intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Az érintés hatalma

Az érintés hatalma

Valószínűleg abban egyetértesz, hogy semmi sem megnyugtatóbb, mint az érintés. Ha bánat ér és szomorú vagy, jól esik, ha valaki megsimogatja az arcod, ha örömet szerez Neked a gyermeked, nincs annál szebb, mint amikor megpuszilhatod. Ha szerelmes vagy, más nem is kell, csak a kedves érintése. Tudtad, hogy az érintés hatással van a testedre, a lelkedre és az elmédre is?

Egy kedves ismerősöm – nevezzük Áginak – mesélt egy történetet. Mindig nagyon nehezen, félve ült repülőre. Egy csomó gyógynövényes nyugtató hatású teát ivott előtte, próbált felszállás után azonnal elaludni. Egyszer egy légörvénybe keveredett a repülőgépe valahol London közelében. Annyira félt, hogy teljesen kiment belőle minden erő, falfehér lett és izzadni kezdett. Ekkor a mellette ülő idősebb nő csak megfogta a kezét. Ági érezte a kezén a kellemes, meleg érintést, és sosem tapasztalt még ekkora nyugalmat. Megszűnt a félelme, és azóta is, ha repülőre kell ülnie, megidézi ezt az érintést. Már nincs szüksége nyugtató teákra.

Az emberi kapcsolatok manapság virtuálisan zajlanak. Az emberek éhesek a szeretetre, az érintésre és a jóra. Emlékszel, amikor még diák korodban a tanító néni megsimogatta a fejed búbját a matekpélda megoldása közben? Biztos, hogy az a példa 100%-os lett. Az érintés pozitív üzenetként jutott el hozzád, hogy jó, amit csinálsz, ügyes vagy!

Az apák nem szívesen vagy nem gyakran érintik, ölelik meg fiaikat, mert azt gondolják, hogy ez inkább nőies dolog. A Kinsey* Intézet 2011-es kutatása szerint a megkérdezett 40-70 éves férfiak többségének az érintés fontosabb, mint maga a szex. Legtöbbjük azt a párkapcsolatot tartotta teljesnek, ahol a csók és az ölelés gyakori kapcsolati elem volt.

Számtalan tanulmány íródott és rengeteg kutatás született már az érintés erejéről. Tudjuk, hogy az érintés segít a koraszülött babáknak életben maradni, hízni, felgyorsítja a betegek gyógyulási idejét, és megoldást jelent, ha félünk.

Mindez egy hormonnak köszönhető.

Ez pedig az oxitocin. A bőrünk a legnagyobb szervünk, és ha megérintik, akkor ez stimulálja az érzékelő receptorokat, amelyek serkentik az oxitocin termelődését, ugyanakkor a kortizol, azaz a stressz-hormon szintje lecsökken.  

Az érintés szándékot fejez ki

Az érzelmeket, a szenvedélyt tudjuk pozitív vagy negatív irányba befolyásolni egyetlen érintéssel. Ez elmondja a partnerednek, hogy épp milyen a hangulatod. Elmondja, hogy átérzed-e az ő lelki állapotát, hogy kívánod-e őt vagy inkább aludnál egy nagyot. Mindent kifejezhetsz az érintéseddel. Sajnos negatív dolgokat is átadhatsz a kedvesednek még akkor is, ha nem akarod. Gondolj csak arra, amikor megcsókol, tovább is menne, de Te a mellkasára teszed a kezed és enyhe nyomást fejtesz ki. Ugye előtted is megvan ez az emlék? Ebből ő pontosan érti, hogy nem akarsz tovább menni, elég volt a csók is. Ebből sajnos az látszik, hogy az érintés negatív irányba is befolyásolhat egy párkapcsolatot, mert ha túlsúlyba kerülnek ezek a negatív közvetítések, akkor egy idő után mindketten érezni fogjátok, hogy valami nem működik.

Tudtad, hogy a lélegzeteddel is tudsz érinteni?

Ez az egyik legerotikusabb dolog a világon. Feküdjetek egymás mellé, és lélegezzetek mélyeket. Figyeljétek meg egymás légzésének ritmusát, majd próbáljátok összehangolni. Feküdj a partneredre, és csók közben lélegezzetek egyszerre. Ezután ő csukja be a szemét, Te pedig a lélegzeteddel érintsd meg valahol az arcán. A kezeddel ne érj hozzá, csak a levegőt használd. Ezután cseréljetek, ő is érintsen meg Téged.

* Alfred Charles Kinsey (1894-1956) amerikai biológus, az entomológia és a zoológia professzora, a később róla elnevezett kutatóintézet alapítója. Az emberi szexualitással foglalkozó kutatásai radikálisan átalakították a nyugati világ szexualitásról való gondolkodását. (Wikipédia)

2004-ben jelent meg Liam Neeson főszereplésével a Kinsey – Mindenki másképp csinálja című film, ami Alfred Kinsey életét és kutatásait dolgozza fel. Itt megnézheted a trailert: https://www.youtube.com/watch?v=e19GnyNdC48

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.