intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Felelősen megválasztott fogamzásgátlás, nyugodt szexuális élet

Felelősen megválasztott fogamzásgátlás, nyugodt szexuális élet

A testi érés egyre fiatalabb korban válik nyilvánvalóvá mind a két nem esetében, de amíg a fiúknál ez legtöbbször pozitív pszichológiai és szociális előnyöket jelent – a kortársaik felnéznek rájuk, nem kell harcolniuk a társas pozíciókért – , addig a lányoknál a szexuális vonzerő korai megjelenése alacsony önkontrollal és csökkent érzelmi stabilitással, melegágya a korai és meggondolatlan szexuális kapcsolatok létesítésének. Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvost, a Magyar Szexuális Medicina Társaság tagját arról faggatom, hogyan is kell felkészülni az első szexuális együttlétre.

Felelősen megválasztott fogamzásgátlás, nyugodt szexuális élet

Milyen életkorban kell, vagy érdemes nőgyógyászati vizsgálatra jelentkezni?

A legfontosabb az, hogy, ha panasz van, akkor kortól függetlenül merje a kislány megbeszélni a szülővel, és jöjjön el a szakrendelésre. Milyen panasza lehet egy szexuális életet még nem élő kislánynak? Menstruációs görcsök, hüvelyi folyások, rendszertelen menstruáció, pecsételő vérzés, nagy mennyiségű vérzés a leggyakrabban előforduló panaszok, amiket sokszor alkati, vagy genetikus problémaként kezelnek a szülők, és nem fordulnak szakemberhez. Még egyszer hangsúlyoznám, hogy a panaszok okát minden esetben szakorvosnak kellene megállapítani, és ehhez konzultáció szükséges. Nagyon fontosnak tartom a megfelelő felvilágosítást, melynek el kell oszlatni a fiatal lányok félelmeit a nőgyógyászati vizsgálatokkal és tanácsadásokkal kapcsolatban. A kamasz gyermeket nevelő anyukák sokszor elhozzák magukkal vizsgálatra gyermekeiket. Én először csak beszélgetni szoktam a lányokkal – ha nincsen panasz –, menstruációról, tünetekről, a vizsgálatokról és arról, hogy mire kell odafigyelni a szexuális egészség érdekében. Kialakul egy bizalmi viszony köztem és a páciens között, így már – tapasztalatom szerint – bátrabban fordulnak hozzám segítségért és tanácsért akkor is, ha baj van.

Felelősen megválasztott fogamzásgátlás, nyugodt szexuális élet

Természetesen, ha ez első szexuális aktus 16 éves kor előtt következik be, akkor azt mindenképpen jó, ha megelőzi egy nőgyógyászati konzultáció.

Mi a teendő, ha nem volt elővigyázatos a fiatal pár, és az aktus után gondolnak csak a fogamzásgátlásra?

Ilyenkor is van megoldás, de nagyon fontos, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletta nem lehet az A-terv, csak „katasztrófa elhárítására” való: ha elszakad a kondom, vagy meggondolatlanul létesítettek szexuális kapcsolatot, viszont akkor pedig nagyon fontos. A peteéréskor a sürgősségi fogamzásgátlás mellett is 20% a teherbeesés esélye, ami nem kevés. A magas hormontartalom miatt, havonta maximum egyszer, de inkább ritkábban alkalmazható, mert különben menstruációs ciklust megzavaró problémákat okoz. Tudni kell, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletták ára igen borsos, így azok a fiatalok, akik nem élnek tartós párkapcsolatban, de havonta többször létesítenek szexuális kapcsolatot, egészségügyileg és anyagilag is jobban járnak a tartós fogamzásgátlás választása esetén.

Felelősen megválasztott fogamzásgátlás, nyugodt szexuális élet

Sokszor hallom, hogy az ügyeletre érkező megriadt fiatal lányokat elküldik, és nem írnak fel receptet. Nem kell megijedni – ugyan fontos, hogy minél gyorsabban bevegyék a fogamzásgátlót – meg kell várni az első rendelési napot. Abban az esetben, ha pénteken történt a „baleset”, szombat délelőtt, de legkésőbb hétfő reggel biztosan nyugodtabb körülmények között lehet hozzájutni a sürgősségi fogamzásgátló tabletta receptjéhez, és kiváltani a tablettát. 24-48 óra elteltével is megfelelő hatásfokúak a tabletták.

Mi a helyzet, ha elmaradt a sürgősségi fogamzásgátlás, és pozitív lett a terhességi teszt is?

A legfontosabb, hogy Magyarországon nincs terhesség megszakítására engedélyezett tabletta, így nem érdemes feketepiacon beszerezni. A legfontosabb a minél gyorsabb nőgyógyászati vizsgálat, amikor akár kiderülhet méhen kívüli terhesség is, ami egy életet veszélyeztető állapot. Miután a patológiás terhességet kizárta a nőgyógyász, a 12. terhességi hétig van mód a művi terhesség-megszakításra, mely egy altatásban történő műtét.Ehhez, 18 év alatti páciens esetén, szülői engedély szükséges. Sokszor a lányok félelemből nem fordulnak orvoshoz, és mindenféle praktikákkal próbálkoznak., Amikor pedig végül felkeresik a nőgyógyászt, már nincs lehetőség a terhesség megszakítására. Nagyon fontos szerep jut a barátoknak is, hiszen sokszor a szülőtől való félelem köti gúzsba és tartja vissza a „bajba” jutott lányokat. Egy kívülálló mindig józanabb tanácsokat tud adni, és elkísérheti a barátnőt az orvoshoz, vagy vele tarthat, akkor is, amikor a szülőknek el kell mondani a történteket.

Mindenképpen fontos kihangsúlyozni, hogy a legfontosabb mindig a nem kívánt terhesség tervezett megelőzése. Ha minden kötél szakad, jöhet a sürgősségi fogamzásgátló tabletta, és pozitív terhességi teszt esetén az azonnali orvosi konzultáció.

Haris Éva


Viszlát káosz, helló jó szex!
Viszlát káosz, helló jó szex!
Stressz és szex – az állandó kapcsolat
Stressz és szex – az állandó kapcsolat
A prosztata mint férfi G-pont
A prosztata mint férfi G-pont
Orgazmus a hüvelyben – A G-, az A- és az O-pont
Orgazmus a hüvelyben – A G-, az A- és az O-pont
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.