intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Felmérés a nők szexualitásáról, fogamzásgátlási szokásairól

A Millward Brown nemzetközi piackutató cég és a Richter egy nagyon érdekes, átfogó és elgondolkodtató kutatás eredményeit publikálta. A felmérés során 14 országban, több mint 7000 15-49 éves hölgy adott őszinte és olykor megdöbbentő válaszokat szexualitásról, fogamzásgátlásról. Most ezeket az eredményeket mutatjuk be nektek.

 

Szerencsére a magyar részeredmények szerint hazánkban felvilágosult, tudatos nők élnek, akiknek a szexualitás örömszerzés része épp olyan fontos, mint az elővigyázatos védekezés. 

A Richter szerepe a fogamzásgátlás területén
A Richter számára a nőgyógyászati terápiás terület kiemelkedő jelentőségű, melyben a Társaság világviszonylatban is az egyik meghatározó szereplő. Árbevételének mintegy harmada származik a nőgyógyászati készítményekből. Ma már azon vállalatok közül, amelyek világszerte nőgyógyászati termékekkel foglalkoznak, a Richter rendelkezik az egyik legszélesebb termékválasztékkal, s folyamatosan bővíti portfólióját. Tinédzser kortól a menopauzáig kínál korszerű készítményeket - mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. Kormányzati kapcsolatok és PR vezetője.

A Millward Brown és a Richter kutatása
A Richter Gedeon Nyrt. a Millward Brown piackutató céget felkérte, hogy átfogó nemzetközi kutatást végezzen a nők szexuális szokásairól, a választott védekezési módszerekről és a sürgősségi fogamzásgátlásról. A kutatásban több mint hétezren vettek részt (14 ország  több mint 7000 szexuálisan aktív hölgy), köztük nyugat-európai (Egyesült Királyság, Ausztria, Spanyolország) és közép-kelet-európai országok, korábbi szovjet utódállamok (Litvánia, Oroszország, Kazahsztán) és egy ázsiai ország (Vietnám). A kutatás célja megérteni a nők érzéseit, aggodalmait az együttléttel és a védekezési módszerekkel kapcsolatban.
 
Bodnár Krisztina, a Milward Brown üzletfejlesztési igazgatója egy átfogó előadás keretein belül ismertette a néha meglepő, olykor a sztereotípiáknak tökéletesen megfelelő, vagy éppen aggodalomra okot adó adatokat.
 
A magyar nők tudatos, érzelmeken alapuló szexuális életet részesítik előnyben
Az infrastrukturális fejlettséghez mérten online és személyes lekérdezéssel vettek mintát a nem mindennapi kutatáshoz. 14 országban, több mint 7000 nőt kérdeztek intim és népegészségügyileg is fontos témákról. Hogy leginkább a hazai adatokkal foglalkozzunk: szerencsére a fejlett, nyugat-európai adatokhoz tendálunk, melyek szerint igen fontos számunkra a szexualitás, de nem mindenáron. A magyar nők 1/5 része szerint létezhet szex szerelem nélkül is, ez is arra utal, hogy inkább érzelmeken alapuló, kölcsönös örömszerzésként élik meg az együttléteket. 83% találja úgy, hogy saját döntésen alapul a szexuális élete, s  az is emancipált, fejlett európai kultúrára vall, hogy nem érzik kötelességnek a férfiak igényeinek kielégítését.. Emellett fokozottan figyelnek a fogamzásgátlásra, de még mindig maradt jópár kérdőjel, különösen a sürgősségi fogamzásgátlást illetően.
 
 Az oroszok a legaktívabbak
Hogy pár érdekességet említsünk: a 14 vizsgált ország közül Oroszországban a legaktívabbak szexuálisan. Magyarországon a vizsgált nők 49%-a legalább heti kétszer szeretkezik partnerével, ami annál kevesebb, minél nyugatabbra fekszik az ország. Ez betudható a stressznek, a feszes munkatempónak. A legszabadosabb elveket a spanyolok vallották. Kazahsztánban és Vietnámban a kulturális különbségek erősen megmutatkoznak az adatokban.
 
