intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Az abortusz nem megoldás, gondolkodj előre!

Az abortusz nem megoldás, gondolkodj előre!

A KSH legfrissebb, a terhesség-megszakítás témakörében végzett vizsgálatából kiderül, hogy hazánkban csökkenő tendenciát mutat az abortuszok száma. Még mindig megdöbbentő ugyanakkor az, hogy 2016-ban három születésre egy terhesség-megszakítás jutott, összesen 30,4 ezer abortuszt végeztek el ebben az évben.

Hogy miért választják még mindig ilyen sokan a születésszabályozás ezen módját, a tanulmányból ez is kiderül: erősen befolyásolja a nők választását a nem kívánt terhesség elleni védekezési módszerek elérhetősége, és természetesen az épp aktuális jogi szabályozás is beleszól.

Nézhetnénk ezt úgy is, hogy jó, hogy csak ennyi abortusz volt 2016-ban, ugyanis néhány évtizeddel előtte, az 1970-es évek legelején még több mint 250 terhesség-megszakítás jutott 100 nőre. Ennek ellenére a 2016-os, nagyon magas szám azért is elrettentő, mert míg 1990-ben a 28 éves nők körében volt gyakori megoldás az abortusz, 2016-ban már a fiatalabb, 20 éves korosztály volt leginkább érintett. Napjainkban egyre több gyermektelen, nagyon fiatal nő választja az abortuszt. Ennek az az oka, hogy a fiatalok egyre korábban kezdenek rendszeres szexuális életet élni, sokan már 15 éves koruk előtt.

Feltűnő adat a KSH kutatásában az is, hogy milyen nagymértékben befolyásolja a nők választását az iskolai végzettségük. A 2016-os adatok szerint azok a nők, akik a nyolc általánost sem végezték el, tizenegyszer olyan gyakran választották a művi terhesség-megszakítást, mint azok a nők, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeztek.

A nagy áttörés

A ’60-as évek borzasztó magas számai, az akkor még sokak számára elérhetetlen védekezési módszerek elterjedésével, a ’80-as évekre javultak. Persze a ’60-as évek rossz statisztikájához hozzájárult az is, hogy 1956 nyarától nem büntették (1953-ban még börtön járt érte), az anya kérésére szabadon elvégezhetővé tették a művi terhesség-megszakítást. A műtét helyett a ’80-as évek felvilágosultabb női inkább tudatosan álltak a kérdéshez, és előre gondolkodtak. Egyre többen választották Magyarországon a fogamzásgátlást.

Mit kell tudnod az abortuszról?

Előfordulhat, hogy minden körültekintés ellenére a terhességi teszt pozitív eredményt mutat. Ha úgy érzed – a gyermek édesapjával közösen –, hogy nincs lehetőséged megtartani a kisbabát, fel kell készülnöd egy hosszabb folyamatra. A terhesség megszakítása nem annyiból áll, hogy elmész a nőgyógyászhoz, ő elvégzi, és kész is.

Több törvényi előírásnak is meg kell felelned:

  • Egészségügyi ok (Ha a terhesség az anya életét vagy egészségét veszélyezteti, ha a magzatnak genetikai, vagy más károsodása van).
  • Ha a terhesség bűncselekmény, azaz nemi erőszak vagy vérfertőzés következménye.
  • Ha a terhes nő súlyos válsághelyzetben van, vagyis anyagi nehézségekkel kell szembenézni, bizonytalan a családi állapot, az apa hiánya, az anyának már több gyermeke van, és nem kíván újabb terhességet, vagy túl fiatal (például fiatalkorú) gyermeke felneveléséhez.

Ha a döntés okaként a harmadikat, azaz a súlyos válsághelyzetet jelölöd meg, akkor védőnői, családsegítői tanácsadásra is el kell menned, amit még egyszer megismételnek. Ha még mindig a terhesség megszakítása mellett döntesz, akkor írásban megadják az engedélyt. Ha ez az állami engedély nincs a kezedben, az abortusz illegális.

Mivel ebben az esetben a terhesség-megszakítás nem egészségügyi okokból történik, a műtétért fizetned kell.

Azonban, ha a terhesség megtartása életveszéllyel járna az anya vagy a magzat számára, ezt a költséget átvállalja az állam.

Abortuszt az első trimeszter végéig, azaz a 12. hétig végeznek. Ez csak abban az esetben tolható ki – maximum a 18. hétig –, ha az anya 18 év alatti.

Mi történik a műtét alatt?

A pácienst elaltatják, a méhszájat kitágítják, és a méh tartalmát vákuum aspirációs módszerrel távolítják el. Ha nem lép fel semmilyen komplikáció, akkor még aznap hazamehet a beteg. A műtét után vérzés lép fel, amely hasonlít a menstruációhoz, és néhány napig tart.

Szomorú tény, hogy az abortuszon átesett nőknél gyakoribb a méhszáj-elégtelenség, a vetélés és a koraszülés. A műtét alatt is felléphetnek komplikációk, megsérülhet a méhfal.

A műtét után előfordulhatnak fertőzések (mint minden műtétnél), amelyek komoly problémákat okozhatnak, akár a petevezetéket is elzárhatják. A műtétet követően gyakran fordul elő depresszió, szorongás, üresség-érzés. Ezek a lelki tényezők nagyon megnehezítik a mindennapokba való visszatérést.

Fontos, hogy minden szexuális kapcsolatodnál légy nagyon körültekintő és tudatos. A fogamzásgátlásnak nagyon sokféle módja elérhető, a nőgyógyászod készséggel segít a legmegfelelőbb módszer kiválasztásában. Tudnod kell, hogy nem az abortusz a megoldás, sokkal előbb kell gondolkodni.

Ha kérdésed van a témában, keresd online rendelésünket, amelyet egy kattintással elérhetsz, itt.

Tarjáni Rita


Az első szerelem
Az első szerelem
Szórakoztató és szenvedélyes szex
Szórakoztató és szenvedélyes szex
Mit keresel egy férfiban? – Attól függ, hány éves vagy
Mit keresel egy férfiban? – Attól függ, hány éves vagy
Ilyen a szerelem
Ilyen a szerelem
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.