

Mi is az a sürgősségi, vagyis esemény utáni tabletta?

A rendszeresen szedett fogamzásgátlók alacsony mennyiségben tartalmaznak sárgatesthormont. A sürgősségi tablettában ez a hormon sokkal nagyobb adagban van jelen. A megtermékenyített petesejtnek néhány napra szüksége van, míg eljut a méhbe. Ez alatt az idő alatt megakadályozható, hogy a méhben kialakulhasson a terhesség. Ez az oka annak, hogy a sürgősségi tabletták bevételével maximum 72 órát lehet várni. Így, ha történik egy védekezés nélküli aktus, nagyon fontos, hogy mielőbb orvoshoz fordulj. Az esemény utáni tabletták ugyanis vénykötelesek, a várakozás pedig csökkentheti a hatékonyságot.

Nagyon fontos, hogy időben legyél. A nőgyógyásznak – mielőtt felírná a tablettát – meg kell vizsgálnia a pácienst. Az esemény utáni tabletta ugyanis esetleges veszélyeket is rejthet. A hosszú idő óta fennálló betegségekről is feltétlenül szólni kell az orvosnak, mivel vannak olyan betegségek, amelyek mellett ez a fogamzásgátlási módszer nem alkalmazható.

Ha minden kötél szakad..
Ezek a tabletták magas hormontartalmúak. E miatt nem javasolt a gyakori használata. Felborulhat a ciklusod, vérzészavarok és gyulladások alakulhatnak ki. Ha esetleg már kétszer alkalmaznod kellett egymás utáni hónapokban, írass fel inkább rendszeresen szedhető fogamzásgátló tablettát. Ezek egyhavi adagjában kevesebb a hormon, mint egyes esemény utáni készítményekben.

Lehetnek mellékhatásai?

Sajnos igen.

  • Gyakori mellékhatás a hányás, hányinger
  • Előfordulhat pecsételő vérzés
  • Fejfájás
  • Gyengeségérzet
  • Szédülés
  • Fáradékonyság
  • Mellfeszülés

A panaszok néhány nap alatt elmúlnak, és a tabletta általában nincs hatással a következő menstruációra. Ha azonban egy hétnél, 10 napnál többet késik a menzeszed, keress fel egy nőgyógyászt, mivel felmerülhet a terhesség gyanúja.

Mit kell még feltétlenül tudnod?

  • Ha be is veszed a tablettát, az nem nyújt védelmet a következő aktusok során! Védekezz gumi óvszerrel!
  • Az esemény utáni tabletták nem védenek a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. Légy mindig észnél, és legyen a táskádban gumi óvszer, amely megfelelő védettséget nyújthat a nem kívánt terhesség kivédésére és a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben is.
Honnan tudhatod, hogy jó úton jársz egy hosszú kapcsolat felé?
Honnan tudhatod, hogy jó úton jársz egy hosszú kapcsolat felé?
Úgy beszélj, hogy meg is értselek!
Úgy beszélj, hogy meg is értselek!
Ennél kínosabb már nem is lehetne
Ennél kínosabb már nem is lehetne
Intim titkok – Te hányat őrzöl a párod elől?
Intim titkok – Te hányat őrzöl a párod elől?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.