intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fogamzásgátlás a 21. században

Fogamzásgátlás a 21. században

Mióta ember él, mindig is fontos volt a születésszabályozás. A 20. század hozott hatalmas fejlődést a fogamzásgátlásban, hiszen új fejezet kezdődött a hormonális fogamzásgátlás megjelenésével. Annak ellenére, hogy mára a hormonális fogamzásgátlók a legnépszerűbbek a nem kívánt terhesség megelőzésére, még mindig sok tévhit tartja magát a köztudatban. Vajon mi lehet ennek az oka, és hogyan lehetne változtatni azon, hogy még mindig félelem övezi a hormonális fogamzásgátlást? A kérdésre Dr. Telek Tamással, a Szent Margit Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosával kerestük a választ.

Fogamzásgátlás a 21. században

A múlt században nagyanyáink kezdték használni az első hormonális készítményeket, amelyek még jelentősen magasabb hormontartalommal rendelkeztek. – mondja Dr. Telek Tamás. Ahogy telt az idő, a gyógyszeripar újabb és újabb kutatásokat végzett, és kiderült, hogy ugyanazt a hatást (vagy talán még jobbat) el lehet érni alacsonyabb hormontartalom mellett is. A jelenleg forgalomban lévő tabletták már mind igen alacsony mennyiségben tartalmaznak hormonokat, így csak minimálisan befolyásolják a hormonháztartást.

Mégis nagy félelem övezi a fogamzásgátló tablettákat a hormontartalmuk miatt. Összefügghet ez az abortuszok magas számával?

Fogamzásgátlás a 21. században

Nagy probléma, hogy annak ellenére, hogy már nem a múlt században élünk, és a fogamzásgátlás nagyon modern, mindenki számára elérhető, személyre szabható lehetőség, számtalan féle fogamzásgátló tabletta kapható, a terhesség-megszakítások száma még mindig nagyon magas: évente 30 ezer körüli.

Amellett, hogy az abortusz rendkívül nagy lelki és pszichés trauma, komoly egészségügyi következményekkel is járhat. Azok a szövődmények pedig, amelyek kialakulhatnak, a későbbiekben nyomják rá a bélyegüket az abortuszon átesett nő életére.

A szexuális élet megkezdése már egyre előrébb tolódik, a lányok már korai tinédzserkorban átesnek az első alkalmon. A megfelelő felvilágosítás azonban többnyire hiányzik, a lányoknak sokszor fogalmuk sincs, mivel állnak szemben. Az iskolai programok nem elég kiterjedtek, a szülők pedig – vagy idő, vagy figyelem hiányában – nem foglalkoznak kellőképpen gyermekük felvilágosításával.

Talán erre vezethető vissza az is, hogy a hormonális fogamzásgátlással kapcsolatban rengeteg a tévhit, amely makacsul tartja magát, a fiatal nők félnek a hormonoktól. Pedig nem egy olyan tanulmány jelent már meg, amely egymás után cáfolja a hormonokkal kapcsolatos mítoszokat. Például az egyik legnagyobbat, azt, hogy a menstruációs ciklust a tablettaszedés összezavarja, így ha valaki gyermeket akar, akkor a babavállalás előtt már hónapokkal abba kell hagyni a hormonális fogamzásgátló szedését. A ma kapható tablettákban lévő hormonmennyiség 2-3 nap alatt kiürül a szervezetből, így erre nincs szükség. Vagy a másik nagyon makacs tévhitet, hogy a tablettától el lehet hízni. Az igaz, hogy kissé befolyásolja a szénhidrát-anyagcserét, de kis odafigyeléssel ez korrigálható.

Fogamzásgátlás a 21. században

Hogyan lehetne közelebb hozni az emberekhez a hormonális fogamzásgátlást?

Öt évtizede alkalmazunk már hormonális fogamzásgátlókat, rengeteg tapasztalat gyűlt össze ennyi idő alatt. Olyan adatok birtokába jutottunk, melyeknek köszönhetően világos, hogy a hormonális fogamzásgátlóknak nagyon sok pozitív hatásuk van a szervezetre. Fontos, hogy elmondjuk, mindig hangsúlyozzuk, hogy

·         hosszú távú használatuk csökkenti a petefészekrák kockázatát

o   a fogamzásgátló tabletta gátolja a peteérést, ez pedig meggátolja, hogy a petefészek belsejét fedő laphám sérüljön. Ez pedig azt vonja maga után, hogy kisebb az esély a petefészek-ciszta kialakulására

·         csökkenti a méhtestrák kialakulásának esélyét

·         csökkenti az emlőrák előfordulásának valószínűségét

·         növeli a méhnyakban lévő nyákdugó sűrűségét

o   ezáltal meggátolja a felszálló fertőzések, gyulladások kialakulását

·         a tablettában lévő ösztrogén jótékony hatással van az érfalak rugalmasságára

Fontos tudni azonban, hogy mint minden gyógyszernek, a fogamzásgátló tablettának is lehetnek mellékhatásai. Fokozza például a trombózishajlamot, így ha fogamzásgátlót szeretnél szedni, nagyon fontos, hogy átess a megfelelő megelőző vizsgálatokon. A nőgyógyász szakorvos pontosan tudni fogja, milyen vizsgálatokon kell részt venned, hogy megtalálhassátok a számodra legmegfelelőbb készítményt.

Ha kérdésed van a témáról, fordulj bátran online rendelésünkön szakértőinkhez, akik minden nap 16-23 óra között várnak virtuális rendelőnkben.


A meztelen igazság – 7 tudnivaló a szex-terápiáról
A meztelen igazság – 7 tudnivaló a szex-terápiáról
Figyelem, bizonyított tény! A szextől okosabb leszel
Figyelem, bizonyított tény! A szextől okosabb leszel
Működő távkapcsolat – ez nem egy mese címe
Működő távkapcsolat – ez nem egy mese címe
Honnan tudhatod, hogy jó úton jársz egy hosszú kapcsolat felé?
Honnan tudhatod, hogy jó úton jársz egy hosszú kapcsolat felé?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.