intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Amikor a nőknek nem megy…

A nőket többféle szexuális probléma is érintheti: a közös bennük, hogy megnehezítik, esetenként lehetetlenné teszik a szexuális életet, és így hosszú távon akár a kapcsolatot is. Ráadásul akár komolyabb problémákat is jelezhetnek, ezért mindenképpen érdemes foglalkozni velük!

Fájdalmas közösülés

A fájdalmas közösülés (más néven dyspareunia) a hímvessző bevezetésekor a női nemi szervekben jelentkező felszínes vagy mély fájdalmat jelenti. Ez akár olyan mértéket is ölthet, hogy megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a szexuális aktust.

A probléma hátterében többnyire szervi okok állnak.

·       Ha a fájdalom a hüvelybemenetnél jelentkezik, akkor elsőként gombás, bakteriális vagy herpesz vírusfertőzésre gondolhatunk, de a fájdalmat okozhatja valamilyen spermaölő szerre vagy óvszerre kialakuló allergia is.

·       Változó korban az ösztrogén hiánynak köszönhetően hüvelyszárazság léphet fel, így az elveszti rugalmasságát, és nagyon érzékennyé válik, ilyenkor mechanikai hatásra fájdalom jelentkezik.

·       A mély, alhasi fájdalom nőgyógyászati betegségekre, például a petevezetékek gyulladására vagy petefészek cisztára utalhat, de kialakulhat szülési sérülés következtében is, amikor a méhet felfüggesztő szalagok meglazulnak.

Ezek a problémák mindig szakorvosi kezelést igényelnek, a kezelésük pedig időt vesz igénybe, és a tünetek nem szűnnek meg egyik napról a másikra. A helyzet megoldása a partnertől legalább annyi türelmet és megértést igényel, mint a nőtől!

Vaginizmus

Vaginizmusról akkor beszélünk, ha a hüvely környéki izomzat görcsös, akaratlanul kialakuló összehúzódása megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a hímvessző behatolását. A háttérben általábanpszichológiai okok állnak, de ritkán szervi elváltozások (például hüvelyi rendellenesség) is okozhatja. Gyakran egyszerűen a szextől való félelem és annak visszautasítása az ok, de szexuális trauma (nemi erőszak, korábbi kellemetlen szexuális emlék) is kiválthatja a vaginizmust.

Ilyenkor először minél előbb fel kell keresni egy nőgyógyászt, aki kíméletes vizsgálattal felderíti az esetleges szervi elváltozást. Ha azonban nem talál orvosilag kóros eltérést, érdemes elmenni egy pszichológushoz, akinek segítségével feltárhatók és orvosolhatók a baj mélyebb gyökerei. Nem érdemes halogatni ezt a lépést, mert minél később fordulunk orvoshoz, annál nehezebben lehet a pszichés tényezőket orvosolni.

Frigiditás

Frigiditás alatt a nemi vágy csökkenését vagy hiányát és az orgazmus zavarait értjük. Természetes jelenség, hogy egy nő szexuális vágya ingadozik: a vágy erősségét számos tényező, például hangulati változások, a ciklus során fellépő hormonális ingadozások is befolyásolhatják. Akkor kóros ez az állapot, ha a szexuális vágy állandóan vagy ismételten hiányzik és a nemi kapcsolattól való közömbösség, ellenállás, visszautasítás vagy akár viszolygás kíséri.

A frigiditás hátterében orvosi okok is meghúzódhatnak, ilyenkor a probléma viszonylag könnyen megoldható.

·       A terhesség, a gyermek megszületése idején a nőkben kialakuló hormonális és pszichés változások a szexuális vágyat hosszabb-rövidebb ideig csökkenhetik,

·       de egyes betegségek (cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, depresszió)

·       és bizonyos gyógyszerek szedése (altatók, nyugtatók) is hasonló tüneteket okozhat.

A frigiditás oka azonban legtöbbször pszichés eredetű.

·       A nagyon fiatal, tapasztalatlan nők esetén, akik még nem fedezték fel a szexualitásban rejlő örömöket, az ok lehet egyszerűen az érdeklődés hiánya. Ekkor a nőkben általában jelen van a kudarctól való félelem, ami megfelelési kényszerrel társul, és ha ez önbizalom-hiánnyal is együtt jár, akkor vágyuk sincs túlzottan a szexuális életre.

·       Csökken, vagy akár teljesen megszűnik a vágy akkor, ha a nő korábban valamilyen lelki megrázkódtatásnak, például szexuális zaklatásnak volt kitéve,

·       ha bűntudata alakul ki a merev, vallásos nevelés következtében,

·       vagy akkor is, ha nagyon stresszes életet él.

Ilyenkor a gyógyulás alapja a partnerek közötti teljes őszinteség, és ha hosszan fennálló problémáról van szó, akkor mindenképpen érdemes a megoldáshoz szexológus vagy pszichológus segítségét is kikérni.

 

 

SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Kapcsolat.aspx
Hatóság: OGYÉI

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

az alábbi felületen:

https://www.richter.hu/hu-HU/kapcsolat/Pages/Mellekhatasbejelentes.aspx

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.