intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Ha a vulvád beszélni tudna…

Ha a vulvád beszélni tudna…

Amikor a női nemi szervekről van szó, sokan egy kalap alá veszik a hüvelyt, a hüvelynyílást, a klitoriszt, a szeméremajkakat, és az egészet együtt hüvelynek nevezik. Még napjainkban is tabunak számít a nemi szervekről beszélni. Sok nő nem is tudja, mi az a vulva, pedig a leggyakoribb, a nőket zavaró, kellemetlen tünetek (pl. a viszketés) itt érezhetők. A vulva ugyanis magában foglalja a klitoriszt, a kis- és nagyajkakat, valamint a hüvelynyílást.

Egy általános bőrgyógyászati vizsgálat alkalmával kimarad a vulva területének vizsgálata. Ez nagy probléma, ugyanis a fájdalom, a viszketés, a fájdalmas szex olyan tünetek, amelyek nem kizárólag a nőgyógyászra tartoznak, hiszen az érintett területet bőrünk fedi, a tünetek pedig ott jelentkeznek. Fontos lenne tehát, hogy ezt a területet a bőrgyógyász is megvizsgálja, hogy lépni lehessen az esetleges problémák ellen.

Összegyűjtöttünk neked most pár olyan fontos dolgot, amelyekre jó odafigyelni a vulvád egészsége érdekében.

  1. Nem kell túltisztítani

A vulva természetes olajokkal védi önmagát a súrlódások okozta sérülésektől, amelyeknek nap mint nap kiteszed. Ha folyamatosan eltávolítod ezeket a szervezeted által termelt zsírokat, a vulvád sokkal jobban hajlamos lesz az irritációra, hiszen a jó baktériumokat is lemosod, amelyek segítenek fenntartani a bőr egészséges pH-értékét. Amellett, hogy a jókat száműzöd, helyet adsz azoknak a kórokozóknak, amelyek a kellemetlen illatokért és a fertőzésekért felelősek. Hogy minél jobban védd ezt a területet, elég csak meleg vízzel megmosakodni, nincs szükség még szappanra sem.

Ha a vulvád beszélni tudna…

Az illatanyagok, színezékek, vegyszerek, tartósítószerek és a viszketést elnyomó érzéstelenítők ugyanis egyáltalán nem szükségesek, és allergiás reakciókat válthatnak ki. A vulva  bőre rendkívül érzékeny, mert vékonyabb, mint a test más részein lévő bőr. A vulva és a hüvely is hormonra érzékeny szövetek, ez az érzékenység a menopauza után, illetve a menstruációs ciklus egyes részeiben megnő. Mire van hát szükséged a mindennapokban? Csakis tiszta vízre.

  1. A vazelin segíthet

Ha irritációt érzel a vulvád területén, fordulj orvoshoz. De addig is segíthet az egyszerű vazelin, ami közel áll a szervezet által termelt természetes zsírokhoz, és megfelelően hidratálja az érzékeny bőrt. A vazelin mentes az illatanyagoktól, tartósítószerektől és az allergén adalékanyagoktól. Felejtsd el a testápolókat és az intim kenőcsöket. Ezek további irritációt okozhatnak.

  1. Ne használj szintetikus síkosítókat, géleket

A síkosítás nagyszerű találmány, hiszen a hüvelyszárazság és a vulva bőrének szárazsága nagyon kellemetlen, ráadásul a szexuális életet is megnehezíti. Azonban sajnos számtalan olyan készítmény kapható, amely szintetikus összetevőket tartalmaz függetlenül attól, hogy maga a termék víz-, olaj- vagy szilikonalapú. Az olaj- és szilikonalapú készítmények sokáig ellátják feladatukat, ám amellett, hogy allergizálhatnak, foltot is hagynak a ruhádon. A vízbázisúakat könnyebb lemosni, de száríthatják a bőrt és ragacsos maradhat tőlük a felület. Több szer, színezéket

illatanyagokat, különböző ízaromákat tartalmaz, amelyekről azt állítják, hogy bizsergő vagy melegítő érzést okoznak. Ezek mindegyike lehet irritáló összetevő, amelyekkel nagyon óvatosnak kell lenned. Ha lehet, használj kizárólag természetes anyagokat: például aloét, édesmandula-olajat, kakaóvajat, méhviaszt. Ezek keverékéből csodás olajat alkothatsz akár az otthonodban is.

  1. Alkalmazz természetes alapú mosószereket

Sokszor előfordul, hogy az amúgy is sérült, irritált bőr még érzékenyebbé válik, esetleg kisebesedik. Ilyenkor fontos arra is gondolni, hogy a festékekkel, parfümökkel felturbózott mosószerek és öblítők okozták a bajt. Ezek az irritáló anyagok ugyanis kikezdhetik a vulva bőrét. Próbálj olyan terméket keresni, amely nem tartalmaz színezéket és nem természetes illatanyagokat.

  1. Használj személyre szabott fogamzásgátlót

Lehet, hogy még nem is gondoltál erre, de előfordulhat, hogy allergiás vagy a latexre és a spermicidekre. Ezek a legtöbb óvszer összetevői. Ha óvszerhasználat után éreztél már égő érzést, és később apró, csalánkiütések jelentek meg a bőrödön, akkor valószínűleg ez a probléma. Fontos, hogy megfelelő fogamzásgátlót használj, ezért mindenképp keresd fel a nőgyógyászod, aki ellát majd tanácsaival, és segít kiválasztani a számodra legjobb módszert.

Ha kérdésed van a témában, keresd szakértőinket online rendelésünkön, itt!

Kovács-Hain Zsuzsa


3 közhely a szerelemről, ami egyáltalán nem igaz
3 közhely a szerelemről, ami egyáltalán nem igaz
Szex útján terjedő betegségek
Szex útján terjedő betegségek
Tedd jobbá a szexuális életed!
Tedd jobbá a szexuális életed!
„Mi van, ha én nem akarok beállni a sorba?”
„Mi van, ha én nem akarok beállni a sorba?”
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.