intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fogamzásgátlás a baba születése után

Fogamzásgátlás a baba születése után

Fogamzásgátlás a baba születése után

Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász-szakorvos, szexuális medicina szakember. Többször volt már szakértelmével segítségünkre. Most a szoptatás alatti teherbeesés lehetőségéről beszélgettünk.

Fogamzásgátlás a baba születése utánA szoptatás alatt termelődő hormon, a prolaktin alapvetően két másik hormon működését befolyásolja, a tüszőérés- és a sárgatest-serkentő hormonokét. Ha nincs tüszőérés, akkor a méhnyálkahártya sem válik le, ennek hiányában pedig elmarad a menstruáció. Előfordulhat az is, hogy a szülést követően szinte azonnal visszatér a menstruációs ciklus és mivel vérzés csak az első tüszőrepedést követően jelentkezik, már a ciklus észlelése előtt teherbe eshet a kismama. A szoptatás 100%-os fogamzásgátló hatása tehát tévhit. Annak ellenére, hogy valóban kisebb az esélye a teherbe esésnek ebben az időszakban, szexuális együttlét alatt mindenképpen érdemes a szoptatott gyermekre veszélytelen módon védekezni.

Milyen módszerek a legveszélytelenebbek és a legmegbízhatóbbak?

Két formát tudok ajánlani, az egyik a tablettás fogamzásgátlás, a másik a méhen belüli eszközök közül a hormonális hurok.

Sokféle fogamzásgátló tabletta kapható, amelyek alapvetően két csoportba oszthatók:

  1. a kombinált típusúak, amelyek ösztrogént és progesztagént is tartalmaznak
  2. a minipillek, amelyek csak progesztagént tartalmaznak.

A kombinált fogamzásgátló tabletták befolyásolhatják a tej mennyiségét és összetételét, és kiválasztódnak a tejbe, ez által hosszú távon hatással lehetnek a csecsemőre. A kutatások azt bizonyították be, hogy a csak progestagént tartalmazó minipill - úgy tűnik -, nincs semmilyen hatással az anyatej mennyiségére és minőségére, és nem választódik ki az anyatejjel, így a babát sem károsíthatja. Régebben alkalmazott, szoptatás alatt is szedhető fogamzásgátlók, kevésbé voltak hatékonyak, mint a jelenleg forgalomban lévők, ám a manapság kaphatók sokszor folyamatos pecsételő vérzést okoznak, akár hónapokon keresztül is. E miatt a kellemetlen mellékhatás miatt sokan inkább a méhen belüli fogamzásgátlást választják.

A hormontartalmú hurok jelenléte mellett sokszor egyáltalán nincs menstruáció az elvékonyodott méhnyálkahártya miatt. A spirál hormontartalma rendkívül alacsony, és alig jelenik meg a vérben, az anyatejjel nem választódik ki, így semmilyen hatással sincs – a fogamzásgátláson kívül – sem a szoptató anyukára, sem a csecsemőre.

Mikortól lehet ezeket használni?

A rendszeres nemi élet megkezdésével egy időben szoktuk ajánlani a fogamzásgátlást. Sokszor már a szoptatás alatt is menstruációs ciklusa van az anyának, de fontos kihangsúlyozni, hogy az első peteéréskor is teherbe lehet esni, amit menstruáció még nem előzött meg. Amikor már nem szoptat a kismama, akkor váltani kell a kombinált gyógyszerre, a hormontartalmú, méhen belüli hurok viszont 5 évig védettséget nyújt.

Kinek milyen fogamzásgátlót ajánlana?

Ezt a hölgyek dönthetik el általában, de a 40 felett szült nőknél inkább a hormonális hurkot ajánljuk. Aki azonban nem szeretne méhen belüli eszközt, nyugodtan szedheti először a minipilleket, amelyek egyfázisú tabletták, majd szoptatás után áttérhet a kombinált fogamzásgátló tablettákra.

Haris Éva


Ha egy napra nő lehetnék
Ha egy napra nő lehetnék
Úgy beszélj, hogy meg is értselek!
Úgy beszélj, hogy meg is értselek!
Boldog vagy, vagy csak elégedett?
Boldog vagy, vagy csak elégedett?
Nem kell a szex!
Nem kell a szex!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.