intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátló tabletta 1960-ban került először forgalomba. Óriási forradalomnak számított ez akkor. A nők átvehették az irányítást a fogamzásgátlásban, azaz a saját ciklusuk felett. Természetesen azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül a fogamzásgátlás, így a tabletták is. Lényegesen kevesebb hormont tartalmaznak, mint a ’60-as években megjelent őseik.

A fogamzásgátló tablettáknak négy nagy csoportjuk van:

  1. Kombinált fogamzásgátló tabletták

Ezek a tabletták ösztrogént és progesztint (a progeszteron szintetikus formája) tartalmaznak. Lehetnek egyfázisúak, ezek egyforma mennyiségben tartalmazzák mindkét hormont, és lehetnek többfázisúak, amelyek egy menstruációs ciklus alatt kettő- vagy háromféle összetételben tartalmaznak ösztrogént, illetve progesztint.

A tabletták általában ugyanazt a fajta ösztrogént tartalmazzák, de különböző típusú progesztint.

Mivel az ovuláció általában akkor következik be, amikor az ösztrogén szintje a legmagasabb, a kombinált tabletták úgy befolyásolják a hormonszintet, hogy az ösztrogén soha ne legyen kiugróan magas. Így nem következik be ovuláció. A tabletta hatására a méhnyak nyákja megvastagszik, így a sperma nem juthat el a petéig. Ezen felül a tabletta a méh nyálkahártyájára is hatással van, megnehezíti az esetlegesen már megtermékenyített petesejt beágyazódását.

A kombinált tablettáknak sok előnyük van: 99%-os hatékonyságúak, a menstruáció kevésbé fájdalmas, rendszeresebb és kevesebb a mennyisége, segít elkerülni a premenstruációs szindrómát, kisebb a petefészek-és méhrák, a petefészek-és emlőciszták valamint a kismedencei gyulladásos betegségek kockázata, pattanások és aknék ellen is kiváló megoldás, megakadályozza a méhen kívüli terhességet és megkönnyíti az endometriózissal járó kellemetlenségeket.

Mint minden gyógyszernek, a kombinált tablettáknak is lehetnek mellékhatásai, hátrányai. Okozhatnak hányingert, fejfájást, emlőérzékenységet és duzzanatot, csökkenhet a nemi vágy, bekövetkezhet szédülés, az első két hónapban a menstruáció rendszertelen lehet. A tabletta növelheti a magas vérnyomás, a stroke, a szívinfarktus, a vérrögképződés, a máj daganatos betegségei kockázatát. Nem ajánlják olyan nőknek, akiknek voltak már véralvadási zavaraik, magas a vérnyomásuk, hajlamosak migrénre, esetleg szív- és érrendszeri betegségben szenvednek.

  1. Egykomponensű tabletták, avagy minipillek

Ez a típusú tabletta nem tartalmaz ösztrogént, csak sárgatesthormont. Kiváló alternatíva azoknak, akik valami miatt nem szedhetik a kombinált tablettákat. Ilyenek például a szoptató édesanyák, a 35 év feletti, dohányzó nők, a 40 év felettiek, a magas vérnyomással élők, a túlsúlyos vagy elhízott nők, a cukorbetegek, a visszerességgel küzdők, a migrénre hajlamosak.

Működése egyszerű. Blokkolja az ovulációhoz szükséges egyik hormont, e mellett megvastagítja a méhnyak nyákját, így akadályozva a spermiumok bejutását a petéhez. Hatással van a méh nyálkahártyájára is, így az esetleg megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni.

A minipillek nagyon hatékony tabletták, ha rendszeresen szedik őket. Mivel egy-egy tabletta hatása csak 24 órán át tart, fontos, hogy ugyanabban az időben vedd be minden nap. Ha későn veszed be a tablettát, akkor kiegészítő védekezésre lesz szükséged.

A minipillek hátrányai: rendszertelen lehet a menstruációd, sőt, akár el is maradhat, nem szabályozzák a menzeszt, mint a kombinált tabletták. Hasi fájdalmakat, görcsöket okozhatnak, előfordulhat, hogy csökken a nemi vágy, és hőhullámaid, fejfájásod lehet. Hányingert és alvászavarokat is okozhatnak a minipillek.

  1. Kiterjesztett ciklusú tabletták

Hasonlóan a kombinált tablettákhoz, a kiterjesztett ciklusú tabletták is ösztrogént és progeszteront tartalmaznak. Ám a szokásos 21 vagy 28 napos csomagolás helyett ezek 81 vagy 84 napos kiszerelésben tartalmazzák az aktív tablettákat. Ez azt jelenti, hogy menstruáció háromhavonta jelentkezik. Létezik egy 365 napos verzió is, ami teljesen megállítja a menstruációs ciklust. Biztonságosak, hasonlóan a kombinált tablettákhoz. A mellékhatásai is ugyanolyanok.

  1. Sürgősségi fogamzásgátló tabletták

A módszerrel lehetőség van a nem kívánt terhesség megelőzésére, ha az aktus során nem védekeztél. 72 órán belül kell bevenni a tablettát. Egy alkalommal nagyobb mennyiségű sárgatesthormon jut a szervezetbe.

A sürgősségi tabletta levonorgesztrelt tartalmaz, ami megakadályozza az ovulációt, a petesejt megtermékenyülését, illetve a megtermékenyült petesejt beágyazódását attól függően, hogy a tablettát a menstruációs ciklus során mikor alkalmazod.
A beágyazódott megtermékenyített petesejtre, tehát a méhben fejlődő terhességre már nincs hatással. Ez azért nagyon fontos, mivel a sürgősségi fogamzásgátlás nem okoz abortuszt, a módszer késői alkalmazása esetén nem kell tartani attól, hogy a baba károsodik, a terhesség kihordható.

A sürgősségi fogamzásgátlás nagyon nagy segítség, ha vészhelyzetben vagy, ám nagyon fontos megjegyezned, hogy nem helyettesíti a felelősségteljes fogamzásgátlást, amely biztonságos és személyre szabott.

Minden esetben kérd ki nőgyógyászod tanácsát, hiszen ő tud neked segíteni a leginkább neked való fogamzásgátlási módszer megtalálásában.


Mit kell tudni a nők orgazmusáról?
Mit kell tudni a nők orgazmusáról?
Bármit megtettem volna érte…
Bármit megtettem volna érte…
7 tipp távolsági szerelmekhez
7 tipp távolsági szerelmekhez
A csillagok is neked teremtették – ilyen pasi kell neked a horoszkópod szerint
A csillagok is neked teremtették – ilyen pasi kell neked a horoszkópod szerint
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.