intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Ha a férfinak nem megy

A férfiak szexualitása nem kevésbé összetett és sérülékeny rendszer, mint a nőké. Itt is sok hibalehetőség van, de a gondok nagyrészt megoldhatók! Persze nem árt tudni, mit hogyan kezeljünk.

Ha a vágy hiányzik

A szexualitás annak ellenére, hogy igencsak intim élmény, mégis teljesítményként is a latba esik: sokan, főleg a férfiak akarva-akaratlan állandóan összehasonlítanak. A sikertelenség újabb kudarcot szülhet, és egy idő után a férfi a szexről való teljes lemondásig is eljuthat. Ha egy férfi erekciója tökéletesen létrejön, ám nem érez vágyat, késztetést a szexre, akkor klasszikus értelemben nem nevezhető impotensnek.

A szexuális vágy zavara többnyire másodlagosan, azaz normális szexuális életet követően alakul ki. Az okok között szerepelhetnek betegségek is (vírusbetegségek, cukorbetegség, vesebetegség, hormonális zavarok), azonban a probléma többnyire az életvitellel és a partnerrel függ össze. A munkahelyi stressz, a rossz életkörülmények, a családi élet gondjai gyakran okoznak libidó-csökkenést. A férfi vágyának csökkenése furcsa módon a leggyakrabban a női partner rovására írható. Ha a nő akarva-akaratlan megbántja partnerét, akkor abban egyfajta ellenszenv alakulhat ki, amiről nem is szívesen beszél. Különösen igaz ez akkor, ha a nő a szexuális életükkel kapcsolatban tesz szemrehányásokat. A depresszióban szenvedő nő szexuális étvágytalanságával olthatja ki partnere vágyát, a túlságosan passzív nő rutinszerűvé változtatja a szexuális életet, ezzel a vágyat is kioltja. Fontos, hogy amennyiben negatív szexuális légkör alakul ki, mielőbb érdemes megbeszélni a problémákat, és orvosolni őket, mert ha tartóssá válik, akkor előbb-utóbb a férfiban merevedési zavar is kialakulhat.

Merevedési zavarok

Az erekcióhoz szükséges lelki és idegi reakciók bonyolultsága, sérülékenysége miatt a férfi szexuális működészavarai közül a leggyakoribbak a merevedési zavarok.

Merevedési zavarrólakkor beszélhetünk, ha az erekció rendszeresen és olyan fokban lecsökken, hogy megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a hímvesszőnek a közösülés során a hüvelybe való bevezetését. A felmérések szerint ez a gond valamilyen mértékben a 40 év feletti férfiak több mint 40%-ánál észlelhető. Gyakori előfordulása mellett az adja jelentőségét, hogy a férfiak önbizalmát, ezáltal közérzetüket jelentősen rontja, és nemcsak a férfinak, hanem a partnerének is gondot okoz.

·       A merevedési zavarok okai közül igen gyakoriak a lelki problémák. A párkapcsolaton, családon belüli, illetve a munkahelyi problémák; fiatalabb hölgypartner esetén a fokozott igényeknek való megfelelni vágyás; a partner részéről megnyilvánuló lekicsinylő vagy egyéb negatív hatások.
A tisztán lelki eredetű merevedési zavarra jellemző, hogy gyakran szituáció, és/vagy partnerfüggő, tehát más nővel való együttlétkor esetleg nem jelentkezik. Ugyancsak gyakori, hogy a merevedés kezdetben létrejön, és akkor szűnik meg – félve a kudarctól – amikor a hímvesszőt be akarják vezetni a hüvelybe.

·       A lelki problémák mellett szintén gyakori, hogy a merevedés romlása a szervezet valamely, az ereket károsító általános betegségének (cukorbetegség, érszűkület stb.) az egyik első tüneteként jelentkezik. A merevedés romlása nemegyszer korán, a többi érbetegség megjelenése előtt jelentkezik.

·       A több évtizedes, erős dohányzás során az erek tágulékonysága csökken, ami merevedési zavar kialakulásához vezethet. A túlzott alkoholfogyasztás is hosszú távon fejti ki káros hatásait. Az alkohol a gátlások oldása révén a nemi vágyat fokozza ugyan, de a túlzott alkoholbevitel rontja a merevedést. A krónikus alkoholbetegeknél elsősorban a máj betegsége miatt romlik az erekció minősége. Ugyancsak a megelőzéshez tartozik a magasvérnyomás-betegség és a cukorbetegség korai kiderítése és kezelése.

