intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Vajon te mindent tudsz a biztonságos szexről? És hogy állsz az intim egészséggel?

Vajon te mindent tudsz a biztonságos szexről? És hogy állsz az intim egészséggel?

A szexualitás és az intim egészség olyan téma, amiről nem elég csak egy kicsit informálódnod! Sok-sok internetes honlapról szerezhetsz infókat, de azok nem mindig helytállók, sajnos. A fals, hamis adatok, az ellentmondások viszont azért nagyon veszélyesek, mert nem tudod eldönteni róluk, hogy vajon igazak-e, vagy nem. Ha a szexről, az intim egészségről szeretnél tájékozódni, légy nyílt a szüleiddel, merj kérdezni, vagy válassz olyan forrást, ami hiteles. 

Most összeszedtünk neked 7 olyan tévhitet, amelyek igencsak félrevezethetnek, ha komolyan veszed őket:

1. A szexuális úton terjedő betegségeket egy WC-ülőkén is össze lehet szedni

A nemi úton terjedő betegségeket vagy fertőzéseket kiváltó kórokozók képtelenek élni és szaporodni a testen kívül hosszú időn át. Kiváltképp egy kemény és hideg felület – mint amilyen egy WC-ülőke – nem kedvez nekik. Mivel a vizelet a testen belül steril (!), így abban sincsenek jelen. Azonban egy jóindulatúnak tűnő, bőr-bőr érintkezés vagy egy sima csókolózás átterjesztheti például a herpeszt, a chlamydiát vagy a gonorrhoeát.

2. Nem tudsz teherbe esni az első szexuális együttlét alkalmával

A valószínűsége, hogy teherbe esel az első alkalommal, ugyanannyi, mint bármely más alkalommal.

3. Nem eshetsz teherbe, amikor menstruálsz

Nem valószínű, de lehetséges, főleg akkor, ha nem védekeztek. Egyes nőknél a peteérési idő hosszabb, így lehetsz termékeny a menzesz alatt is. Tegyük fel, hogy rövidebb a ciklusod (21 napos például) és a menstruációd egy hétig tart. Ha szexelsz a menzesz vége felé, akkor teherbe eshetsz, mivel a spermiumok akár 72 órán keresztül is életképesek a nemi szervekben.

A másik ilyen eshetőség a menopauzához közel, amikor a ciklusokat már nem lehet olyan pontosan kiszámítani, mint az előtte lévő években. Érdemes tovább szedni a fogamzásgátló tablettát mindaddig, míg a menstruáció legalább egy éve szünetel.

4. A fogamzásgátló tablettáktól hízni fogsz

Bár klinikai vizsgálatok egyáltalán nem igazolták, a nők mégis tartanak attól, hogy a fogamzásgátlók szedése miatt hízni fognak. 2009-ben napvilágot látott egy kutatás, amelyet a Texasi Egyetemen végeztek. E szerint az injekciós fogamzásgátló módszert össze lehet kapcsolni bizonyos súlygyarapodással, de a tablettáknál ez nem bizonyosodott be.

5. A méhen belüli fogamzásgátló eszköz nem biztonságos serdülők számára

Elavult információk szerint a méhen belüli eszközök növelhetik a kockázatot a kismedencei gyulladásos betegségekre a 18 év alatti nők esetében. Ez a módszer egy biztonságos fogamzásgátló módszer, amelyet hazánkban leginkább már szült nőknek szoktak javasolni. Ennek ellenére teljes biztonsággal használható serdülőknél is.

6. A HPV-oltás megvéd a méhnyakráktól

A jelenleg forgalomban lévő HPV-vakcinák blokkolják a HPV-vírust, ami gyakran okoz méhnyakrákot. Ám a méhnyakrákos megbetegedések 30%-át nem lehet megakadályozni ezekkel az oltásokkal, ezért fontos, hogy akár oltott vagy, akár nem, évente elmenj méhnyakrák-szűrésre.

7. A hüvely irrigálása egészséges módja az intim tisztálkodásnak

A hüvely öntisztuló szerv. Az intim zuhannyal valójában több kárt okozol, mint amennyi hasznot. A hüvelyben olyan baktériumok találhatók, amelyek tisztán tartják, és az irrigálóval ezt az egyensúlyt borítod fel, teret adva a hüvelyi fertőzéseknek. Továbbá az intim zuhany nem véd a nemi úton terjedő betegségektől és a nem kívánt terhességtől. Inkább segíti a teherbe esést, ugyanis a spermiumokat feljebb juttatja a hüvelyben. A rendszeres, meleg vizes külsőleg történő lemosás bőven elég ahhoz, hogy a hüvely tiszta legyen. Próbáld kerülni az illatosított termékeket, parfümöket és szappanokat, hogy csökkentsd a fertőzések esélyét.

Mindent összevetve, próbálj tájékozódni biztos forrásból. Kérdezz a szüleidtől, de jobban teszed, ha az orvosod az első, akitől ilyen kérdésekben választ vársz. Ha mégsem szeretnél nyíltan kérdezni, tedd fel a kérdésed a virtuális rendelőnkben rendelő, felkészült nőgyógyász szakorvosainknak itt!

Kovács-Hain Zsuzsa


Az intimitástól való félelem
Az intimitástól való félelem
Ő kell neked!
Ő kell neked!
Idegesítő tulajdonságok az ágyban – Neked is van? - 2 rész
Idegesítő tulajdonságok az ágyban – Neked is van? - 2 rész
Te vajon jó szerető vagy? Ha ez az 5 dolog igaz rád, akkor igen!
Te vajon jó szerető vagy? Ha ez az 5 dolog igaz rád, akkor igen!
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.