intimzona információ

Hogy mindent egy helyen megtalálj, ami a szerelemmel, szexszel, intimitással, és főleg a fogamzásgátlással kapcsolatban érdekelhet. Olvass bennünket, sok tippet, érdekes cikket találhatsz az oldalunkon. Oszd meg velünk tapasztalataidat, vagy kérdezz szakértőinktől. Tarts velünk, s kövess minket az IntimZóna Facebook oldalán is.

Akut és visszatérő húgyúti fertőzések

Akut és visszatérő húgyúti fertőzések

Viszonylag gyakori probléma a húgyútak fertőzéses betegsége, mégis keveset tudunk róla. A megelőzés itt is a kulcs, hiszen a betegség könnyen lehet visszatérő probléma. Az akut és visszatérő húgyúti fertőzésekről Dr. Papos István klinikai főorvossal beszélgettünk.

Hogyan alakulhatnak ki húgyúti fertőzések, férfiak és nők esetében? Pontosan milyen betegségeket rejt ez a gyűjtőfogalom?

Dr. Papos IstvánDr. Papos István

A húgyúti fertőzés a vizeletkiválasztó- és elvezető rendszer egy vagy több részének gyulladását jelenti. A fertőzés érintheti a húgyúti rendszer bármely részét.

Az esetek döntő többségében a fertőzés a húgyutakon keresztül terjed, ritkábban a korokozók a véráram útján is eljuthatnak a húgyutakba.

A vizeletben normális esetben nincsenek mikro­organizmusok. Amennyiben a vizelet kiürülése akadályozott, és ezáltal a vizelet pang a hólyagban, kedvező feltételek alakulnak ki a baktériumok szaporodásához. A húgyúti fertőzéseket az esetek nagy részében a vizeletbe került baktériumok okozzák. A kórokozók a húgycső falához tapadnak, és a húgycső mentén a hólyagba jutnak és ott szaporodnak. A húgyúti fertőzések általában a húgyutak alsó szakaszára (húgycső és hólyag) korlátozódnak, ahol kellemetlen tüneteket okoznak, ennek ellenére viszonylag könnyen kezelhetők. Amennyiben a fertőzés a felső húgyutakra terjed (a húgyvezeték mentén a vesék felé), jóval veszélyesebb, megfelelő kezelés nélkül akár maradandó károsodáshoz vezető állapot alakulhat ki.

Mik a hajlamosító tényezők?

Az alsó húgyúti fertőzés viszonylag gyakran fordul elő, a felső húgyutakat érintő fertőzés szerencsére ritkábban. A nők valamivel több, mint fele élete folyamán legalább egy alkalommal átesik a húgyúti fertőzés valamely formáján. Ez annak köszönhető, hogy a női húgycső a férfiakénál sokkal rövidebb, ezért a kórokozók könnyebben feljuthatnak a húgyhólyagba.

Vannak hajlamosító tényezők, melyek megléte elősegíti a fertőzés kialakulását. Ilyenek lehetnek anatómiai okok (az előbb említett rövidebb női húgycső), fejlődési rendellenességek, az immunrendszert gyengítő állapotok, húgyúti elzáródást okozó betegségek (kőbetegség, daganat, szűkületek), korábbi húgyúti eszközös beavatkozások és vizsgálatok. A húgyhólyagkatéter használata szintén növeli a fertőzés kockázatát.

Fiatal, szexuálisan aktív nőknél az esetek 75-85%-ában a nemi élet áll a húgyhólyag gyulladása mögött, a fertőzés kockázata pedig arányban áll a szexuális aktusok gyakoriságával.

A menopauza után is növekszik a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázata. Ennek oka a csökkent ösztrogénszint miatt, a kórokozó baktériumokkal szemben védelmet nyújtó hüvelyflóra változása.

Férfiak esetén a kor előrehaladtával növekszik a húgyúti fertőzések esélye, ennek oka a prosztata megnagyobbodása, és az ezzel járó vizeletürítési nehézségek.

Milyen tünetekkel számolhatnak a nők, és milyenekkel a férfiak?

A húgyúti fertőzés tünetei igen változatosak, és természetesen függenek attól, hogy mely szerv az érintett. Legtöbb esetben erős vizelési kényszer, csípő, égő érzés vizelés során, zavaros, esetleg bűzös vizelet tapasztalható. Gyakran alhasi fájdalom jelentkezik, és – főleg a hölgyeknél – véressé válhat a vizelet.

