intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fájdalmas tünetek, nehéz teherbeesés – az endometriózis a nők 10%-át érinti

Fájdalmas tünetek, nehéz teherbeesés – az endometriózis a nők 10%-át érinti

Sokat hallunk manapság a nőgyógyászati problémák kapcsán az endometriózisról. A Szegeden praktizáló szülész-nőgyógyász főorvossal, Dr. Szabó Józseffel beszélgettünk a nők tízezreit érintő, fájdalmas tünetekkel jelentkező betegségről.

Fájdalmas tünetek, nehéz teherbeesés – az endometriózis a nők 10%-át érinti

Mióta tudjuk azonosítani az endometriózist?

A tünet-együttes évtizedek óta ismert, de igazából 10-15 év óta kapcsoljuk ezeket az endometriózishoz. Az, hogy az endometriózissal összefüggésbe hozható esetek száma az utóbbi években nőtt, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a megbetegedések száma abszolút értékben emelkedett, mert időközben a diagnosztika, amely képes azonosítani az endometriózist, nagyon sokat fejlődött. Jelenleg azt mondhatjuk, hogy a nők nagyjából 10%-a legalább egyszer érintett, vagy érintett volt endometriózisos megbetegedésben. Ez sajnos óriási szám.

Mi okozza az endometriózist? Tehetünk bármit a megelőzéséért?

A mai napig nem tudjuk, hogy hogyan keletkezik a betegség. Az endometrium, ami a méh nyálkahártyája, normális esetben a méhen belül található meg. Akkor beszélünk endometriózisról, ha ezek a képletek a méhen kívül is megjelennek, petevezetéken, petefészken, akár a hashártyán. Hogy miként kerülnek oda, és mi okozza ezt, arra vannak elméletek, de pontosan nem tudjuk. Emiatt a lehetséges megelőzéséről sem mondhatunk túl sokat. Viszont azt látjuk, hogy akik már szültek, ők kevésbé veszélyeztetettek, mint akik még nem szültek. A megelőzéshez, vagy inkább a sikeres kezeléshez hozzájárulhat a rendszeres szűrés, akár rákszűrés, mert ezek alkalmával még korai stádiumban is diagnosztálható a betegség.

Fájdalmas tünetek, nehéz teherbeesés – az endometriózis a nők 10%-át érinti

Azonosítható hajlam, esetleg genetikai tényezők befolyásolhatják a megjelenését?

Úgy tűnik, hogy a hajlam nagyon sokat jelent. Vannak olyan páciensek, akiknél valami miatt nagyobb eséllyel jelenik meg, vagy újul ki a betegség. Lehet ennek genetikai háttere is, de talán szerencsésebb lenne úgy fogalmazni, hogy immunológiai háttere van – amit a kezelésnél is figyelembe kell venni. Hajlamosító tényezőként felmerülhetnek régebbi betegségek, krónikus gyulladások, hormonális eltérések. De a mai, stresszes, rohanó életmód is szerepelhet a hajlamosító tényezők között.

Milyen kezelése lehetséges az endometriózisnak?

Alapvetően kétféle kezelési metódust ismerünk: a műtéti megoldást és a gyógyszeres kezelést. Korábban leginkább a műtéti beavatkozások voltak gyakoribbak. Ha az endometrikus ciszta mérete eléri a 4 centimétert, akkor jobbára a műtét javasolt. Laparoszkópiás technológiával kerül sor a műtétre, nem kell vágni, így a beavatkozás sokkal egyszerűbb, kevésbé kellemetlen, és jelentősen kisebb megterhelést jelent a betegnek. A hastükrözés egyébként azért is hasznos, mert jól detektálhatók az érintett területek. A laparoszkópiás beavatkozás során lézerrel, elektrokoagulációs technikával oldhatók, felszámolhatók az endometrikus csomók, magyarul gyógyítható a betegség.

A gyógyszeres kezelés – bizonyos feltételek között – önmagában is hatékony lehet, de a műtéti beavatkozás után is alkalmazni kell, hogy a betegség visszatérését meggátoljuk. Az egyik gyógyszeres kezelési forma lehet a hormontartalmú fogamzásgátlók hosszú távú szedése. A fogamzásgátló gátolja a peteérést, gátolja bizonyos hormonok képződését, melyek – leegyszerűsítve – táplálják, vagy táplálnák az endometriózisos megbetegedést.

Fájdalmas tünetek, nehéz teherbeesés – az endometriózis a nők 10%-át érinti

Mennyire fenyegető a meddőség az endometriózisban szenvedő nők számára?

Tény, hogy minél tovább áll fent az endometriózis egy betegnél, annál rosszabbak lesznek később a teherbeesés esélyei. Ezért kell időben felismerni és kezelni. Ez a betegség egyrészről eltömítheti a petesejt útját, ilyen módon fizikailag akadályozhatja a teherbeesést, hiszen összenövések, elzáródások alakulhatnak ki, de emellett immunológiai hatásai is lehetnek. A terhesség nagyon nehezen jön létre endometriózisos érintettség esetén.

Ha tapasztalhatók az endometriózis legfontosabb tünetei mint a túlzottan görcsös menstruációs fájdalom, visszatérő alhasi panaszok, a rendszertelen vérezgetés, vagy a fél éven túli sikertelen teherbeesés, érdemes endometriózisra szűrni, és ha valóban megerősíti ezt a diagnózis, akkor kezelni kell a pácienst. Ma már minden nőgyógyászati klinika, vagy szakrendelés alkalmas arra, hogy ezt a betegséget felfedje. A technológia is sokat fejlődött, a jelenlegi ultrahangos készülékek már sokkal jobbak, mint korábban. Egy rákszűrés kapcsán is van UH-vizsgálat, és ott is kiderülhet a betegség.

Jó hír, hogy a modern módszerekkel akár a teljes gyógyulás és a későbbi teherbe esés is megvalósulhat.

Szarvas Zoltán


Erre vágyik a leendő férjem
Erre vágyik a leendő férjem
Orgazmusszakadék – Még mindig létezik különbség a szexben nő és férfi közt
Orgazmusszakadék – Még mindig létezik különbség a szexben nő és férfi közt
Az elmúlt szerelmek margójára
Az elmúlt szerelmek margójára
Endometriózis és fájdalommentes szexuális élet
Endometriózis és fájdalommentes szexuális élet
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.