intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Ezek a jogaid, ha nőgyógyászhoz mész

Ezek a jogaid, ha nőgyógyászhoz mész

Bizonyára vannak benned kérdések a nőgyógyászati vizsgálattal és annak körülményeivel kapcsolatban. Tudnod kell, hogy tinédzserként nemcsak kötelességeid vannak, hanem jogaid is. Hogy mik is ezek? Olvass tovább!

A nőgyógyászati vizsgálat részleteiről már írtunk régebben, most azt szeretnénk összefoglalni, hogy milyen jogaid vannak, ha nőgyógyászhoz mész, mikor kell a szüleidnek tudni erről, mikor nem, és mik azok a dolgok, amelyeket már teljesen egyedül is elintézhetsz.

Ha nem vagy még 14 éves, akkor jogilag cselekvőképtelen személynek számítasz, ennek ellenére jogod van ahhoz, hogy tudj arról és megértsd, hogy mi történik veled, milyen vizsgálatokra számíthatsz. Nem mehetsz egyedül nőgyógyászhoz, és nem is vizsgálhat meg, ha egyedül vagy, csak szülői beleegyezéssel történhet bármi, és a véleményed nem kell kikérniük. Ha mégis elmész, a szüleidet tájékoztatnia kell az orvosnak. Mivel a fogamzásgátló tabletta csak receptre kapható, ezt sem kérheted egyedül, a szüleid beleegyezésére lesz szükséged, ugyanígy az esemény utáni tablettánál is.

Ha már betöltötted a 14. életévedet, akkor jogilag korlátozottan vagy cselekvőképes.  Egészen 16 éves korodig még mindig csak szülői beleegyezéssel mehetsz nőgyógyászhoz, és a szülődnek bele is kell egyeznie a vizsgálatba, nem dönthetsz egyedül, de mindenről tájékoztatniuk kell téged. Bármi is fog következni, mindenről ki kell kérniük a véleményed. E nélkül, jog szerint nem vizsgálhat meg a nőgyógyász. A fogamzásgátló tabletta felírását már nem veszik olyan szigorúan, mint 14 év alatt. A tablettát felírhatja neked a nőgyógyász szakorvos, de legközelebb már akár az iskolaorvostól vagy a háziorvosodtól is kérheted a receptet. Ezt csak akkor, ha a szedés során nem volt semmi problémád, és a nőgyógyász javaslatát leadtad az adott orvosnak. Ebben az esetben évente el kell menned a szakorvosi vizsgálatra, hogy a javaslatot megújíthassátok. Az esemény utáni tablettánál a nőgyógyász szakorvos dönti el, hogy igényli-e a szülői beleegyezést a tabletta felírásához. Mivel csak receptre kapható, nem tudod, és nem is tanácsos kihagyni a szakorvost. Háziorvos is felírhatja, de ott is valószínűleg szükség lesz a szülői beleegyezésre.

Ha már elmúltál 16 éves, még mindig fontos lenne, hogy a szüleid tudta nélkül ne látogasd meg a nőgyógyászod, ugyanis jogod van egészségügyi önrendelkezéshez, de csak korlátozottan hozhatsz önállóan döntéseket. Jogilag fontos, hogy az anyukád vagy az apukád beleegyezzen a vizsgálatba, mivel nem vagy még nagykorú. A fogamzásgátló tabletta és az esemény utáni tabletta felírására ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint 16 éves korodig. Szakorvos vagy háziorvos írhatja fel ezeket, de kérhetnek szülői beleegyezést. 

Ha betöltötted a 18-at, jogilag nagykorúnak számítasz, és eljárhatsz a saját nevedben. Elmehetsz egyedül orvoshoz, és erről nem kötelesek tájékoztatni a szüleidet. Önálló döntéseket hozhatsz, részletes tájékoztatást kell kapnod minden vizsgálat részleteiről. Lényegében bármilyen vizsgálatot elvégezhetnek szülői beleegyezés nélkül. Fogamzásgátlót és esemény utáni tablettát is felírathatsz anélkül, hogy a szüleidet megkérdezné erről bárki is. 


Ligeti Anna


A szex valóságos csoda – Párok meséltek róla, ők hogyan szeretik
A szex valóságos csoda – Párok meséltek róla, ők hogyan szeretik
Tények a női mellekről
Tények a női mellekről
Hosszú kapcsolatban élsz? Ezekkel bizonyára szembe kell majd nézned
Hosszú kapcsolatban élsz? Ezekkel bizonyára szembe kell majd nézned
Biztos, hogy szerelmes vagy?
Biztos, hogy szerelmes vagy?
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.