intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Amikor a testedzés
betegséggé válik

Tudod, mi az az inverz anorexia? A testkép- és evészavar nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is komoly probléma. Egyre gyakoribb, immár 10-15% a férfiak aránya az evészavarok tekintetében, a testképzavarokat figyelembe véve pedig az izomdiszmorfia a leggyakoribb, 4-5% az előfordulása.

Az izomdiszmorfia, azaz testedzésfüggőség az a betegség, amelyet az anorexia fordítottjaként tartanak számon. Ekkor a beteg a kidolgozott testét túl vékonynak, soványnak, erőtlennek látja. Leginkább azokat a férfiakat érinti, akik testépítéssel, edzéssel foglalkoznak.
A fentiek következménye az, hogy az izomdiszmorfiás bármennyit edz is, soha nem látja magát olyannak, amilyennek elképzelte, így képes végletekig elmenni, akár komoly túlzásokba esik. Nem riad vissza a különböző hormontartalmú készítményektől sem, sőt tömegnövelőket, káros táplálék-kiegészítőket is bevet a célért. Ezzel azonban nem oldódik meg a probléma, a testét ugyanúgy gyengének látja, valójában viszont tönkreteszi az egészségét.
Úgy érzi, hogy, ha kihagy egy edzést, akkor minden felborul, amit eddig elért. Emiatt képes naponta akár többször is komoly edzésnek alávetni magát. Annak ellenére, hogy már-már természetellenesen izmos a teste, mégis szégyelli magát, nem szívesen mutatja meg magát senkinek. Az étkezésére is kínosan figyel, még akkor is, ha tudja, hogy a tevékenysége egészségtelen.

Mi történhet

Az anabolikus szteroidok rendszeres használata komoly problémákat okozhat: szexuális zavarokat, csontritkulást, májproblémákat és hangulatingadozást, valamint pszichotikus zavarokat. Emellett a bőrön is elváltozások, maradandó hegek jelennek meg. Felborul az elektrolit-háztartás.

Az oka

Azok a betegek, akik izomdiszmorfiában szenvednek, nem fogadják el önmagukat, az önbecsülésük, az önbizalmuk csorbát szenvedett. Általában a gyermekkori családi életük nem szeretetteljes, az anyával való kapcsolatuk nem kiegyensúlyozott, az apjuk pedig általában nincs jelen az életükben. Megfelelő apakép híján a média által sulykolt ideált akarják követni, de látásmódjuk elrugaszkodott, hiszen bármennyit edzenek is, soha nem elégedettek önmagukkal.
beteges edzés
Azokat a hiányokat, amelyeket az emberi kapcsolatok terén kénytelenek elviselni, a testedzéssel próbálják pótolni, kitölteni, így lassanként ez az egy tevékenység tölti ki az életüket. Sokan a munkájukat is eköré szervezik, hogy ne veszítsenek értékes időt. A probléma ugyanaz, mint a testképzavaroknál általában. Ha nem kezelik időben, súlyos, visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Csak orvos segíthet, ezért, ha olyan emberrel találkozol a környezetedben, akinél ezt a betegséget véled felfedezni, segítsd őt, hogy mielőbb kezelést kaphasson. Azért kell külső segítség, mert a betegek általában nem ismerik fel betegségüket, letagadják még önmaguk előtt is.
Tarján Rita
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.