intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Az első nőgyógyászati vizsgálatnak kulcsszerepe van

Az első nőgyógyászati vizsgálatnak kulcsszerepe van

A biztonságos szexualitásra való törekvés korunk egyik legnagyobb célkitűzése. Sokféle információs anyag áll rendelkezésre, emellett a szülők és az iskola szerepe is óriási a felvilágosítást illetően. Az első nőgyógyászati vizsgálatnak és a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásának hatalmas a jelentősége. Erről Dr. Hazay Mátéval, a János Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosával beszélgettem.

Az első nőgyógyászati vizsgálatnak kulcsszerepe van

Átlagosan mikor, hány éves korban jelentkeznek az első nőgyógyászati vizsgálatra a lányok?

Ez teljesen változó. 15-16 éves kortól egészen 22-23 éves kor között zajlik általában az első nőgyógyászati vizsgálat. Az első menstruáció 12 éves kor körül jelentkezik, ezután már a test készen áll a szexuális aktusra, és az egészségtudatosan gondolkodó lányok még a szexuális élet megkezdése előtt eljönnek vizsgálatra és tanácsadásra. A kiskorúaknak gyereknőgyógyászhoz kell menniük. Van külön tiniambulancia a kamaszoknak, 18 év felett pedig a felnőttrendelésen jelenhetnek meg a fiatalok. Az lenne a legjobb, ha a szexuális élet tervezési szakaszában fordulnának a fiatalok szakorvoshoz, és közösen terveznénk meg a fogamzásgátlást. Sokszor ez nem így történik és egy nem védett együttlét után jelentkeznek a fiatalok a gyors, és ennek megfelelően magasabb hormontartalommal rendelkező sürgősségi fogamzásgátlóért. Ez utóbbi kiváló lehetőség a nem kívánt terhességek megelőzésére, hogy elkerüljünk egy esetleges abortuszt, de nem a rendszeres fogamzásgátlás célját szolgálja.

Az első nőgyógyászati vizsgálatnak kulcsszerepe van

Milyen fogamzásgátló módszert ajánl a nőgyógyász?

A fogamzásgátlás személyre szabott kell, hogy legyen. Figyelembe kell venni a biológiai és lelki érettséget, valamint a fogamzásgátláshoz való hozzáállást.  Az első menstruáció még nem jelzi 100 százalékosan, hogy a test készen áll-e a fogamzásra, azaz érett-e a szexuális aktusra. Mikor már jól behatárolható a menstruációs ciklus, a vérzés rendszeres időközönként jön, akkor lehet hormonális fogamzásgátlót is felírni.

Rengeteg lehetőség közül választhatnak a hölgyek. A természetes fogamzásgátló módszerek közé tartozik a petting, azaz a szerelmi előjáték, mely mellékhatás nélküli, és abban az esetben, ha nincs ejakuláció majdhogynem 100%-os a védettség. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy az előváladék is tartalmaz ondósejteket, tehát a hímvessző hüvelybe jutásakor a terhesség – bár kis százalékban –akkor is előfordulhat, ha nincs magömlés.

A megszakított közösülést, nem szoktam ajánlani, mert nagy fegyelmezettséget igényel.  Az ovuláció kiszámítása sem tartozik a megbízható módszerek közé.

A mechanikus fogamzásgátlási módszerek közül a gumi óvszer a legismertebb, ami a legtöbb nemi úton terjedő fertőző betegségektől megvéd, de használata gyakorlatot igényel. Abban az esetben, ha elsajátítják a kondom használatát a fiatalok, és a tökéletes használatra törekednek, akkor megfelelő módszernek tartom. Tovább fokozható az óvszer adta biztonság, ha spermicid hatású kémiai fogamzásgátlással egészítjük ki.

Az intrauterin, azaz a méhen belüli, eszközös fogamzásgátlók is széles körben elterjedtek.Ezeknek van egyszerű mechanikai és hormontartalmú formája is. Használata már fiatalkorban is elkezdhető. A hormonális fogamzásgátlás kétségtelenül a legmegbízhatóbb, de ez is csak akkor, ha megfelelően alkalmazzák. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a fogamzásgátlás mindig személyre szabott kell, hogy legyen, mert akkor lesz a leghatékonyabb.

Haris Éva


5 jel, hogy valószínűleg allergiás vagy a spermára
5 jel, hogy valószínűleg allergiás vagy a spermára
Amikor a pasi csókol..
Amikor a pasi csókol..
Lenyúlták a pasimat, de én nyertem!
Lenyúlták a pasimat, de én nyertem!
Amikor a pasi szerelmes beléd...
Amikor a pasi szerelmes beléd...
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.