intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Apró ellenség – a lapostetű

Apró ellenség – a lapostetű

Kínzó viszketés a nemi szervek környékén, vérfoltok a fehérneműn – akár egy horrorfilmben. A fenti két tünet csak a jéghegy csúcsa, ha szembe kell nézned a lapostetű-fertőzéssel. Sajnos még mindig igen kevés a tudásanyag, amely ezekkel az apró rovarokkal kapcsolatban összeszedhető. Amit tudunk, azt sokszor csak az előítéletek és a tévhitek alapján tudjuk. Íme, ezt érdemes feltétlenül tudnod róluk.

Apró ellenség – a lapostetű

Mi ez, és hogy néz ki?

A lapostetű – a fejtetvekhez hasonlóan – szárny nélküli, apró, parazita rovar, amely vérrel táplálkozik. Nem azonos a bolhával, ugyanis a lapostetű nem ugrik. Elsősorban a nemi szőrzetben tanyázik, de előfordulhat más, olyan területeken is, ahol durvább a szőrzet; a bajuszban, szakállban, a hónaljszőrzetben vagy a szemöldökben is.

A petéje ovális alakú, sárgás színű, és nagyon nehezen lehet észrevenni, mert szorosan csatlakozik a szőrszálhoz. Az ún. nimfa, azaz a még nem kifejlett tetű majdnem úgy néz ki, mint a felnőtt rovar, de a még 2-3 hét, mire teljesen kifejlődik. A kifejlett lapostetű barnás, vagy fekete színű, esetleg szürkés. Kinézetre olyan, mint egy pici rák, ugyanis van két első lába, amelyeken kis csípő karmok vannak, amelyek olyanok, mint a rák ollói.

Milyen jelei és tünetei vannak annak, hogy megfertőződtél?

Lehetséges, hogy a fertőzés kezdeti szakaszában nem látsz, és nem tapasztalsz semmit, mert csak néhány egyed van a területen, ami nem feltűnő. Akár négy hétig is eltarthat, amíg a lapostetvek annyira kifejlődnek, hogy kellemetlen tüneteket okoznak.

Néhány intő jel:

 • Kicsi fehér pöttyöket látsz a nemi szőrzetedben, amelyeket nagyon nehezen tudsz eltávolítani.
 • Erős viszketést tapasztalsz, ami rosszabodhat éjszaka, amikor a lapostetvek aktívabbá válnak, és a fejüket a szőrszálak gyökeréhez fúrják, hogy hozzáférjenek a vérhez.
 • Apró vérfoltokat fedezel fel a fehérneműdben.
 • Gyulladást, néha allergiás reakciót tapasztalsz, amit a tetvek nyálában lévő fehérje okozhat. Ez még intenzívebb viszketést eredményezhet, ami másodlagos bakteriális fertőzéssé válhat.
 • Elszíneződést veszel észre a combokon, a fenekeden vagy a hasad legalsó részén. Ezek halvány, kékes foltok.
 • Szemöldök-irritáció főleg kisgyermekeknél jellemző. Ezt blefaritisznek hívjuk.

Hogyan diagnosztizálják a fertőzést?

Ha a fenti tüneteket tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz, mert a fertőzést sajnos másoknak is átadhatod, ezért azonnal ellátásra szorul a helyzet.

Az orvos fizikai vizsgálatot végez, ami hozzásegíti a diagnózishoz. Vannak, akik ultraibolya fényt vagy mikroszkópot is használhatnak a pontos diagnózis felállításához.

Hogyan terjed és kik veszélyeztetettek?

A legnagyobb tévhit a lapostetvekkel kapcsolatban, hogy azért fertőznek meg valakit, mert az nem mosakszik, nem megfelelő a személyes higiéniája. A fertőzésnek azonban semmi köze a tisztasághoz vagy a higiéniához. Bárkinél előfordulhat, a lapostetvek a világon mindenhol jól érzik magukat, korra, nemre, nemzetiségre vagy rasszra való tekintet nélkül, bárki vérére szomjaznak. Becslések szerint az Egyesült Államokban évente 3 millió(!) embernél diagnosztizálnak lapostetű-fertőzést. Ezeknek az eseteknek túlnyomó része szexuális érintkezés útján jön létre. A tetvek ilyenkor a fertőzött ember szőrzetéből a másik ember szőrzetébe vándorolnak.

Fontos tudnod azonban, hogy a nemi érintkezés nem az egyetlen módja a lehetséges fertőződésnek. Fertőzött ember ruházatáról, törölközőjéről, ágyneműjéről is átkerülhetnek a másik emberre.

Tévhit azonban, hogy a WC-ülőkéről is elkaphatod. A tetveknek ugyanis meleg, emberi testre van szükségük a túléléshez, a WC-re még a lábukat sem tennék.

Hogyan lehet kezelni a fertőzést?

Lényeges, hogy megbizonyosodj arról, valóban lapostetű-fertőzés áll a háttérben. Ha már sajnos igaz, akkor a patikákban recept nélkül is kapható néhány szer, ami hatásos lehet, de ha biztosra akarsz menni, és nem szeretnél kísérletezgetni, akkor jobb, ha az orvosoddal találsz megoldást a problémára.

A kezelést a partnerednek is célszerű elvégezni, ráadásul minden olyan testtájon, ami érintett lehet. Rossz hír, de jó tudni, hogy a borotválkozás nem szabadít meg a kis élősködőktől, drasztikusabb kezelésre van szükség.

Ezt kell tenned:

 • Moss ki minden ruhát, ágyneműt, törölközőt a lehető legmagasabb hőfokon, amit a fertőzött személy két-három napig vagy tovább használt.
 • Azokat a textileket, amelyek nem moshatók gépben, vagy a tisztítóba kell vinni, vagy lezárt műanyag zsákban kell tartani legalább két hétig.
 • Értesíts minden olyan lehetséges partnert, akivel szexuális kapcsolatban voltál a közelmúltban, és veszélyeztetettek lehetnek.
 • Kerüld a szexuális érintkezést, még az orális, anális szexet is addig, amíg teljesen ki nem kezeled a fertőzést.
 • Ha 9-10 nap múlva a panaszok még fennállnak, ismételd meg a kezelést.

Kovács-Hain Zsuzsa


Szeretőnek lenni nem valódi kapcsolat
Szeretőnek lenni nem valódi kapcsolat
Candida – nem egy hangzatos női név
Candida – nem egy hangzatos női név
Így szerezd vissza a pasid teljes figyelmét
Így szerezd vissza a pasid teljes figyelmét
10 szexuális probléma, amit komolyan kell venni
10 szexuális probléma, amit komolyan kell venni
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.