intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Fájdalmas tünetek, nehéz teherbeesés – az endometriózis a nők 10%-át érinti

Fájdalmas tünetek, nehéz teherbeesés – az endometriózis a nők 10%-át érinti

Sokat hallunk manapság a nőgyógyászati problémák kapcsán az endometriózisról. A Szegeden praktizáló szülész-nőgyógyász főorvossal, Dr. Szabó Józseffel beszélgettünk a nők tízezreit érintő, fájdalmas tünetekkel jelentkező betegségről.

Fájdalmas tünetek, nehéz teherbeesés – az endometriózis a nők 10%-át érinti

Mióta tudjuk azonosítani az endometriózist?

A tünet-együttes évtizedek óta ismert, de igazából 10-15 év óta kapcsoljuk ezeket az endometriózishoz. Az, hogy az endometriózissal összefüggésbe hozható esetek száma az utóbbi években nőtt, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a megbetegedések száma abszolút értékben emelkedett, mert időközben a diagnosztika, amely képes azonosítani az endometriózist, nagyon sokat fejlődött. Jelenleg azt mondhatjuk, hogy a nők nagyjából 10%-a legalább egyszer érintett, vagy érintett volt endometriózisos megbetegedésben. Ez sajnos óriási szám.

Mi okozza az endometriózist? Tehetünk bármit a megelőzéséért?

A mai napig nem tudjuk, hogy hogyan keletkezik a betegség. Az endometrium, ami a méh nyálkahártyája, normális esetben a méhen belül található meg. Akkor beszélünk endometriózisról, ha ezek a képletek a méhen kívül is megjelennek, petevezetéken, petefészken, akár a hashártyán. Hogy miként kerülnek oda, és mi okozza ezt, arra vannak elméletek, de pontosan nem tudjuk. Emiatt a lehetséges megelőzéséről sem mondhatunk túl sokat. Viszont azt látjuk, hogy akik már szültek, ők kevésbé veszélyeztetettek, mint akik még nem szültek. A megelőzéshez, vagy inkább a sikeres kezeléshez hozzájárulhat a rendszeres szűrés, akár rákszűrés, mert ezek alkalmával még korai stádiumban is diagnosztálható a betegség.

Fájdalmas tünetek, nehéz teherbeesés – az endometriózis a nők 10%-át érinti

Azonosítható hajlam, esetleg genetikai tényezők befolyásolhatják a megjelenését?

Úgy tűnik, hogy a hajlam nagyon sokat jelent. Vannak olyan páciensek, akiknél valami miatt nagyobb eséllyel jelenik meg, vagy újul ki a betegség. Lehet ennek genetikai háttere is, de talán szerencsésebb lenne úgy fogalmazni, hogy immunológiai háttere van – amit a kezelésnél is figyelembe kell venni. Hajlamosító tényezőként felmerülhetnek régebbi betegségek, krónikus gyulladások, hormonális eltérések. De a mai, stresszes, rohanó életmód is szerepelhet a hajlamosító tényezők között.

Milyen kezelése lehetséges az endometriózisnak?

Alapvetően kétféle kezelési metódust ismerünk: a műtéti megoldást és a gyógyszeres kezelést. Korábban leginkább a műtéti beavatkozások voltak gyakoribbak. Ha az endometrikus ciszta mérete eléri a 4 centimétert, akkor jobbára a műtét javasolt. Laparoszkópiás technológiával kerül sor a műtétre, nem kell vágni, így a beavatkozás sokkal egyszerűbb, kevésbé kellemetlen, és jelentősen kisebb megterhelést jelent a betegnek. A hastükrözés egyébként azért is hasznos, mert jól detektálhatók az érintett területek. A laparoszkópiás beavatkozás során lézerrel, elektrokoagulációs technikával oldhatók, felszámolhatók az endometrikus csomók, magyarul gyógyítható a betegség.

A gyógyszeres kezelés – bizonyos feltételek között – önmagában is hatékony lehet, de a műtéti beavatkozás után is alkalmazni kell, hogy a betegség visszatérését meggátoljuk. Az egyik gyógyszeres kezelési forma lehet a hormontartalmú fogamzásgátlók hosszú távú szedése. A fogamzásgátló gátolja a peteérést, gátolja bizonyos hormonok képződését, melyek – leegyszerűsítve – táplálják, vagy táplálnák az endometriózisos megbetegedést.

Fájdalmas tünetek, nehéz teherbeesés – az endometriózis a nők 10%-át érinti

Mennyire fenyegető a meddőség az endometriózisban szenvedő nők számára?

Tény, hogy minél tovább áll fent az endometriózis egy betegnél, annál rosszabbak lesznek később a teherbeesés esélyei. Ezért kell időben felismerni és kezelni. Ez a betegség egyrészről eltömítheti a petesejt útját, ilyen módon fizikailag akadályozhatja a teherbeesést, hiszen összenövések, elzáródások alakulhatnak ki, de emellett immunológiai hatásai is lehetnek. A terhesség nagyon nehezen jön létre endometriózisos érintettség esetén.

Ha tapasztalhatók az endometriózis legfontosabb tünetei mint a túlzottan görcsös menstruációs fájdalom, visszatérő alhasi panaszok, a rendszertelen vérezgetés, vagy a fél éven túli sikertelen teherbeesés, érdemes endometriózisra szűrni, és ha valóban megerősíti ezt a diagnózis, akkor kezelni kell a pácienst. Ma már minden nőgyógyászati klinika, vagy szakrendelés alkalmas arra, hogy ezt a betegséget felfedje. A technológia is sokat fejlődött, a jelenlegi ultrahangos készülékek már sokkal jobbak, mint korábban. Egy rákszűrés kapcsán is van UH-vizsgálat, és ott is kiderülhet a betegség.

Jó hír, hogy a modern módszerekkel akár a teljes gyógyulás és a későbbi teherbe esés is megvalósulhat.

Szarvas Zoltán


A túl sok szex és a hólyaghurut
A túl sok szex és a hólyaghurut
Szerinted mi lehet a tartós kapcsolat titka? – 6 fiatal válaszolt
Szerinted mi lehet a tartós kapcsolat titka? – 6 fiatal válaszolt
6 étel és ital, ami totálisan megöli a szexuális életed
6 étel és ital, ami totálisan megöli a szexuális életed
A hormonok játékai
A hormonok játékai
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.