Lázas állapot nőknél a vesemedence-, férfiaknál a prosztata illetve a mellékhere gyulladására utalhat. Az alsó húgyúti fertőzés nem jár lázzal.

Milyen kezelést alkalmaznak férfiak és nők esetében?

Fokozott folyadékbevitel, első alkalommal jelentkező alsó húgyúti fertőzés esetén vizeletfertőtlenítő (foszfomicin) egyszeri adása javasolt. Ismételt, vegy nem javuló esetben célzott antibiotikum adása javasolt. Lázas állapot, felső húgyúti gyulladás gyanúja esetén kórházi kezelésre lehet szükség.

Mit lehet tenni a visszatérő húgyúti fertőzések esetén? Mennyire lehet megelőzni ezeket?

A visszatérő húgyúti fertőzések kialakulásának megelőzése, illetve a kialakulás kockázatának csökkentése néhány életmódbeli változtatással elérhető. Javasolt a bő folyadékfogyasztás, a húgyhólyag rendszeres gyakori kiürítése. Szexuális együttlétet követően különösen fontos a vizelet kiürítése, hogy a húgycsőbe, illetve a hólyagba bekerült kórokozók távozhassanak. Vannak olyan gyógynövény-készítmények, melyek megakadályozzák, hogy a kórokozók megtapadjanak a húgyutak felületén, ezek alkalmi (főleg szex után történő) szedése is segíthet a megelőzésben. Fontos a normál hüvelyflóra védelme, hiszen az egészséges hüvelyflóra önmagában is sokat segít a húgyúti fertőzések megelőzésében.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


10 szexuális probléma, amit komolyan kell venni
10 szexuális probléma, amit komolyan kell venni
„Szerelmes lettem, de tudtam, hogy nem szabad”
„Szerelmes lettem, de tudtam, hogy nem szabad”
Vibrátor a közös ágyban – kell-e félni a vibrátor használatától?
Vibrátor a közös ágyban – kell-e félni a vibrátor használatától?
A nőknek is vannak szexuális félelmeik – Ezt kell tenned ellenük férfiként
A nőknek is vannak szexuális félelmeik – Ezt kell tenned ellenük férfiként
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Online Nőgyógyászati Tanácsadás
Ha beszélgetni szeretnél, szerelemről, szexről, vagy épp valami olyasmibe ugrottál fejest, ami esetleg még korai volt, ne habozz, mindenre van megoldás!
SZERELEM | SZEXUALITÁS | FOGAMZÁSGÁTLÁS
impresszum | adatvédelmi nyilatkozat | felhasználási feltételek | mellékhatás bejelentés

Impresszum

Az IntimZóna weboldalt a Richter Gedeon Nyrt. üzemelteti. A portál szerkesztését és karbantartását a HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség végzi a Richter Gedeon Nyrt. megbízásából.

Portál üzemeltetője

Richter Gedeon Nyrt.
Székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Cg.: 01-10-040944 (Cégbíróság: Fővárosi Bíróság)
Adószám: 10484878-2-44

Portál szerkesztője, karbantartója

HealthLinePR-Med Kommunikációs Ügynökség
Székhely: 1037 Budapest, Montevideo utca 7.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Főszerkesztő: Örkényi Gabriella
Szerkesztőségi főmunkatárs: Kovács –Hain Zsuzsanna
Munkatársak: Balogh Ferenc, Dr. Jármi Hilda, Földi Miklós, Frank Róbert, Haris Éva, Kapuvári Tamás, Ligeti Anna, Molnár Miklós, Serbán Richárd, Szarvas Zoltán, Tarjáni Rita, Tóth Anna, Vémi Zoltán

Kapcsolat:

Richter Gedeon Nyrt.
https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat
Hatóság: OGYÉI

A weboldal nőgyógyászati szakmai tartalmát lektorálta: Dr. Farkas Erika nőgyógyász szakorvos

Amennyiben egy gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatást vagy minőségi reklamációt szeretne bejelenteni, a következő lehetőségek bármelyikén megteheti:

Tel: +36 1 505 7032

Vagy az alábbi felületen:

https://www.gedeonrichter.com//hu-hu/kapcsolat

illetve a következő e-mail-címek bármelyikén:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.