intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Az abortusz nem megoldás, gondolkodj előre!

Az abortusz nem megoldás, gondolkodj előre!

A KSH legfrissebb, a terhesség-megszakítás témakörében végzett vizsgálatából kiderül, hogy hazánkban csökkenő tendenciát mutat az abortuszok száma. Még mindig megdöbbentő ugyanakkor az, hogy 2016-ban három születésre egy terhesség-megszakítás jutott, összesen 30,4 ezer abortuszt végeztek el ebben az évben.

Hogy miért választják még mindig ilyen sokan a születésszabályozás ezen módját, a tanulmányból ez is kiderül: erősen befolyásolja a nők választását a nem kívánt terhesség elleni védekezési módszerek elérhetősége, és természetesen az épp aktuális jogi szabályozás is beleszól.

Nézhetnénk ezt úgy is, hogy jó, hogy csak ennyi abortusz volt 2016-ban, ugyanis néhány évtizeddel előtte, az 1970-es évek legelején még több mint 250 terhesség-megszakítás jutott 100 nőre. Ennek ellenére a 2016-os, nagyon magas szám azért is elrettentő, mert míg 1990-ben a 28 éves nők körében volt gyakori megoldás az abortusz, 2016-ban már a fiatalabb, 20 éves korosztály volt leginkább érintett. Napjainkban egyre több gyermektelen, nagyon fiatal nő választja az abortuszt. Ennek az az oka, hogy a fiatalok egyre korábban kezdenek rendszeres szexuális életet élni, sokan már 15 éves koruk előtt.

Feltűnő adat a KSH kutatásában az is, hogy milyen nagymértékben befolyásolja a nők választását az iskolai végzettségük. A 2016-os adatok szerint azok a nők, akik a nyolc általánost sem végezték el, tizenegyszer olyan gyakran választották a művi terhesség-megszakítást, mint azok a nők, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeztek.

A nagy áttörés

A ’60-as évek borzasztó magas számai, az akkor még sokak számára elérhetetlen védekezési módszerek elterjedésével, a ’80-as évekre javultak. Persze a ’60-as évek rossz statisztikájához hozzájárult az is, hogy 1956 nyarától nem büntették (1953-ban még börtön járt érte), az anya kérésére szabadon elvégezhetővé tették a művi terhesség-megszakítást. A műtét helyett a ’80-as évek felvilágosultabb női inkább tudatosan álltak a kérdéshez, és előre gondolkodtak. Egyre többen választották Magyarországon a fogamzásgátlást.

Mit kell tudnod az abortuszról?

Előfordulhat, hogy minden körültekintés ellenére a terhességi teszt pozitív eredményt mutat. Ha úgy érzed – a gyermek édesapjával közösen –, hogy nincs lehetőséged megtartani a kisbabát, fel kell készülnöd egy hosszabb folyamatra. A terhesség megszakítása nem annyiból áll, hogy elmész a nőgyógyászhoz, ő elvégzi, és kész is.

Több törvényi előírásnak is meg kell felelned:

  • Egészségügyi ok (Ha a terhesség az anya életét vagy egészségét veszélyezteti, ha a magzatnak genetikai, vagy más károsodása van).
  • Ha a terhesség bűncselekmény, azaz nemi erőszak vagy vérfertőzés következménye.
  • Ha a terhes nő súlyos válsághelyzetben van, vagyis anyagi nehézségekkel kell szembenézni, bizonytalan a családi állapot, az apa hiánya, az anyának már több gyermeke van, és nem kíván újabb terhességet, vagy túl fiatal (például fiatalkorú) gyermeke felneveléséhez.

Ha a döntés okaként a harmadikat, azaz a súlyos válsághelyzetet jelölöd meg, akkor védőnői, családsegítői tanácsadásra is el kell menned, amit még egyszer megismételnek. Ha még mindig a terhesség megszakítása mellett döntesz, akkor írásban megadják az engedélyt. Ha ez az állami engedély nincs a kezedben, az abortusz illegális.

Mivel ebben az esetben a terhesség-megszakítás nem egészségügyi okokból történik, a műtétért fizetned kell.

Azonban, ha a terhesség megtartása életveszéllyel járna az anya vagy a magzat számára, ezt a költséget átvállalja az állam.

Abortuszt az első trimeszter végéig, azaz a 12. hétig végeznek. Ez csak abban az esetben tolható ki – maximum a 18. hétig –, ha az anya 18 év alatti.

Mi történik a műtét alatt?

A pácienst elaltatják, a méhszájat kitágítják, és a méh tartalmát vákuum aspirációs módszerrel távolítják el. Ha nem lép fel semmilyen komplikáció, akkor még aznap hazamehet a beteg. A műtét után vérzés lép fel, amely hasonlít a menstruációhoz, és néhány napig tart.

Szomorú tény, hogy az abortuszon átesett nőknél gyakoribb a méhszáj-elégtelenség, a vetélés és a koraszülés. A műtét alatt is felléphetnek komplikációk, megsérülhet a méhfal.

A műtét után előfordulhatnak fertőzések (mint minden műtétnél), amelyek komoly problémákat okozhatnak, akár a petevezetéket is elzárhatják. A műtétet követően gyakran fordul elő depresszió, szorongás, üresség-érzés. Ezek a lelki tényezők nagyon megnehezítik a mindennapokba való visszatérést.

Fontos, hogy minden szexuális kapcsolatodnál légy nagyon körültekintő és tudatos. A fogamzásgátlásnak nagyon sokféle módja elérhető, a nőgyógyászod készséggel segít a legmegfelelőbb módszer kiválasztásában. Tudnod kell, hogy nem az abortusz a megoldás, sokkal előbb kell gondolkodni.

Ha kérdésed van a témában, keresd online rendelésünket, amelyet egy kattintással elérhetsz, itt.

Tarjáni Rita


Mi okozhatja, ha szex után szédülsz? Aggódnod kell?
Mi okozhatja, ha szex után szédülsz? Aggódnod kell?
Mi legyen egy friss kapcsolattal karantén idején?
Mi legyen egy friss kapcsolattal karantén idején?
Elmúlt a szerelem? Még házasságban is érdemes ezekre figyelni!
Elmúlt a szerelem? Még házasságban is érdemes ezekre figyelni!
Férfitípusok, akik nem visznek előre
Férfitípusok, akik nem visznek előre
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.