·       Szintén gyakori a különböző gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők, nyugtatók, depresszió-ellenes szerek, vízhajtók stb.) mellékhatásaként jelentkező erekció-csökkenés. A merevedési zavarok kivizsgálása során elsődleges az okok tisztázása, és azok alapján kell dönteni a kezelésről. Fontos a nemi szervek és a prosztata vizsgálata is, mivel sok, a merevedést rontó eltérésre derülhet fény (gyulladások, hormonzavar, fitymaszűkület stb.).

MEGOLDHATÓ A GOND!

A szexuális aktivitás fenntartásában, az önbizalom erősítésében nagy szerepet játszik a partner. Törekedjünk tehát olyan kiegyensúlyozott partnerkapcsolat fenntartására, ahol rendszeresen kapunk pozitív szexuális visszajelzéseket.

A merevedési zavarok kezelési lehetőségei közül a pszichológus által vezetett lelki kezelés azokban az esetekben javasolt, amikor a probléma szervi eredete kizárható és a módszertől javulás várható. A gyógyszeres kezelés során elsősorban a merevedést javító speciális értágító hatású készítményeket alkalmaznak szigorúan orvosi javaslatra és ellenőrzés mellett. Hormonzavar vagy hormonhiány esetén hormonpótló kezelés vagy speciális gyógyszerek alkalmazása is szükségessé válhat. A baj okát a szakember általában könnyen és gyorsan ki tudja deríteni, így mielőbb megkezdhető a szakszerű kezelés.

A korai magömlés

A férfiaknál a szexuális élmények során bekövetkező orgazmust normálisan az ondó kilövellése (magömlés) kíséri. Ennek során a prosztata és az ondóhólyagok összehúzódnak és az ondó a húgycsőbe kerül. Korai magömlésről akkor beszélhetünk, ha az ondó kilövellése még a hímvessző hüvelybe vezetése előtt, közvetlenül utána, vagy rövid időn belül (1-2 perc) bekövetkezik, ezáltal megnehezíti a női partner kielégülését.

A magömlés egy bonyolult, központi idegrendszeri (agyi) szabályozás alatt álló reflex. A korai magömlés okai ezért leggyakrabban központi idegrendszeri eredetűek, de előfordulnak helyi (főleg gyulladásos) okok is. Az agyi szabályozást lelki és hormonális hatások befolyásolják. Mint életünk folyamán csaknem minden életfunkciónkat, ezt is meg kell tanulnunk bizonyos mértékig szabályozni. Ez elsősorban a serdülőkorban végzett önkielégítés során történik meg.

Ha a serdülőkori önkielégítések során nem alakul ki megfelelően a magömlés tudatos szabályozása, előfordul, hogy a későbbiekben a közösülés során sem sikerül késleltetni a magömlést. Ilyenkor jó eredmény érhető el gyakorlással. Ennek során a férfi önmagát ingerli úgy, hogy az ingerlést a magömlés előtt abbahagyja, majd az izgalom elmúlása után, de a merevedés megszűnése előtt folytatja. Ezzel sok esetben megtanulható a magömlés szabályozása. Ha a probléma tartósan fennáll, érdemes urológushoz fordulni. A helyi gyulladásos okok, valamint más, a magömlést befolyásoló eltérések egyszerű urológiai vizsgálattal tisztázhatók. Ha ezek nem mutathatók ki, akkor a problémát nagy valószínűséggelaz agyi szabályozás zavarai idézik elő. Amennyiben tisztázódik, hogy a magömlés a partner orgazmusának elmaradása miatt tűnik korainak, akkor a pár felvilágosítása és az orgazmus-zavar kezelése jön szóba.

 

 

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

KORHATÁROS TARTALOM

intimzona.hu

Az a tartalom, amelyet most meg akarsz nyitni, a jelenleg hatályos, 2010. évi CLXXXV. törvény szerint a IV. kategóriába tartozik. Oldalunkon edukációs célú, szexuális tartalmú anyagokkal is találkozhatsz.