intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fogamzásgátlás életkorok szerint

Fogamzásgátlás életkorok szerint

A hormonális fogamzásgátlás azont túl, hogy a nem kívánt terhességet megelőzi, sok más előnnyel is bír, amiért érdemes megismerned minden lehetőséget, amelyek közül választhatsz. Az előnyök legoptimálisabb kihasználása érdekében fontos, hogy jól válassz.

A fogamzásgátlók típusairól már találsz cikket oldalunkon, érdemes elolvasnod. Egy rövid összefoglaló:

A hormonális fogamzásgátlóknak több típusa van.

Fogamzásgátló tabletták

  • Egyfázisúak – minden tabletta egyforma mennyiségű tüszőhormont és sárgatesthormont tartalmaz egy menstruációs ciklus alatt (egyszínű tabletták)
  • Többfázisúak – egy menstruációs ciklus alatt két-vagy háromféle szín jelzi a tablettában jelenlévő eltérő mennyiségű tüsző- és sárgatesthormont
  • Csak sárgatesthormont tartalmazó tabletták (folyamatosan kell szedni ezeket, nincs szünet)

Hüvelygyűrű

Kombinált fogamzásgátló, folyamatosan szívódik fel a benne lévő hormontartalom.

Injekció

Három hónap védelemre elegendő sárgatest hormont tartalmaz.

Méhen belüli eszköz, vagyis spirál

Öt évig nyújt védelmet a nem kívánt terhesség ellen.

Ha 25 év alatti vagy

  • A nőgyógyászok a fiatal nők esetében mindenképp a legalacsonyabb hormontartalmú tabletták szedését szokták javasolni, főleg a fogamzásgátlás megkezdésekor, az első alkalmakkor.
  • Ha problémád van a rendszerességgel, számodra lehet megfelelő választás a mindennap szedhető tabletta, amelyben hormonmentes tabletták segítik a folyamatos szedést. Így könnyebb megszoknod, hogy minden nap be kell venned a fogamzásgátlód.
  • Ha gondod van a pattanásokkal, aknékkal, zsíros bőrrel, akkor neked antiandrogén (férfi nemi hormon ellenes) hatással bíró tabletta a legmegfelelőbb választás, amelyek azáltal javítják a bőr állapotát, hogy csökkentik a tesztoszteron szintjét.

Ha 25-35 év közötti vagy

  • Lehet, hogy számodra is ismerős a PMS (premenstruációs szindróma) nevű tünetegyüttes. Ez a kellemetlen állapot a ciklusod második felében jelentkezhet. Testi és lelki tünetekkel is jár, amelyek komolyan befolyásolják a mindennapjaidat. Érdemes feltétlenül a nőgyógyászodhoz fordulni, hogy a lehető legjobb megoldást találja meg számodra.
  • Ebben az életkorban sajnos gyakori az endometriózis. A méh nyálkahártyája a méhen kívül is megjelenik. Ez a jelenség fájdalmat, illetve vérzést okozhat. Ennek a kórképnek a kezelése nagyon hosszadalmas, egy életen át tarthat. A tünetek enyhítésére a nőgyógyász javasolhat hormontartalmú készítményt, többek között kombinált fogamzásgátló tablettát is. Ezek a tabletták nemcsak a fogamzásgátló hatásuk miatt hasznosak, hanem az endometriózis egyik fő tünetét, az alhasi fájdalmakat is enyhítik.

Folytatjuk…

 

Komáromi Csenge

 

Felhasznált irodalom:

Maguire K.: The state of hormonal contraception today: established and emerging noncontraceptive health benefits; AJOG 2011

Collaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer: Endometrial cancer and oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women with endometrial cancer from 36 epidemiological studies; The Lancet Oncology, August 5 2015

S. Rafique: Medical Management of Endometriosis; Clinical Obstetrics and Gynecology, 2017

A.   E. Schindler: Non-Contraceptive Benefits of Oral Hormonal Contraceptives; Int J Endocrinol Metab. 2013


Honnan tudhatod biztosan, hogy ez bizony szerelem?
Honnan tudhatod biztosan, hogy ez bizony szerelem?
Mit jelentenek a szexuális álmaid?
Mit jelentenek a szexuális álmaid?
Viszlát káosz, helló jó szex!
Viszlát káosz, helló jó szex!
12 piros pont a szexnek
12 piros pont a szexnek
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.