intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

A menstruáció első napjaiban jelentkező alhasi fájdalmak igen gyakoriak. A nők 10-40%-át érinti. Dr. Stummer Jánossal, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szülész-nőgyógyász adjunktusával az okokat és a kezelési módokat vettük sorra.

Mi okozza a menstruáció alatti fájdalmas görcsöket?

Ezek a görcsök (a betegség neve dysmenorrhoea) már az első menstruációtól jelen lehetnek a lányok életében. Van, akinél egyáltalán nem jelentkeznek, van, akinél viszont igen súlyosan. Fontos, hogy megkülönböztessük az elsődleges (primer) és a másodlagos (szekunder) dysmenorrhoeát. A menstruáció alatt jelentkező görcsöktől szenvedő nők közel háromnegyedénél beszélünk primer dysmenorrhoeáról, aminek az okát meghatározni nagyon nehéz vállalkozás lenne. Ez már általában az első menstruációval jelentkezik, mindig csak akkor, amikor peteérés is volt. A görcsös fájdalmat az ún. prosztaglandinok okozzák. Ezek olyan hormonszerű anyagok, amelyek méhösszehúzódásokat váltanak ki. Az elsődleges dysmenorrhoeában szenvedő nők prosztaglandin-szintje magasabb. Akadnak olyan esetek is, amikor a fájdalom befolyásolja a mindennapi életet, de ez a kor előrehaladtával, vagy a szüléssel általában javul. A szekunder dysmenorrhoeánál az okot ki lehet deríteni. Gyakori okok lehetnek: az endometriózis, az adenomiózis, a miómák, esetleges daganat, kismedencei fertőzések, méhet érintő gyulladás, például spirál miatt. Nagyon súlyos tünetekkel járhat, hányás, hányinger, rosszullét, akár ájulás, eszméletvesztés is kísérheti.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

Alhasi fájdalommal, ami kisugározhat az alsó végtagokba vagy a derékba is. ez a fájdalom görcsös, szakaszos, de lehet tompa is. Gyakori még a fejfájás, a székrekedés vagy a hasmenés, a gyakori vizelési inger. A lehetséges okokat feltétlenül nőgyógyászati vizsgálat keretében kell feltárni, hogy megtalálhassuk a megfelelő kezelési módot.

Hogyan kezelhetők ezek az erős görcsök?

Többféle kezelési mód létezik. A másodlagos dysmenorrhoea esetében tisztázni kell az okot, és annak megfelelően kell eljárni. Mint már említettem, feltétlenül szükséges a nőgyógyászati vizsgálat. Az elsődleges dysmenorrhoea esetében viszont a cél a prosztaglandin-szintézis csökkentése, így a fájdalom enyhítése, megszűntetése. A saját gyakorlatomban először a nem szteroid gyulladáscsökkentőket szoktam javasolni, esetleg görcsoldóval kombinálva. Ez sokszor megoldja a problémát. Ha azonban mégsem, akkor második lépcsőben írok fel fogamzásgátló tablettát. Akkor is megoldás a tabletta, ha a lány még nem él nemi életet, még szűz. Ugyanis a fogamzásgátló tabletta a ciklus beállítására is megoldást jelenthet, továbbá hatásmechanizmusából adódóan csökkentheti a fájdalmas görcsöket okozó prosztagalndinok felszabadulását, jelentős javulást okozva ezáltal. Ha a lány rendszeres nemi életet él, akkor a tabletta feljöhet az első helyre a kezelési módok sorában. Az esetlegesen előforduló kísérő tüneteket (pl. hányást, hasmenést) is sokszor kezelnünk kell.

Fontosnak tartom a menstruációra való pszichés felkészülést, a szülők segítségét a felvilágosítás terén. Ez sokat segít a menstruáció későbbi megélésében, elfogadásában. 

Kovács-Hain Zsuzsa

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.