intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fogamzásgátlót a lányomnak? – Segít a nőgyógyász

Fogamzásgátlót a lányomnak? – Segít a nőgyógyász

Szülőként nagyon sokat gondolok arra, hogy vajon, ha eljutunk oda, hogy a lányomnak szüksége lesz fogamzásgátlásra, milyen módszer mellett dönt, döntünk. A többes szám szerencsére nálunk alap, hiszen mindent megbeszélünk egymással. Mivel a fogamzásgátlás kérdése nem fekete vagy fehér, érdemes a gyermekünk esetében is nőgyógyász segítségét kérni. De miket kell figyelembe vennünk?

De kezdjük az elején! Mikor kell először nőgyógyászhoz vinni, kísérni egy fiatal lányt?

gyovai-gabriella
    Dr. Gyovai Gabriella

Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvos, szexuális medicina szakember és állandó szakértőnk szerint „A legfontosabb az, hogy, ha panasz van, akkor kortól függetlenül merje a kislány megbeszélni a szülővel, és jöjjön el a szakrendelésre. Milyen panasza lehet egy szexuális életet még nem élő kislánynak? Menstruációs görcsök, hüvelyi folyások, rendszertelen menstruáció, pecsételő vérzés, nagy mennyiségű vérzés a leggyakrabban előforduló panaszok, amiket sokszor alkati, vagy genetikus problémaként kezelnek a szülők, és nem fordulnak szakemberhez. Még egyszer hangsúlyoznám, hogy a panaszok okát minden esetben szakorvosnak kellene megállapítani, és ehhez konzultáció szükséges. Nagyon fontosnak tartom a megfelelő felvilágosítást, melynek el kell oszlatni a fiatal lányok félelmeit a nőgyógyászati vizsgálatokkal és tanácsadásokkal kapcsolatban. A kamasz gyermeket nevelő anyukák sokszor elhozzák magukkal vizsgálatra gyermekeiket. Én először csak beszélgetni szoktam a lányokkal – ha nincsen panasz –, menstruációról, tünetekről, a vizsgálatokról és arról, hogy mire kell odafigyelni a szexuális egészség érdekében. Kialakul egy bizalmi viszony köztem és a páciens között, így már – tapasztalatom szerint – bátrabban fordulnak hozzám segítségért és tanácsért akkor is, ha baj van. Természetesen, ha ez első szexuális aktus 16 éves kor előtt következik be, akkor azt mindenképpen jó, ha megelőzi egy nőgyógyászati konzultáció.”

Természetesen ahhoz, hogy mi anyák, szülők tisztában legyünk a lányunk életének eseményeivel, fontos egy olyan szoros kötelék, ami sajnos manapság nem sok családban van meg. Sokszor titkolóznak a tinédzserek az édesanyjuk előtt is, ez pedig súlyos következményekhez vezethet. Mivel nem rendelkeznek elegendő háttértudással a szexuális életről és a fogamzásgátlásról, ráadásul egyáltalán nem beszélnek erről a témáról, nem mennek nőgyógyászhoz sem, a probléma súlyosabb, mint gondolnánk.

katona-renata
    Dr. Katona Renáta

 

„A legfontosabb az lenne, hogy gondoljanak a védekezésre: a nemi betegségek elkerülésére és a terhesség kivédésére. A tapasztalatom sajnos az, hogy legtöbb esetben már az első aktusok után érkezik a nőgyógyászati rendelőbe a kamasz, és sokszor csak a véletlen műve, hogy elkerülték a terhességet” – mondja Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász szakértőnk.

Anyaként nagyon fontosnak tartom a folyamatos kommunikációt a gyermekemmel, ezért mindent elmeséltem neki, mi vár majd rá az első nőgyógyászati vizsgálaton. Ennek ellenére azért izgul, mégis bizalommal tekint erre a nagyon fontos momentumra. Elengedhetetlen, hogy tudja, hogy mire számíthat, hiszen csak ezzel lehet oldani azt a kis félelmet, ami minden lányban ott van. Egy tartós kapcsolat – amelyben már a szexualitás is helyet kap – olyan mérföldkő, amelyet nem lehet félvállról venni. Felelősségteljesen kell felkészülni rá testben és lélekben egyaránt. Ugyanakkor tudásban is. Ebben segít a nőgyógyász, hiszen női egészségünk meghatározza egész további életünket.

Sokan tartanak a hormonoktól, félnek gyermeküknek hormonális fogamzásgátlót felíratni.

Az első fogamzásgátló tabletta minden nő életében mérföldkő. Tudjuk, hogy a hormonális fogamzásgátló gyógyszer, ezért az alkalmazása körültekintést igényel. Tehát mielőtt sor kerülne az első hormonális fogamzásgátló felíratására, mindenképp fontos nőgyógyász szakorvossal konzultálni. Ő segít kiválasztani azt a módszert, amely gyermekünk esetében a leginkább megfelelő. A választáshoz azonban szükség lehet néhány vizsgálati eredményre, amelyek szükségességéről is a nőgyógyász ad tájékoztatást.

A ma kapható fogamzásgátló tabletták alacsony hormontartalommal érik el a kívánt hatást, azaz gátolják a peteérést. „Rengeteg fogamzásgátló tabletta áll a fiatalok rendelkezésére, amikkel személyre szabottan a lehető leghatékonyabban és a lehető legkevesebb mellékhatással lehet elérni a fogamzásgátlást” – mondja Dr. Katona Renáta.

dr_sobel_gabor
    Dr. Sobel Gábor

Azonban mivel a fogamzásgátló tabletta gyógyszer, előfordulhatnak nem várt mellékhatások. Ezért nagyon fontos körültekintően választani, és nőgyógyász segítségét kérni. Dr. Sobel Gábor szülész-nőgyógyász szakértőnk elmondta, hogy „A fiatal lányoknak az alacsony hormontartalmú tablettákat bátran javasoljuk. Ezek főleg azoknak a fiataloknak nyújtanak hosszú távú megoldást, akik tartós párkapcsolatban élnek. A tablettát szoktuk javasolni akkor is, ha fájdalmas menstruáció miatt keres fel bennünket a tinédzserkorú. Ám ennek a korosztálynak sokszor nemcsak a fájdalmas menzesz a problémája, hanem a hormonok miatt jelentkező bőrproblémákkal is szembe kell nézniük. A fogamzásgátló tabletta akkor is jó választás lehet, ha aknékkal, pattanásokkal küzd a fiatal lány, és azt szeretné, hogy ezek a gondok rendeződjenek.”

Mindent összevetve tehát, a hormonális fogamzásgátlással kapcsolatos fő kérdéseinkre kizárólag a nőgyógyász szakorvos adhat kielégítő választ. Ezért nagyon fontos, hogy figyeljük a gyermekünket, beszéljünk vele a saját testének működéséről, tudjuk, hogy milyen a menstruációs ciklusa, és hagyjuk, hogy kérdezzen, ha szeretne. Amikor pedig elérkezik az újabb mérföldkő, azaz az a párkapcsolat, amelyben a szex is szóba kerül, keressünk fel a lányunkkal egy nőgyógyászt, és segítsük elindulni ezen a nagyon érdekes, kellemes, ám rögös úton, a testi szerelem megismerésének útján.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Szex az első randin – igen vagy nem?
Szex az első randin – igen vagy nem?
Volt szex, nincs szex
Volt szex, nincs szex
Szexuális igényeink változnak
Szexuális igényeink változnak
Függőség, az egészségtelen párkapcsolat
Függőség, az egészségtelen párkapcsolat
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.