intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Amikor működik a kémia

Amikor működik a kémia

Ha szerelmes vagy, minden érdekel, ami a szeretett személlyel kapcsolatos: a látványa felvillanyoz, az illata begerjeszt, egyből vele tervezed a további életed.  A szíved pumpál, mint egy őrült, izgatott vagy, ha vele vagy. Gondoltad volna, hogy ebben a folyamatban a testben lévő különböző kémiai anyagok is szerepet játszanak. A szerelem egy kémiai szimfónia.

A dopamin

„A dopamin testben termelődő vegyület. Az agyban neurohormonként és idegsejtek közötti ingerületátvivő vegyületként van jelen (azaz neurotranszmitter). E mellett a retinában is megtalálható. Neurotranszmitteri funkciója sokoldalú: szerepe van a mozgás koordinálásában, a motivációban, a jutalom-érzésben és predikcióban, a függőség kialakulásában, a munkamemóriában és a végrehajtó funkciókban.” (wikipédia)

A dopamin egy új szerelem alkalmával gyakorlatilag feltör bennünk. Olyan, mint egy természetes amfetamin. Helen Fisher, híres antropológus, biológus szerint a dopamin serkenti a vágyat és olyan az agyra gyakorolt hatása, mint a kokainnak. A szerelmespárok gyakran mutatják a növekvő dopaminszint tüneteit: megnövekedett energia, kevesebb alvás- és táplálékigény, különleges öröm a kapcsolat legapróbb részleteivel kapcsolatban is.

Az oxitocin

Orgazmus közben az agyunkat elárasztják a jó érzést keltő endorfinok és az oxitocin. Az oxitocint más néven ölelkező hormonnak is hívják, mert megteremti az intimitás érzését. A férfiakat talán kevésbé érinti az oxitocin, mert a magasabb a tesztoszteronszintjük, ami megmagyarázza, hogy miért nem vágynak például arra, hogy szex után odabújjanak partnerükhöz. Sokkal előbb jut eszükbe az éhség, vagy a következő menet.

A vazopresszin, azaz az antidiuretikus hormon

A vazopresszin egy nagyon fontos hormon a hosszú távú elkötelezettség kialakulásában. Ez a hormon „ellenőrzi” a szomjúságot, azt, hogy mennyire vagy kiszáradva. Szerepét a kapcsolatokban állatkísérletekkel fedezték fel. A préripockokat vizsgálták (akik egyébként nagyon sokszor párosodnak). Nagyon stabil párkapcsolatban élnek. Amikor a hím préripocok olyan gyógyszert kapott, amely elnyomta a vazopresszin hatását, romlott a kapcsolat a nősténypocokkal, valamint az új udvarlóktól sem védte meg őt a hím. 

A szerotonin

Mint neurotranszmitter, a szerotonin segít, hogy üzenetek jussanak el az agy egyik területéről a másikra. Úgy vélik, hogy jelenléte a sejtekben befolyásolja a különböző pszichológiai és testi funkciókat. Ez magában foglalja a hangulatot, annak változásait és a szexuális vágyat is. Az alacsony szerotoninszintnek okozhat depressziót és alacsony szexuális vágyat. Arra is van bizonyíték, hogy a női hormonok is kölcsönhatásba léphetnek a szerotoninnal. A kölcsönhatás miatt rosszabbodhat a premenstruációs időszak, a szülés utáni időszak, illetve a menopauza. Nem véletlen, hogy ezek mind olyan életszakaszok, olyan élethelyzetek, amikor a nemi hormonok mozgásban vannak.

Az adrenalin

Amikor beleesel valakibe, egyből aktiválódik a stressz a szervezetben, ami növeli a vérben az adrenalin mennyiségét. Amikor váratlanul az új szerelembe botlasz, lehet, hogy elkezd izzadni a tenyered, iszonyúan elkezd dobogni a szíved vagy kiszárad a szád. Ezek mind az adrenalin hatásai.

Ebből látszik, hogy a szerelem nem csupán érzelem, hanem kőkemény kémia, ami ha nem működik, akkor hosszú távon sem fog működni. Fizikailag vagy megszereted egyből a partnert, vagy nem fogod szeretni soha. A testet nem lehet becsapni.


Kovács-Hain Zsuzsa


Így éld meg a szexben rejlő intimitást!
Így éld meg a szexben rejlő intimitást!
16 meglepő tény a szexről, amit még biztosan nem tudtál
16 meglepő tény a szexről, amit még biztosan nem tudtál
Összeköltözés, a kritikus pont
Összeköltözés, a kritikus pont
Az „egészséges párkapcsolat” ismérvei - 7 mítosz, amely tévútra is vihet
Az „egészséges párkapcsolat” ismérvei - 7 mítosz, amely tévútra is vihet
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Palczert Miklós nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.