intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Vajon te mindent tudsz a biztonságos szexről? És hogy állsz az intim egészséggel?

Vajon te mindent tudsz a biztonságos szexről? És hogy állsz az intim egészséggel?

A szexualitás és az intim egészség olyan téma, amiről nem elég csak egy kicsit informálódnod! Sok-sok internetes honlapról szerezhetsz infókat, de azok nem mindig helytállók, sajnos. A fals, hamis adatok, az ellentmondások viszont azért nagyon veszélyesek, mert nem tudod eldönteni róluk, hogy vajon igazak-e, vagy nem. Ha a szexről, az intim egészségről szeretnél tájékozódni, légy nyílt a szüleiddel, merj kérdezni, vagy válassz olyan forrást, ami hiteles. 

Most összeszedtünk neked 7 olyan tévhitet, amelyek igencsak félrevezethetnek, ha komolyan veszed őket:

1. A szexuális úton terjedő betegségeket egy WC-ülőkén is össze lehet szedni

A nemi úton terjedő betegségeket vagy fertőzéseket kiváltó kórokozók képtelenek élni és szaporodni a testen kívül hosszú időn át. Kiváltképp egy kemény és hideg felület – mint amilyen egy WC-ülőke – nem kedvez nekik. Mivel a vizelet a testen belül steril (!), így abban sincsenek jelen. Azonban egy jóindulatúnak tűnő, bőr-bőr érintkezés vagy egy sima csókolózás átterjesztheti például a herpeszt, a chlamydiát vagy a gonorrhoeát.

2. Nem tudsz teherbe esni az első szexuális együttlét alkalmával

A valószínűsége, hogy teherbe esel az első alkalommal, ugyanannyi, mint bármely más alkalommal.

3. Nem eshetsz teherbe, amikor menstruálsz

Nem valószínű, de lehetséges, főleg akkor, ha nem védekeztek. Egyes nőknél a peteérési idő hosszabb, így lehetsz termékeny a menzesz alatt is. Tegyük fel, hogy rövidebb a ciklusod (21 napos például) és a menstruációd egy hétig tart. Ha szexelsz a menzesz vége felé, akkor teherbe eshetsz, mivel a spermiumok akár 72 órán keresztül is életképesek a nemi szervekben.

A másik ilyen eshetőség a menopauzához közel, amikor a ciklusokat már nem lehet olyan pontosan kiszámítani, mint az előtte lévő években. Érdemes tovább szedni a fogamzásgátló tablettát mindaddig, míg a menstruáció legalább egy éve szünetel.

4. A fogamzásgátló tablettáktól hízni fogsz

Bár klinikai vizsgálatok egyáltalán nem igazolták, a nők mégis tartanak attól, hogy a fogamzásgátlók szedése miatt hízni fognak. 2009-ben napvilágot látott egy kutatás, amelyet a Texasi Egyetemen végeztek. E szerint az injekciós fogamzásgátló módszert össze lehet kapcsolni bizonyos súlygyarapodással, de a tablettáknál ez nem bizonyosodott be.

5. A méhen belüli fogamzásgátló eszköz nem biztonságos serdülők számára

Elavult információk szerint a méhen belüli eszközök növelhetik a kockázatot a kismedencei gyulladásos betegségekre a 18 év alatti nők esetében. Ez a módszer egy biztonságos fogamzásgátló módszer, amelyet hazánkban leginkább már szült nőknek szoktak javasolni. Ennek ellenére teljes biztonsággal használható serdülőknél is.

6. A HPV-oltás megvéd a méhnyakráktól

A jelenleg forgalomban lévő HPV-vakcinák blokkolják a HPV-vírust, ami gyakran okoz méhnyakrákot. Ám a méhnyakrákos megbetegedések 30%-át nem lehet megakadályozni ezekkel az oltásokkal, ezért fontos, hogy akár oltott vagy, akár nem, évente elmenj méhnyakrák-szűrésre.

7. A hüvely irrigálása egészséges módja az intim tisztálkodásnak

A hüvely öntisztuló szerv. Az intim zuhannyal valójában több kárt okozol, mint amennyi hasznot. A hüvelyben olyan baktériumok találhatók, amelyek tisztán tartják, és az irrigálóval ezt az egyensúlyt borítod fel, teret adva a hüvelyi fertőzéseknek. Továbbá az intim zuhany nem véd a nemi úton terjedő betegségektől és a nem kívánt terhességtől. Inkább segíti a teherbe esést, ugyanis a spermiumokat feljebb juttatja a hüvelyben. A rendszeres, meleg vizes külsőleg történő lemosás bőven elég ahhoz, hogy a hüvely tiszta legyen. Próbáld kerülni az illatosított termékeket, parfümöket és szappanokat, hogy csökkentsd a fertőzések esélyét.

Mindent összevetve, próbálj tájékozódni biztos forrásból. Kérdezz a szüleidtől, de jobban teszed, ha az orvosod az első, akitől ilyen kérdésekben választ vársz. Ha mégsem szeretnél nyíltan kérdezni, tedd fel a kérdésed a virtuális rendelőnkben rendelő, felkészült nőgyógyász szakorvosainknak itt!

Kovács-Hain Zsuzsa


7 félrevezető tévhit a szexualitásról, amiket lehet, hogy még te is igaznak gondoltál
7 félrevezető tévhit a szexualitásról, amiket lehet, hogy még te is igaznak gondoltál
Miért múlik a szerelem, és hogyan érezheted újra?
Miért múlik a szerelem, és hogyan érezheted újra?
Szeresd is, ha megszerezted!
Szeresd is, ha megszerezted!
„Amikor vele vagy, minden értelmet nyer” – filmes gondolatok a szerelemről
„Amikor vele vagy, minden értelmet nyer” – filmes gondolatok a szerelemről
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.