intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fiatalon a nőgyógyásznál – tények és tapasztalatok a tinédzserkori szexuális életről

nőgyógyász
Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit
Az első szexuális együttlét meghatározó egy fiatal életében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az időpont egyre előrébb tolódik. Ma már nem meglepő, ha egy általános iskolás gyermek kér nőgyógyászati segítséget. Dr. Tóth Judit szülész-nőgyógyász szakorvosjelölttel arról beszélgettünk, hogy tapasztalatai szerint mennyire tájékozottak a mai tinédzserek.
Dr. Tóth Judit

Mennyire gyakori, hogy már az első szexuális együttlét előtt megjelenik a tinédzserkorú lány nőgyógyászati vizsgálaton?

Tapasztalataim szerint előfordul, hogy tizenéves lányok csupán csak első találkozás, felvilágosítás céljából fordulnak nőgyógyászhoz. Azonban még mindig inkább az a gyakori, hogy az első komolyabb kapcsolat során jelennek meg, főként a fogamzásgátlás átbeszélése céljából a fiatal lányok.

Kíséri-e őket valaki – barátnő, édesanya –, vagy inkább egyedül mennek?

A legtöbbször, főként az első vizsgálatra az édesanyák kísérik el lányaikat, viszont az is gyakori, hogy nagymama vagy egy barátnő kíséri a fiatal pácienst. Gyakran az édesanya saját nőgyógyászához egyszerre jelenti be saját magát és lányát, példát mutatva a fiatal generációnak.

Mennyire nyitottak az orvossal a lányok? Szívesen beszélnek a szexuális témákról, mernek kérdezni?

Az a tapasztalatom (nem tudom, hogy a miatt, mert én is nő vagyok és jobban meg mernek nyílni ebben a témában), hogy gyakran konkrétan megfogalmazva kérdeznek rá a szexuális problémáikra, tanácsot remélve. Nem szégyenlősek, még a nagyon fiatalok sem. Sokszor úgy veszem észre, hogy örülnek, hogy valakitől bátran kérdezhetnek erről a témáról. Persze a felvilágosító iskolai órán is megvan a lehetőség, de ott mégis egy egész osztály jelen van, itt viszont csak a páciens és a szakember beszélget.

Mi a tapasztalata, mely életkorban kezdik manapság a fiatalok a szexuális életet?

Manapság az általános iskola vége felé már egyáltalán nem meglepő, ha fogamzásgátló tabletta felírása miatt keresnek meg a nőgyógyászati rendelésen. Viszont sajnos az is előfordul, hogy ebben az életkorban szülni jönnek a lányok.

Milyen fogamzásgátló módszert szokott javasolni serdülőkorú lányoknak? Ők ismerik ezeket?

A serdülőkorú lányok többsége már konkrét elképzeléssel érkezik fogamzásgátlás terén. Valószínű, hogy a média és az iskolai felvilágosító órák  hatása, hogy nagyon ismerik a fiatalok a fogamzásgátló módszereket. Alkalmi párkapcsolat esetén az óvszer a legcélszerűbb, hiszen nem szükséges a tartós fogamzásgátlás és a szexuális úton terjedő fertőzések ellen is védelmet nyújt ez a módszer, azonban tartós kapcsolat esetén az alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletta a legcélszerűbb választás. Megbízhatósága kiváló, és már olyan korszerű készítmények is vannak, amelyek a hiedelmekkel ellentétben nem okoznak hízást sem. Azon sem kell aggódni, hogy nem tudja a tablettás és tablettamentes időszakot követni, hiszen már arra is lehetőség van, hogy ne kelljen tablettamentes időszakot beiktatni.

Mennyire gyakori a nem kívánt terhesség fiatalkorban?

A nem kívánt terhességek és terhesség-megszakítások száma évről-évre csökken, így a fiatalkorúak körében is kevesebb a nem kívánt terhesség a korábbi évekhez képest.

Tudják, hogy mit tegyenek, ha teherbe esnek?

Szerintem a védőnői hálózat teljes mértékben segíti a fiatalokat abban, hogy hogyan kell a terhesség-megszakítást intézni. Néhány fiatal azonban nem meri senkinek sem bevallani a terhességet, így csak előrehaladott terhességi korban derül ki állapotossága, így a terhesség-megszakítás már sok esetben nem jön szóba.

Kovács-Hain Zsuzsa

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.