Óvszer és tabletta: itthon a legnépszerűbb fogamzásgátlási módszerek
Amennyiben a cél nem a családalapítás, a nők számára nagyon fontos kérdés a védekezés. Magyarországon számos módszert ismernek a nők: az óvszer (30%) és a folyamatosan szedett fogamzásgátló tabletta (28%) a legnépszerűbbek. A kutatásból kiderült, hogy az óvszerrel védekezők egyharmadának volt már „balesete”. A hölgyek 33%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy utólag vette észre, hogy a védekezésébe hiba csúszott. A probléma általában a nem megfelelő használatból fakadt (pl. az óvszer lecsúszott, esetleg kilyukadt). Meglepően magas, 13%-nyi azok aránya hazánkban, akik a kockázatosabb megszakítást illetve a naptár módszert részesítik előnyben. Viszont tudni kell, hogy minden negyedik így védekező nő 1 éven belül terhes lesz (forrás: Pearl-index). A számos védekezési módszer ellenére a megkérdezett magyar nők 14%-ának volt már abortusza, a nem védett együttlét vagy a védekezési módszer alkalmazása során felmerülő hiba miatt. Az abortusz elkerülhető lenne, ha a nők nagyobb százaléka alkalmazná a sürgősségi fogamzásgátlás lehetőségét, amely 72 órán belül nyújt biztonságos megoldást egy nem védett, vagy nem megfelelően védett együttlét után.
 
Tények és tévhitek a 72 órás tablettákról
Dr. Demendi Csaba PhD. egyetemi adjunktus mesélt nekünk a sürgősségi fogamzásgátló tabletták hatásmechanizmusáról, hatékonyságáról, hiszen a kutatásból kiderült: bizony sok abortuszt és nem kívánt terhességet előzhetnénk meg, ha még körültekintőbbek lennénk és élnének a 72 órás tabletták adta előnyökkel.  
 
Sokak félve a hormontartalom miatt nem akarják megbolygatni szervezetüket, de tudni kell, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás nem tartalmaz szükségtelenül nagy mennyiségű sárgatest hormont. Körülbelül olyan, mint 4-5 tabletta, a hagyományos orális fogamzásgátlókból. Tévhit, hogy évente egyszer, kétszer szabad csak ilyen módszerhez folyamodni, hiszen elméletben ciklusonként sem jelentene nagy problémát az egyszeri használat. Mégis persze, ez, ahogy a nevében szerepel, sürgősségi eljárás, vagyis nem jó hazárdírozni, állandó, hatékony fogamzásgátlási módszert kell találni, ez csak tűzoltás.
 
 Egy nem védett együttlét után 3 napon belül kerülhető el a terhesség sürgősségi fogamzásgátlással. Fontos tudni, hogy nem kell azonnal (akár éjjel) rohanni az orvoshoz a receptért, viszont a nagyobb hatékonyság érdekében célszerű 24 órán belül alkalmazni a módszert.
 
Hibalehetőség még mindig van, de ez a sima fogamzásgátlókra is jellemző: nem nyújthatnak 100%-os védelmet a nemkívánt terhesség ellen, s tudni kell, hogy a szexuális úton terjedő betegségek ellen csak az óvszer a hatékony megoldás.  
 
A sürgősségi tabletták nem okoznak abortuszt, a beágyazódást gátolják meg. Ellenben, ha mégis bekövetkezik a terhesség, tudni kell, hogy a sürgősségi fogamzásgátlók semmiféle veszélyt nem jelentenek a magzatra.
 
Kijelenthetjük, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás egy praktikus és humánus módja a nem kívánt terhesség megakadályozásának. Mindenkit arra buzdítunk, hogy állandó, biztonságos védekezést válasszon. Az esetleges "balesetek" megtörténtekor, viszont van az abortuszon kívül is megoldás, ez pedig a sürgősségi fogamzásgátlás, mely kíméletes, nem borítja fel a hormonháztartást és kevésbé megterhelő testileg és lelkileg, mint a terhességmegszakítás.

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.